BEKİR ÖZERDEM RÖPORTAJI 24.04.2013 SALI

AYRINTILARDAKİ BEKİR ÖZERDEM   Bu hafta iş dünyası sohbetlerimizin konuğu "Afyon Sigorta Acenteleri Derneği (AFSAD) Yönetim Kurulu Başkanı, Afyon Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis üyesi ve ...

BEKİR ÖZERDEM RÖPORTAJI 24.04.2013 SALI

AYRINTILARDAKİ BEKİR ÖZERDEM   Bu hafta iş dünyası sohbetlerimizin konuğu "Afyon Sigorta Acenteleri Derneği (AFSAD) Yönetim Kurulu Başkanı, Afyon Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis üyesi ve ...

BEKİR ÖZERDEM RÖPORTAJI 24.04.2013 SALI
23 Nisan 2013 - 21:26

AYRINTILARDAKİ BEKİR ÖZERDEM

 

Bu hafta iş dünyası sohbetlerimizin konuğu “Afyon Sigorta Acenteleri Derneği (AFSAD) Yönetim Kurulu Başkanı, Afyon Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis üyesi ve Meclis Başkanvekili Bekir Özerdem. Kendisi ile az sonra okuyacağınız röportajı, geçtiğimiz hafta Çarşamba akşamı, kardeşleri Alaattin ve Sabri Özerdem ile birlikte hizmet verdikleri “Özerdem Sigorta’da” gerçekleştirdik.

Öncelikli olarak, içinde bulunduğumuz seçim sürecine rağmen, röportaj boyunca samimi ve açık olmaktan ödün vermeyen, sorularımıza net cevaplar veren Bekir Özerdem’e, teşekkür ediyorum.

Peki, neden teşekkür ediyorum…

Mecliste uzun yıllardır bulunan ve ATSO Meclisi özdeşleşen bazı üyelerin, “Seçim sürecindeyiz.. Şimdi konuşmam doğru olmaz, listeler sıkıntılı, dengeler söz konusu..  İçeriye girelim, bak neler anlatacağım sana” dedikleri bir dönemde, mecliste ilk dönemini tamamlamış olan Bekir Özerdem’in, birleşme ile ilgili fikirlerini açıkça ifade etmesi takdir edilecek örnek bir davranıştır.

Bu söz ve davranışlar, ATSO seçimlerini, koltuk kapma ve kartvizite unvan ekleme yarışı olarak görmeyen, ATSO seçimlerini sadece vizyon ve ideal olarak gören bir düşüncenin yaklaşımıdır.

Herkesin bildiği gibi seçimlere 10 gün kadar bir süre kaldı. ‘ATSO seçimleri bu yıl çok çetin geçeceğe benziyor’ diyenlere net cevap verelim. 4 Mayıs 2013 tarihinde yapılacak seçimler çetinin de çetini geçecek. Bir tarafta, 27 grupta hayret verici liste savaşları yürütülürken, diğer tarafta, ticari etiğe yakışmayan birçok çıkar tehditleri havalarda uçuşuyor.

2009 yılında yapılan seçimlerde, sandığın kaderini belirleyen Afyonkarahisar Sanayici ve İşadamları Derneği (AFSİAD) ve hizmet çizgisine yakınlığıyla öne çıkan Hür Sanayici İşadamları Derneği’nin (HÜRSİAD) ağırlıkları bu yıl da olacağa benziyor. Bana göre, seçimlerin kaderini, her iki grup değil, bu gruplara dahil olan ama serbest hareket edecek seçmenler belirleyecek diye tahmin ediyorum.

Kısaca, 4 Mayıs akşamı sandıklar açıldığında, çok farklı 63 üyeli bir ATSO meclisi oluşacağını görme ihtimalimiz yüksek. Öte yanda, özetlemek gerekirse, 2009 yılında aynı listede meclise giren bazı üyelerin, karşı listelerde yarıştığı bir seçim yapılacak 4 Mayıs 2013 tarihinde. Şimdiden şehrimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyoruz.

Önümüzdeki hafta yani seçim haftasında Kurtuluş Gazetesi’ni yakından takip etmenizi şimdiden hatırlatıyorum.  Ayrıntı vermiyorum, sadece hatırlatıyorum.

Son olarak, Bekir Özerdem röportajı esnasında, misafirperver yaklaşımlarını sonuna kadar gördüğüm Özerdem Sigorta personeline ve özellikle işletmenin çay ikramlarından sorumlu değerli ablamıza canı gönülden teşekkür ediyorum. Ardı ardına getirdiği çayları ve özellikle Türk kahvesi çok harikaydı. Görüşmek üzere..

