phishing

Çin’den ABD’ye ‘‘Soğuk Savaş’’ ve Hong Kong Uyarısı

Çin’den ABD’ye ‘‘Soğuk Savaş’’ ve Hong Kong Uyarısı

Çin’den ABD’ye ‘‘Soğuk Savaş’’ ve Hong Kong Uyarısı
26 Mayıs 2020 - 00:49


 
Çin ile ABD arasındaki ilişkiler ticaret savaşı, Corona virüsü salgınının ardından Başkan Donald Trump’ın Çin’e yönelik suçlamaları ve Çin’in dünyanın finans merkezi konumundaki Hong Kong için hazırladığı sert güvenlik yasa tasarısı nedeniyle gergin.
Çin Dışişleri Bakanı Wang Wu, Amerika’da bazı siyasi grupların iki ülke ilişkilerini adeta rehin aldığını ve dünyanın en büyük iki ekonomisini yeni bir soğuk savaşa doğru sürüklediklerini öne sürdü.
 
‘‘ABD Çin’in ulusal çıkarlarına zarar veriyor’’
Çin’in özerk bölge Hong Kong’da uygulanmak üzere meclise sunduğu ulusal güvenlik yasa tasarısı tartışmaya yol açmış, Çin’in istihbarat birimlerinin Hong Kong’da ofis açması imkanı verecek olan tasarıya ABD’li yetkililer sert tepki göstermişti.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, ABD’nin Çin’in Hong Kong’la ilgili çıkarlarına zarar verdiğini savundu ve bunun devam etmesi halinde Pekin’in karşılık vereceğini söyledi.
Çin’in Hong Kong’da bulunan dışişleri bakanlığı ofisi ve kentin üst düzey güvenlik yetkilisi de Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Hong Kong’da geçtiğmiz yıl düzenlenen demokrasi yanlısı protestolarda sergilenen eylemlerin bazılarını “terör” olarak niteleyerek Çin’in yeni ulusal güvenlik yasa tasarısını savundu.
Geçtiğimiz hafta Çin’in Ulusal Halk Kongresi’nde bazı ayrıntıları açıklanan ulusal güvenlik yasa teklifinin metninde, tasarının amacının bölme, hükümeti devirme ya da terör amaçlı eylemlerle mücadele olduğu belirtiliyor. Yasa tasarısının uygulamaya girmesi halinde, dünyanın önde gelen finans merkezlerinden biri olan yarı özerk bir statüye sahip Hong Kong’da Çin’in istihbarat birimlerinin ofis açmasının önünü açabileceği belirtiliyor.
Demokrasi yanlısı aktivistler ve siyasetçiler, söz konusu yasanın 1997 yılında yönetimi İngiltere’den Çin’e devredilen Hong Kong’da ‘‘bir ülke iki sistem’’ anlaşmasıyla garanti altına alınan hak ve özgürlükleri yok edebileceğinden endişe duyuyor.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum