phishing

AKÜ’de Teknopark Tanıtım Toplantısı Yapıldı

AKÜ’de Teknopark Tanıtım Toplantısı Yapıldı

AKÜ’de Teknopark Tanıtım Toplantısı Yapıldı
18 Mart 2021 - 13:16


 
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) ve Zafer Teknopark tarafından “Lisansüstü Öğrencilere Yönelik Teknopark Tanıtım Toplantısı” düzenlendi.
 
Çevrim içi olarak gerçekleştirilen programa Zafer Teknopark Genel Müdürü ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekanı Prof. Dr. Tuğrul Kandemir ile AKÜ TTO Koordinatörü Prof. Dr. Tayfun Uygunoğlu katıldı.
 
Toplantıda ilk olarak Zafer Teknopark ile ilgili bilgiler veren Zafer Teknopark Genel Müdürü ve İİBF Dekanı Prof. Dr. Tuğrul Kandemir, 2016 yılında faaliyete başladıklarını ve Türkiye’de iki farklı ilde, iki farklı üniversitenin ortaklığında faaliyet yürüten tek teknopark olma özelliğine sahip olduklarını dile getirdi. Zafer Teknopark bünyesinde akademisyenlere ve öğrencilere birçok imkan sağladıklarını ifade eden Kandemir, “Hem öğretim elemanı olup hem de öğrencilik yapan arkadaşlarımız var. Bunlar devlet memuru oldukları için normal şartlarda bir ticari faaliyette bulunamıyorlar. Kurulmuş bir şirkete ortak olabiliyorsunuz ama idareci konumunda yer alamıyorsunuz. Ancak Teknopark bünyesinde böyle bir engel yok” dedi.
 
Öğrencilere yüzde 100’e kadar kira desteği
 
Teknopark bünyesinde faaliyet göstermek isteyen öğrenciler için birçok avantajın olduğunu ifade eden Kandemir, şunları kaydetti:
 
“Teknopark sizlere fiziki bir imkân sağlıyor ve bunun karşılığında bir kira ödüyorsunuz. Eğer teknoparkta firma kuran kişi öğretim elemanı ise yüzde 40 gibi bir kira indirimi sağlıyoruz. Öğrencilere ise bu kira indirimi yüzde 100’e kadar çıkabiliyor. Yani bir öğrenci gelip teknopark bünyesinde bir faaliyet yaptığı zaman neredeyse bu konuda ücretsiz destek verebiliyoruz. Bu anlamda bir öğrenci vergi avantajları, sigorta desteği, KDV desteği, gümrük vergisi muafiyeti gibi desteklerden de ayrıca faydalanabiliyor. Bunun dışında bir lisans ya da lisansüstü öğrenci proje sunacağı zaman illaki bir şirket kurmasına da gerek yok. Bizim start-up olarak, yeni girişimci ya da ön kuluçka diye ifade ettiğimiz yapılar var. Bu yapılarda öğrencilere ücretsiz yer tahsisi yapıyoruz. Teknoparkta projeniz değerlendirme sürecinden geçiyor. Normalde burada hakemlik ücretleri de var, bu ücretleri de lisansüstü öğrencilerimizden talep etmiyoruz. Fiziki mekân istendiği zaman da bu mekânı sağlıyoruz.”
 
AKÜ TTO Koordinatörü Prof. Dr. Tayfun Uygunoğlu ise konuşmasında geliştirme ve ticarileştirme konularında ortak hareket etmenin önemine değindi. Uygunoğlu, “Bu toplantıdaki hedef kitlemiz yüksek lisans ve doktora öğrencileri. Sizler bizim için kıymetlisiniz, çünkü üniversitemizi temsil ediyorsunuz. Oluşturulacak olan AR-GE firmaları ile içinizde parlayan yıldızları bizim çekip çıkartmamız lazım. Burada sosyal alanlar da var, mühendislik alanları da var. Ancak bizim bir tarafımız eksik, şahsım açısından konuşursak AR-GE kısmını gayet iyi yapıyoruz ama işletme kısmında, ben dahi gidip Tuğrul hocama sorarım. Bazı şeyleri geliştiriyoruz ancak ticarileştirme kısmında eksiklik yaşıyoruz” şeklinde konuştu.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum