phishing
Orhan DURAK

Orhan DURAK

DURAKTAKİ ADAM

PATENT ALINMALI TESCİL EDİLMELİ..

 

            PATENT  ALINMALI  TESCİL  EDİLMELİ..

 

 

Yazılı ve görsel medyada hemen hemen her gün,  gurmeler yemek tarifleri yapıyor ve il ve ilçelerin tanınmış, meşhur olmuş spesiyal gıda maddelerinden bahsediyorlar..Eğer önlerine konan yiyeceklerden 1-2 lokmada atıştırıyorlarsa çok bilmiş edaları ile sağ ellerini yumruk yapıp baş parmaklarını yukarıya doğru kaldırarak “hımmm müthiş lezzetli olmuş” diyorlar.. O kadar tıkındıktan sonra herhalde yedikleri çanağı pislemeyeceklerdir.. Çok kötü olmuş lezzetsiz mi diyeceklerdi..?

 

ŞUHUIT’UN KEŞKEĞİ

Değerli okurlarımız birkaç gün önce bir TV kanalında “keşkek nasıl yapılır” diye bir program  seyrettim. Konu keşkek yapımı olunca pür dikkat dinledim.. Olay aslında programı yapan tarafından “tereciye tere satıyor” gibi geldi bana. Her ne kadar bir keşkek yapacak kadar yetenekli değilsem de az çok bilgiye de sahibim. Anlatılanlarla Şuhut ilçemizin dünya çapındaki keşkeğinin benzer hiçbir tarafı yok.. Mübarek keşkek değil türlü tarifi yapıyor.. Keşkeğe soğan ve kuşbaşı et katıyorlar.. Böyle bir keşkeği hiçbir Afyon’lu hemşerimizin  ne pişirdiğini ne de yediğini sanmıyorum..

 

SANDIKLI’NIN SAC ETİ

Programı seyrettikten sonra aklıma Sandıklı’nın ünlü sac eti geldi.. Bizim çocukluğumuzda öğle saatlerinde çarşı mis gibi kuzu eti kokardı. Çünkü öğleyin işyeri sahipleri fırınlarda sac eti pişirtirlerdi. Bu sacların fırından işyerine gelirken yaydığı o muhteşem koku hiç unutulur mu..? Şimdi Türkiye’nin hemen hemen her yerinde özellikle dinlenme tesislerinde ufak saclarda yapılan ve mini mini dana etinden doğranarak yapılan kavurmaları insanlara “sac eti” diye yutturuyorlar.. Sandıklı sacını bilenler sözde bu sacları yemezler.. Sandıklı sac eti körpe kuzu pirzolası biber, patlıcan ve soğan ile yapılır. Patates de koyulabilir. Taş fırında pişirilir.. Biraz baharat ilavesi ile parmaklarınızı yersiniz adeta..

 

DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKAMIYORUZ

Ya Emirdağ’ın güveç ve bakraç yoğurduna ne demeli..? Eşi benzeri yoktur. Bolvadin kaymağını tartışamazsınız bile. .Ulusal ve uluslararası üne sahip kaymaklı lokum, kaymaklı şeker, sucuk ve kaymağımız başka nerede var…?

İyi güzel ama bu lezzetlerimize yeterince sahip çıkıyor muyuz..? Çıktığımızı söyleyemem.. Her gün birileri bu değerlerimize sahip çıkıyor.. Sucuğumuza Kayseri yıllardır isim hakkı nedeniyle talip.. Balıkesir kaymağımıza göz dikmiş vaziyette..B iliyorsunuz, Yunanlılar atalarımızdan miras kalan Gaziantep baklavasına, kendi icatlarıymış gibi uluslararası patent aldılar. Kaymaklı şeker ve lokuma da patent almak için Yunanlıların gayret içerisinde oldukları herkesin malumu.. Bugün yarın Adana kebabımıza, büryan kebabımıza, künefemize ve çiğ köfteye de patent için birileri sahip çıkarsa şaşmayalım.

 

DEĞERLERİMİZ ELİMİZDEN GİTMESİN

Değerli Kurtuluş okurları.. Benim buradaki amacım Afyon’umuza ait gıda maddelerine patent alınsın, tescili yapılsındır. Ulusal olan kebap vs. için de patent alınması gereklidir diye düşünüyorum. İlgililerin de aynı paralelde düşüncelerinin olduğunu umuyorum. Yoksa bu yöresel ve ulusal gıdalarımız teker teker elimizden gidecek diye korkuyorum.. Aynı baklava da olduğu gibi..!   

YORUMLAR

  • 0 Yorum