phishing
Orhan DURAK

Orhan DURAK

DURAKTAKİ ADAM

ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİ VE POLİSİMİZ

 

2004 yılında çıkarılan ve daha sonra defalarca değişikliğe uğrayan 5188 sayılı yasa ile kurum ve kuruluşların, özel şirketlerin kendilerini korumak için özel güvenlik şirketleri ile anlaşmaları yasalaştı.  Bu iş yerlerinde görev alacak özel güvenlik elemanının İçişleri Bakanlığından izinli özel eğitim kurumlarınca eğitilmesi hususu yasa ile belirtildi.  Bu yasanın çıkması ile birlikte Türkiye’nin her tarafında mantar biter gibi özel güvenlik elemanı yetiştiren kurslar açılmaya başladı.  Bu kurslar binlerce gencimiz için umut ve ekmek kapısı oldu. Yine bu kursların verdiği eğitimle iki ayrı güvenlik görevlisi yetiştirildi. Bunlar silahlı ve silahsız güvenlik görevlileri idi Yasa kapsamına giren ve özel güvenlik görevlisi alacak olan işyeri alınacak görevlinin silahlı veya silahsız olacağını belirtmek zorundadırlar. Neticede iş yerleri yasanın emrettiği şekilde bünyelerine uygun personel alımı yaptılar ve halende ihtiyaç olması halinde de almaya devam etmekteler. Bu arada yasanın çok önemli olan 16 maddesini de belirtmeden geçemeyeceğim: İşyerleri özel güvenlik görevlisini başka bir görevde çalıştıramayacaklar demektedir. Gelin görün ki cezai müeyyideye tabi bu madde işyerlerince çoğu kez delinmiş özel güvenlik görevlileri masa memuru gibi görevlerde istihdam edilmişler, halende edilmeye devam edilmektedirler.

 

KIYAFETLER TAKLİT EDİLİYOR

Değerli okurlarımız buraya kadar her şey normal gibi görünse de öyle değil. Ben olayın farklı bir tarafından bakıyorum. Özel güvenlik görevlilerinin kılık ve kıyafetleri… Ne hikmettir bilinmez bu ve buna benzer kuruluşlar, zabıta birimleri, emniyetin kıyafetlerini taklit ederek aynı biçimde giydirilmektedirler. Eğer çok dikkatli bakmaz iseniz her gördüğünüz özel güvenlik görevlisini “polis“ zannedebilirsiniz.. Emniyet teşkilatımız bu kıyafetlere başlangıcında neden müdahale etmedi bilmiyorum. Zabıta teşkilatı da farklı olan kıyafetini değiştirip onlarda polislere benzer kıyafet kullanmaya başladılar.

Lütfen çarşıda pazarda özelliklede Kadınana Okulu ve türbesi etrafında zabıta görevlileri ve bazı özel güvenlik görevlilerini izleyin.. Başlarında şapka olmadığını, ayakkabılarının topuklarına bastıklarını, ellerinde sigara ile yaka paça göbeklerine kadar açık kabadayı görüntüsü ile gezdiklerini bizzat göreceksiniz.

 

POLİSİMİZİ KORUMAK ZORUNDAYIZ

Bu konuda bankaları biraz daha titiz buluyorum.. Her ne kadar birçok yerde güvenlik görevlisini masa hizmetlerinde çalıştırsalar da..! Bu görevlilerin kılık kıyafet, hal ve gidişlerinden hangi kurum yetkilidir bilmiyorum. Bana göre bazı görevlilerin hoş olmayan davranışları ve kılık kıyafetleri polisimizin de imajını zedeliyor. Nedeni ise bazı insanlarımızın bu tür kıyafet içinde gördükleri her şahsı polis zannetmelerindendir. Bu konunun ivedilikle gündeme alınıp aynı kıyafetleri giyen birimlerin kontrolü sağlanmalıdır.

Bugünlerde özel güvenlik yasası baştan aşağı değişecek olup yasa teklifi meclistedir. Keşke kılık kıyafet konusu da enine boyuna incelense ve yeni kılık kıyafetler gündeme getirilseydi. En azından polisimize benzerlik ortadan kaldırılsaydı. Çünkü polisimizi korumak zorundayız.

 

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Ömere
    7 yıl önce
    ÖGG ve ZABITA ekipleri Görevli oldukları alan sınırları içerisinde polis yetkilerine sahip olduklarından üniformalarda bir benzetme olduğunu düşünüyorum ki bu alanlarda zaten sizin bilginiz yok sanırım ÖGG ve ZABITA ekipleri çoğuzaman Polisimizle birlikte kordineli çalışırlar kılık Kıyafet hususunda haklı olabilirsiniz polisimizi düşündüğünüz gibi bir ÖGG yada ZABITA ekiplerinden kılık Kıyafet hususunda yanlış Görülen bir durum varsa eğer bunu bir vatandaş olarak sizde yapabilir uygun bir dille uyaranilirsiniz ülkemizin bütün çalışanlarına bütün değerlerine sahip çıkmalıyız ORHAN BUDAK bey iyi çalışmalar