 

Murat AKARÇAY

afyonisdunyasi@hotmail.com

BİZİM SORDUKLARIMIZ

 

Murat Akarçay: Bekir Özerdem’ i kısaca tanıyabilir miyiz?

Bekir Özerdem: 1968 yılında Rahmetli Çetin Özerdem’in oğlu olarak Afyonkarahisar’da dünyaya geldim. Evliyim ve iki tane delikanlı, vatanını, milletini, bayrağını seven, milli değerlerine önem veren oğlum var.

 

M.A: İş hayatınıza başlama hikayenizi bizimle paylaşır mısınız?

B.Ö: Aileme maddi anlamda katkı sağlamak için üniversite okumadım. Lise eğitimimin ardından çalışma hayatına atıldım. Ticarette pazarlama üzerine kendimi geliştirmek istedim. Bu noktada, 1987 yılında Türkiye’de çelik tencere satışı furyasına katılarak, ilk pazarlama hayatıma başladım. İlerleyen zamanlarda, tuğla fabrikasında, otogarda, lokum şeker satışları gibi birçok işte ticareti öğrenmeye gayret ettim. Askerlik vazifesi dönüşü bir süre daha lokum ve şekerleme sektöründe görev yaptıktan sonra, 1992 yılında değerli eşimle hayatımı birleştirdim. Zaten hayatımda önemli değişimlerin başlaması o yıllara denk gelir. Bu doğrultuda, 1993 yılında trafik takip işi yapmaya karar verdim. Allah’ın yardımı ile işlerimizin büyümeye başlaması sonucunda, kardeşlerimi de yanıma alarak, işlerimizi büyütme sürecini başlattık. 1996 yılında, ilk resmi acenteliğimizi alarak sigortacılık sektörüne giriş yaptık. Bugün itibarıyla, Özerdem Sigorta Acenteliği bünyesinde Axa, Aviva, Liberty, Hdi ve Neova gibi sigorta şirketlerinin acentelik görevini başarı ile yürütüyoruz.

 

M.A: Erkek kardeşleriniz ile birlikte aynı işletmede çalışmak kolay mı, zor mu?

B.Ö: Hem çok zor, hem de bir o kadar kolay. En güzel olan yönü artılarının fazla olması. Ticari istikrar ve rekabette sağlanan başarının, aynı kandan gelen 3 kişiye ait olması bir başka güzellik. İşte bu güzelliğin, değeri biçilemez diye düşünüyorum.

 

M.A: Kardeşleriniz ile işletme bünyesinde görev dağılımını nasıl gerçekleştirdiniz?

B.Ö: Alaattin Özerdem işletmemizin muhasebe ve finans işlerini yürütmekte. Sabri Özerdem iç kontrol ve personelden sorumlu. Bende dışarıya bağlı olan işleri ve sigorta şirketleri ile ilişkileri yürütüyorum.

 

M.A: Siz aynı zamanda 2009 yılında kurulan AFSAD’ın Yönetim Kurulu Başkanısınız. Derneğinizin kuruluş hikayesini ve amacını anlatır mısınız?

B.Ö: 2009 yılında yapılan ATSO seçimlerinden hemen sonra bazı arkadaşlarla niyet edip AFSAD ‘ı kurduk. Kuruluş amacımız, ilimiz bütünündeki acenteleri bir araya getirip, tek bir ses olmayı başarabilmek, mesleki sıkıntıları üst makamlara taşıyıp çözüm üretebilmek ve sektörel gelişim ivmemizi hızlandırmaktı. Bu noktada, 2011 yılı sonu itibarıyla Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonuna üye olduk. Ayrıca, 2012 yılında birçok önemli faaliyet gerçekleştirdik.

 

M.A: Ne tür faaliyetler gerçekleştirdiniz?

B.Ö: Afyon Kocatepe Üniversitesi Bolvadin Meslek Yüksek Okulu Bankacılık ve Sigortacılık bölümü öğrencileri ile sigorta şirketlerinin üst düzey yöneticileri ve federasyon başkanımızı bir araya getirdiğimiz eğitim çalışması yaptık. ATSO spor oyunlarına her branşta katılım sağlayarak, sosyal bir birliktelik yakaladık. Afyonkarahisar Sigorta Acenteleri Tavla Şampiyonası gibi güzel bir etkinliğe ev sahipliği yaptık. Sektörel gelişmelerden dernek üyesi acente arkadaşlarımıza düzenlemiş olduğumuz toplantılarla bilgiler verdik. Ayrıca, aralarında Sandıklı, Dinar, Bolvadin, Şuhut, Çay, Sinanpaşa, İscehisar gibi ilçelerde hizmet veren acentelerimize ulaşarak, sivil toplum örgütümüzün güçlenmesi adına önemli kazanımlar sağladık. Ülkemiz genelinde sektörümüzle ilgili toplantılara da katılıp derneğimizin tanıtımını yapmaya çalıştık.

 

M.A: Derneğinizin üye sayısı nedir?

B.Ö: Afyonkarahisar genelinde 135 civarında sigorta acentemiz bulunmaktadır. Bu acentelerin 60 tanesi il merkezinde hizmet vermektedir. Derneğimizin şu anda 88 üyesi bulunmaktadır. 2013 yılı sonuna kadar üye sayımızda önemli artış sağlanacaktır. İlçelerimizde ise derneğimizin yapılanmaları başarı ile sürdürülmektedir.

 

M.A: Size göre sigortanın önemi nedir?

B.Ö: Sigorta artık bir sosyal konu haline gelmiştir. Hızlı nüfus artışı ve buna bağlı sosyal olgular hayatımızda risk faktörünü artırmıştır. Bu doğrultuda, sigorta bir ihtiyaç haline gelmiştir. Herkesin maddi anlamda uğrayacağı zararların koruma altına alınması önemli bir kazanımdır.

 

M.A: ATSO Meclisine gelmek istiyorum. Meclis bünyesinde aynı zamanda bir göreviniz bulunuyor değil mi?

B.Ö:  Benim ATSO Meclisi’nde bu yıl ilk dönemim. Meclisimiz, Başkan Yardımcılığı görevini bir başka arkadaşla birlikte bana verdi. Bu zamana kadar herhangi bir oturum yönetemesek de Meclis Başkanımız’ın olmadığı yerde, birçok etkinliğe katılmaya,  görevimizi yapmaya ve odamızı en iyi şekilde temsil etmeye özen gösterdik.

 

M.A: ATSO Meclisi’nin 4 yılını nasıl değerlendiriyorsunuz diye sormak istiyorum?

B.Ö: 2009 yılında yapılan seçimle oluşan meclis ve yönetim kurulu güzel işlere imza attılar kanaatini taşıyorum. Her ne kadar, yeni hizmet binasının şehir merkezine uzak oluşu, bugün itibarı ile tartışılsa da önemli değil. Unutmamamız gereken tek gerçek, bu şehrin hızlı bir şekilde büyümesidir. 10-15 yıl sonra yeni hizmet binasının merkeze yakın olma ihtimalini ayrıca düşünmemiz gerekecektir. Bana göre, yeni hizmet binamız bu şehre yakışan bir ayna olmuştur. Bu bina çok yüksek bütçeye mal oldu, çok lüks oldu, işletme giderleri afakî arttı gibi konuları konuşmak son derece yanlıştır. Yapılan işin başlama ve bugüne geliş süresi 3 aylık bir süre değil, 3 yıllık bir süreyi kapsıyor. Keşke sayın meclis üyelerimiz şimdi gündemde olan aşırı lüks olduğu ve genel giderlerin fazla olma olasılığını bu devasa ve takdire şayan bina tam manasıyla bitmeden sorgulamış olsalardı kesinlikle daha iyi olurdu. Şimdi yapılacak bir şey yok. Takdir etmek lazım. Bu anlamda memleketimize kazandırılan bu değer için yönetim kurulunu kutluyorum.

 

M.A: ATSO Yönetiminin çalışmaları konusunda görüşleriniz nelerdir peki?

B.Ö:  ATSO Yönetimin çalışmalarını başarılı buldum geçen dört yıl içinde. Bu dönem üniversite, belediye ve valiliğin uyum içersinde çalıştıkları, dış ilişkiler yönünden katkısı olabildiğince yüksek olan bir dönem olmuştur.

 

M.A: Mayıs ayında yapılacak seçimlerde tekrar aday mısınız?

B.Ö: 24. gruptan arkadaşlarım ile birlikte tekrar adayım. Grubumuzun meclisteki temsil sayısı üç sandalyedir. Genhan sigortacılık, Hastürk temizlik ve meslek komitemizde Metot danışmanlık ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

 

M.A: Mayıs ayında yapılacak seçimler ile ilgili neler düşünüyorsunuz?

B.Ö: Ben şahsen, son günlerde basında yer alan ve kulislerde konuşulan AFSİAD VE HÜRSİAD birleşmesinin olduğuna kesinlikle inanmıyorum. Bunu sözlü olarak da birçok dosta ifade ettim. Çünkü ben de AFSİAD üyesiyim. Böyle bir birleşme veya ne bileyim güç birliği yapılsaydı, AFSİAD Yönetim Kurulu bu hadiseyi tüm üyelerine duyururdu. Bu da demek oluyor ki en azından şu ana kadar böyle bir ortaklık yok. Zannediyorum ki kişisel olarak bazı AFSİAD üyeleri farklı gruplarda HÜRSİAD üyeleri ile beraber hareket etme kararındalar. Bu bireysel oluşumlarda, AFSİAD ve HÜRSİAD birleşti, ortak hareket ediyorlar anlamına gelmez. Velev ki böyle bir birleşme olduysa da ben buna şahsım adına kesinlikle karşıyım. Yani AFSİAD ve HÜRSİAD birleşmesine kesinlikle karşıyım.

 

M.A: Neden diye sorsam?

B.Ö: Her iki grubun dokuları çok farklı. Bu çok önemli sebep aslında. Liberal bir düşünce sistemi ile muhafazakar bir düşünce sisteminin kurduğu koalisyon bünyesinde, fikir ayrılıkları muhakkak olacaktır. Muhtemelen yönetim kurulu ortak belirlenecek, sadece bir üye sayısı, bir grupta fazla olacaktır. Bu durum, yönetim kurulunun her aldığı kararda, oy birliği ile kararlar alınmasını değil, bol şerhli kararlar alınmasını sağlayacaktır. Benim endişem alınacak kararlarda muhalif yapının olmayacağı ya da azınlık kalacağı şeklindedir.

 

M.A: Kaç liste bekliyorsunuz peki?

B.Ö: Gruplardan çıkacak temsilcilere göre değişkenlik gösterecek bir durum. Tek listede seçime girebilir, iki liste de. Kesinlikle 3 listeli bir seçim yaşanacağını düşünmüyorum. ATSO seçimleri bu yıl bildiğimiz seçimlerin dışında bir seçime sahne olacak. Hani derler ya.. Bildiğiniz her şeyi unutun. Aynen böyle bir atmosferde bir seçim bekliyor Mayıs ayında.

 

M.A: Eski binanın satışı ile ilgili düşünceleriniz nedir?

B.Ö: Kesinlikle satılması lazımdı. Meclisimiz büyük bir çoğunluk ile satışı kabul etmedi. Mayıs ayında oluşacak yeni meclis binanın satışı konusunda en doğru kararı verecektir diye düşünüyorum.

 

M.A: Sohbetimizin sonuna geldik. Son olarak neler söylemek istersiniz?

B.Ö: Yeni yapılacak seçimlerde oluşacak meclisimize ve yönetim kurulumuza şimdiden yol açıklığı ve başarılar diliyorum. Sizin aracılığınız ile meclis bünyesinde birlikte çalıştığımız 66 üyemize birlikte çalışmaktan duyduğum mutluluğu iletmek istiyorum. Ayrıca,  bizleri tanıyan eş ve dostlarımıza selam ve hürmetlerimi arz ediyorum. Yayınlanmaya başladığı günden bu zamana kadar iş dünyasının yakından takip ettiğini gördüğüm bu çalışmanızdan dolayı sizi tebrik ediyor, Kurtuluş Gazetesine ve bu projede emeği geçen tüm arkadaşlara selamlarımı sunuyorum.

 

 

 

 

YAKIN PLAN SORULAR

 

Murat Akarçay: Ticaret ile uğraşmasaydınız hangi mesleği yapmak isterdiniz?

Bekir Özerdem: Avukat olmak isterdim. Çocukluğumdan beri hayalimdir.

 

M.A: Hangi doğal yeteneğe sahip olmak isterdiniz?

B.Ö: Telli çalgıları çalma konusunda yeteneğim olmasını isterdim özellikle saz çalmak gibi.

 

M.A: Hayatta sevdiğiniz 4 şey nedir?

B.Ö: Ailem, işim, Afyonkarahisar, son olarak tabii ki Fenerbahçe.

 

M.A: Bugün 18 yaşına tekrar dönseniz hangi hataları yapmazdınız?

B.Ö: Kesinlikle ticari kefalette bulunmazdım. Bu konuda, çok mağdur oldum çünkü. Ayrıca, babamın yapma dediklerinin hiç birisini yapmazdım. Yapma dediklerini yaptıkça zararını çektim.

 

M.A: Kendinizde sevmediğiniz en kötü huyunuz nedir?

B.Ö: Çok duygusal olan yönümü hiç sevmem. Genelde bana zarar verir.

 

M.A: Hayatta aldığınız en büyük risk nedir?

B.Ö: Sigortacılık mesleği adı üstünde risk taşıyan bir meslek. Yapmış olduğumuz iş zaten büyük bir risk.

