phishing
Orhan DURAK

Orhan DURAK

DURAKTAKİ ADAM

ÜVEY EVLAT MIYIZ?

            ÜVEY EVLAT MIYIZ?

 

               Değerli okurlarımız; önceki gün birbirinden ayrı iki çok eski arkadaşım işyerime uğradılar. Tesadüf olacak ya her ikisinin de tekel büfesi var. Ancak onlar mesleklerinden son derece şikâyetçiler ve rahatsızlar..  Hani derler ya bir dokun bin dinle diye.. Onlar da içinde bulundukları durum nedeniyle çok dolular.. Anlattıklarını dinlediğimde ben de kendilerine hak verdim. Arkadaşım R.T anlatıyor:

 

GÜYA BEN 15-16 YAŞLARINDA İKİ ÇOCUĞA BİRA SATMIŞIM

“Abi, bir gün işyerimde otururken iki görevli polis geldiler ve tütün kanununa muhalefetim nedeniyle ifademin alınabilmesi için karakola davet ettiler. Biraz şaşırmakla beraber kanunlara saygılı bir vatandaş olduğumu ve kanunsuz hiçbir işimin olmadığını düşünerek gönül rahatlığı ile davet edildiğim karakola gittim. Karakoldaki konu ile ilgili görevli polis memuru işlediğim suçu anlattı ve bu konuda ifademe başvurulacağını söyledi. Güya ben 15-16 yaşlarında iki çocuğa bira satmışım. Onlar da Hıdırlıkta bu biraları içerlerken polisler gelmişler ve çocuklara yaşlarını, yaşlarının küçük olduğunu öğrenince de biraları nereden aldıklarını ve saat kaçta aldıklarını sormuşlar. Gençler biraları saat kaçta nereden aldıklarını söylemişler. Arkadaşımın iş yerini tarif etmişler. Edinilen bilgiye göre de arkadaşımız tütün kanununa ‘muhalefet’ etmiş oluyor. Yani suçlu duruma düşüyor ve olay mahkemeye intikal ediyor. Ancak olayın olduğu iddia edilen gün ve saatte arkadaşımız Afyon dışındadır ve 15 gün de gelmemiştir. Durum böyle olunca arkadaşımız daha ilk duruşmada beraat ediyor..

SABAHA KARŞI 05.00’TE BÜFEDEN VİSKİ SATILDIĞININ İDDİA EDİLMESİ

Diğer arkadaşım da buna benzer bir suçlama ile mahkemeye verilir. Ancak onun pozisyonu çok daha farklıdır. Onu şikayet edenler de bir gün sabaha karşı 05.00’te arkadaşımın büfesinden viski aldıklarını iddia ederler. Şikayetlerini ise Afyon’daki adli makamlara değil Ankara’daki Tütün Üst Kuruluna yaparlar. Amaç bu arkadaşın iş yerini kapattırmaktır. Ne varki şikayeti yapanlar yaptıkları şikayeti ispatlayamazlar. Arkadaşım ise o saatte işyerinde olmadığını isbat ediyor ve olayla ilgili olarak takipsizlik kararı veriliyor!

TÜTÜNCELERE NEDEN KİMSE BİR ŞEY DEMİYOR?

Her iki olayda da benzer taraflar vardır.. Nedir o? 18 yaş altındaki gençlere “Tekel Mamulü” satmak. Diğeri de tekel ürünlerinin satışının yasak olduğu saatte satıldığı iddiası. Bunları dinledikten sonra her iki arkadaşımın “Sokaklarda her köşe başında tütüncüler orta okul çocuklarına bile adet ile sigara satıyorlar ve geçleri resmen zehirliyorlar, onlar fütursuzca bu işi yaparken onlar değil bizler suçlanıyor ve yargılanıyoruz, bizler üvey evlat mıyız” diye soruyorlar.

TÜTÜNCÜLER ADET İLE SİGARA SATIYORLAR

Değerli okurlarımız; Tütüncüler konusunda müteaddit zamanlarda, ‘Tütüncüler gençlerimizi zehirliyorlar’ diye yazmıştım. Geçmişte yazdığımda Afyon’da 10 tütüncü var idiyse bu rakam bugün 100’leri geçmiştir. İşyerlerine ‘falan ablanın, filan abinin’ yeri gibi tabelalar asarak yaş mefhumu falan gözetmeden adet ile sigara satıyorlar. Defalarca yazmamıza rağmen kimse konu ile ilgilenmedi. Bunlar da işi iyice azıttılar. Afyon ile ilçelerinin pazarlarında kilo ile tütün, adet ile sigara satıyorlar. Sattıkları ham ve işlenmemiş tütün insan sağlığına yüzde 100 zararlı. Ancak kimsenin de bir şey dediği ve yaptığı yok. İşte Tekel maddesi satan büfe sahiplerinin isyanı buna.. ‘Bizler yasal çerçevede ticaret yapıyoruz mahkemelerde sürünüyoruz, bu işi gayri yasal yapanlara bir şey olmuyor’ diyorlar.

TÜTÜNLE MÜCADELENİN TARİHİ ÇOK ESKİ

Geriye dönüp bakarsak; Tütünle mücadele önce Sultan 1. Ahmet döneminde, ardından da 1631 de Sultan 4.  Murat döneminde yapılmış. Tütün tüketimi yasaklanmış padişah tarafından birçok kelle koparılmış yine de başa çıkılamamış. Çünkü emperyalist ülkeler kendi çıkarları için bir şekilde tütün ve tütün mamullerinin satışını devam ettirmişlerdir. 1996 yılında tütün ve tütün mamullerinin zararlarının önlenmesine dair bir kanun çıkarılmış ancak bu kanun yetersiz bulunduğu için 3 Ocak 2008 tarihinde bazı maddelerin ilave edilmesi ile yenilenmiştir. Bunlara ilaveten Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, ‘Geçmişten günümüze tütün ve tütün ürünleriyle mücadele yolculuğu’ isimli bir eser yayınlamış ve insanlarımızın bu maddelerden kaçınması gerektiğini vurgulamıştır.

Ancak kanunlara, yasalara ve önleyici tedbirlere rağmen önemli bir kazanım olduğu söylenemez. İnsanlarımız ‘efkar ‘ dağıtmayı sanki tütün mamulleri ile sağlıyorlarmış gibi bir anlayışın içine girmişlerdir. Tabi bu külliyen yanlış bir algılamadır. Tam tersine sağlığımız nedeni ile bu tür maddelerden uzak durmalıyız.

                             Sağlıcakla kalın.

 

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum