phishing
Orhan DURAK

Orhan DURAK

DURAKTAKİ ADAM

ŞABAN ÇABUK ve İHSANİYE İLÇEMİZ

                                       

                           ŞABAN ÇABUK  ve İHSANİYE  İLÇEMİZ

 

 

Konuya girmeden önce İhsaniye ilçemizin dününe bir bakalım ve bu gününü öyle konumuz yapalım. 1968  yılı Haziran ayı sonu.. Afyon Sağlık Koleji’ni çok yüksek bir puanla ve birincilikle bitirdim. O yıllarda meslek okulların ilk 3’te bitirenlerin atamaları istedikleri yere nokta tayini olarak yapılırdı.. Ben de mezuniyetteki birincilik hakkımı annemin ve babamın görev yaptığı İhsaniye’ye tayin talebinde bulunarak yaptım. İşin ilginç yan o yıllarda Anadolu’nun göbeğinde bir mahrumiyet bölgesi olan İhsaniye’ye kimse gitmek istemez iken ben gönüllü tayin talebinde bulunmuştum. Tayinim hemen çıktı ve göreve başladım.

 

1960’LARDAKİ İHSANİYE

Değerli okurlarımız; o yıllara geri gidersek, İhsaniye’de karşımıza şöyle bir tablo çıkıyor: İlçeyi merkeze yani Afyon’a bağlayan ve de asfalt olmayan halk arasında ‘şose’ olarak adlandırılan bir yol var.. Bu yol yağmurlu havalarda çamur deryası olur ve araçların gidip gelmeleri bir zulüm dür.. Zaten bir tane otobüs var; sabah gidip akşam geliyor. Eğer Afyon’dan dönüş otobüsünü kaçırırsanız ya gece İstanbul’a giden posta trenine binip sabaha karşı, ya da ertesi günkü otobüsü bekleyip İhsaniye’ye ulaşacaksınız.. İlçede her evde su yok. Suyu ücreti ile görevlendirdiğiniz bir kişi her gün belli saatlerde sokak çeşmesinden taşıyor.. Eğer su taşıyıcınızın işi var da gelemez ise yandınız, çünkü susuz kalırsınız.

 

HUZUR VARDI, SAYGI VARDI

Elektrik ise hiç yok.. Lüks ve gaz lambası en iyi aydınlatma aracı.. Şehir içi ayak bileğine kadar çamur olurdu ev den daireye çizme ile gider dairede bıraktığım ayakkabıları giyerdim. İlçede otel yoktu. 3 masalı lokantaya benzer bir yer vardı. Fırın yoktu, ekmek Afyon’dan gelirdi. İlçede toplam 26 memur vardı (benim çalıştığım dönemde). Nüfus ise o gün için 800 civarında idi.

Sevgili okurlarımız; kapkara bir tablo çizdiğimi sanmayın o günlerdeki İhsaniye’de yaşam buydu. Fakat anlattığım olumsuzluklara rağmen insanlar son derece mutlu idi. İlçede yaşayanların birbirlerine son derece saygıları vardı. Kavga, dövüş ve adli olaylara merkezde hiç rastlamazdınız. Çevre köylerde ise aman aman bir adli olay yaşanmazdı. İhsaniye ilçemizde yıllık izine giderken anahtarı kapıda bırakıp gidin, kimse kapınızı kurcalamaz bir adet toplu iğneniz bile zayi olmazdı.

 

İHSANİYE TERMALLE BÜYÜMEK İSTİYOR

Geçtiğimiz hafta Sayın Belediye Başkanı Şaban Çubuk davet etti ve Sevgili Agah Bıyıkoğlu ve Mehmet Dönerkaya ile birlikte İhsaniye ilçemize gittik. Başkan bizi ilçenin futbola gönül vermiş eski ve yeni yöneticileri ile birlikte ağırladı. Çok özel bir gece idi ve konumuz futbol olmasına rağmen İhsaniye’yi enine boyuna analiz ettik.. Daha önceleri değişik gazetelerde Başkan’ın “Büyük İhsaniye” söylemlerine tanık olmuş ve biraz hayalci bir  ifade olarak düşünmüştüm. Hatta bir köşe yazarak Başkan’a “eğer büyük İhsaniye’yi yaratmak istiyorsan öncelikle ilçede ikamet eden memurların kalacakları mekanları yap” demiştim. Ancak baş başa oturup Başkan’ı dinledikten sonra İhsaniye’nin geleceğinin parlak ve emin ellerde olduğunu anladım. Başkan göreve geldiği bu kısa dönem içerisinde çok önemli hizmetlere imza atmış ve kısa bir süre sonra bunların meyvesini alacak ümidinde. Bir defa Akören mahallesi ile ilçe merkezi arasındaki bölgeyi imara açmış ve bu bölgede yapılacak işlemler sonucunda sıcak su bekliyor. Sıcak su sondaj çalışmalarının ödemeleri ise İller Bankasınca karşılanacakmış. Bana göre bu mega projenin hayata geçirilmesi İhsaniye’nin çehresini değiştirecektir.

 

HERKESİN ÇALTEPE’Yİ GÖRMESİ LAZIM

Başkan’ın en büyük hayallerinden birisi ise Frig Vadisine gelecek  yerli ve yabancı turistler.. Bu amaçla da karavan turizmi için Çaltepe’de çamların içinde bir mekanı şimdiden hazırlamış ve karavanlar için ‘uluslararası karavan konaklama belgesi’ almak için girişimlerini sürdürüyor. Benim daha önce ısrarla üzerinde durduğum TOKİ vasıtası ile yeni yerleşim alanları yaratması düşüncemi hayata geçirmiş Sn. Başkan. Bu konuda sözleşmeleri bile imzalamış. İhsaniye ilçemizin kadınlarının el emeği, göz nuru olan patikler içinse patent almış. Çaltepe ise bir harika.. İnsanların en azından hafta sonu çoluk çocuğu ile gidip yemek yiyebileceği ve dinlenebileceği nezih bir ortam. Tüm Afyonlu hemşerilerime bu tesisi görmelerini tavsiye ediyorum. İnanın mükemmel bir tesis yaratılmış.

 

İHSANİYE YAKIN GELECEKTE ŞAHLANACAK

Değerli Başkanım; bize yaptıklarınızı ve yapacaklarınızı anlatırken göreve geldiğiniz ilk günkü heyecanı yaşadığınızı hissettim, fark ettim. Şahsınızda İhsaniye’nin yakın bir gelecekte çok daha iyi olacağı gün gibi aşikar. Aynı heyecanı yaşadığınız sürece İhsaniye’nin kazanımlarının da artacağı belli oluyor. Biliyorsunuz bizim ülkemizde meyve veren ağaç taşlanır. Eğer böyle bir ortam olursa da kulak asmayın. Normal yaşamında 3 keçiyi güdemeyecek bazı kerameti kendinden menkul insanlar karşınıza çıkacak, arkanızdan sizi eleştirecektir. Bu tür insanlar her dönemde ortaya çıkarlar. Havanda su döverler.. Aldırmayın ve İhsaniye’yi hayalinizdeki yere getirmeye çalışın. Samimi olarak söylüyorum başta ben olmak üzere tüm İhsaniye sizden bunu bekliyor. Allah yardımcınız olsun.

          

YORUMLAR

  • 0 Yorum