 

M.A: Kendinizde gördüğünüz en güçlü yön nedir?

B.Ö: Kolay kolay pes etmem. Çok ısrarcıyımdır. Bu yönlerim sanırım mesleğimin bir parçası.

 

M.A: Kriz yönetiminde yol haritanız nedir?

B.Ö: Sabır, sabır, sabır.

 

M.A: Sizi en çok ne rahatsız eder?

B.Ö: İstikrarsız ve net olmayan insanlar. Aptalca üretilen fikirler ayrıca yalan ve riya.

 

M.A: Hayatta aldığınız en kötü ve en iyi karar nedir?

B.Ö: Kardeşlerim ile birlikte sigortacılık mesleğini seçmem en iyi kararımdır. En kötü kararım ise kesinlikle üniversite eğitimi almamamdır.

 

M.A: Sizi en çok ne ya da neler mutlu eder?

B.Ö: Fenerbahçe’nin attığı her bir gol beni mutlu etmeye yeter. UEFA kupasını inşallah alırsak mutluluğum iki katına çıkacak. Ayrıca, ailemdeki insanların mutlu olması da beni bir başka mutlu eder.

 

M.A: En çok hangi yönünüzle hatırlanmayı vasiyet edersiniz?

B.Ö: Dürüstlüğüm, seviyeli ticari anlayışım ve ahlaki yönümle hatırlanmayı isterim.

 

 

 

GENÇ GİRİŞİMCİLERE DERSLER

 

Murat Akarçay: Para kazanmanın yolu sizce nereden geçiyor?

 

Bekir Özerdem: Şans önemli bir faktör. Ayrıca girişimcinin sabrı da bu noktada önemli. Son olarak meslek seçimine bağlı pazar payı da göz ardı edilmemeli.

 

Murat Akarçay: Bir iş insanının sizce 3 kırmızıçizgisi nedir?

 

Bekir Özerdem: Dürüstlükten taviz vermemek, ağzından çıkan sözün sonuna kadar arkasında durmak, yapamayacağın şeyleri yaparım dememek.

 

 

Bu haber 809 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
20.02.2026 İftar Saati
01|Adana—18:29
02|Adıyaman—18:18
03|Afyonkarahisar—18:45
04|Ağrı—17:58
05|Amasya—18:22
06|Ankara—18:35
07|Antalya—18:48
08|Artvin—18:00
09|Aydın—18:57
10|Balıkesir—18:55
11|Bilecik—18:46
12|Bingöl—18:08
13|Bitlis—18:03
14|Bolu—18:38
15|Burdur—18:48
16|Bursa—18:50
17|Çanakkale—19:00
18|Çankırı—18:31
19|Çorum—18:27
20|Denizli—18:52
21|Diyarbakır—18:12
22|Edirne—18:57
23|Elazığ—18:14
24|Erzincan—18:11
25|Erzurum—18:04
26|Eskişehir—18:44
27|Gaziantep—18:22
28|Giresun—18:15
29|Gümüşhane—18:10
30|Hakkari—17:59
31|Hatay—18:28
32|Isparta—18:47
33|Mersin—18:32
34|İstanbul—18:49
35|İzmir—19:00
36|Kars—17:56
37|Kastamonu—18:29
38|Kayseri—18:27
39|Kırklareli—18:55
40|Kırşehir—18:31
41|Kocaeli—18:46
42|Konya—18:38
43|Kütahya—18:47
44|Malatya—18:17
45|Manisa—18:59
46|Kahramanmaraş—18:22
47|Mardin—18:10
48|Muğla—18:56
49|Muş—18:05
50|Nevşehir—18:31
51|Niğde—18:31
52|Ordu—18:17
53|Rize—18:07
54|Sakarya—18:44
55|Samsun—18:22
56|Siirt—18:05
57|Sinop—18:25
58|Sivas—18:20
59|Tekirdağ—18:54
60|Tokat—18:22
61|Trabzon—18:11
62|Tunceli—18:12
63|Şanlıurfa—18:18
64|Uşak—18:50
65|Van—17:57
66|Yozgat—18:29
67|Zonguldak—18:36
68|Aksaray—18:33
69|Bayburt—18:07
70|Karaman—18:36
71|Kırıkkale—18:33
72|Batman—18:09
73|Şırnak—18:04
74|Bartın—18:33
75|Ardahan—17:57
76|Iğdır—17:53
77|Yalova—18:48
78|Karabük—18:33
79|Kilis—18:24
80|Osmaniye—18:26
81|Düzce—18:40
“Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez.” — Bakara 185.Ayet
Hoşgeldin 11 Ayın Sultanı