phishing
Orhan DURAK

Orhan DURAK

DURAKTAKİ ADAM

NEREDE O ESKİ KIŞLAR..?

NEREDE O ESKİ KIŞLAR..?

Şu birkaç gün içerisinde yağan kar beni yıllar öncesine götürdü. Yağdığı zaman 40-50 santimetre olan kar yağışlarını hatırlarım. Bırakın çocukları büyüklerin bile bayram ettiği kışlar. Çatısı olmayan düz kara örtü binaların üzerlerinden (damlarından) yol ortasına itilen tonlarca kar.. Belki caddelerin yürünecek hali kalmazdı ama insanlar çok mutlu olurdu karın böylesine bol yağmasından.. Kar bereket demek.. Toprak suya doyacak, kuraklık olmayacak, barajlar dolacak.. Kim sevinmez ki  karın yağışına..?

 

AKARÇAY YABAN HAYVANLARIYLA  DONMUŞTU

Sanıyorum 1958 yılı kış ayları.. Çobanlardayız.. Annem ebe, babam ise belediye muhasibi.. Rahmetli babam hastalık derecesinde av meraklısı ve son derece mükemmel silah kullanan birisi. Çok iyi hatırlarım evimiz hiç av etsiz kalmazdı. O yıllarda av çoktu. Çobanlar tren istasyonunun hemen arkasından geçen ve Eber Gölüne akan Akarçay’da çok iri 3-5 kiloluk sazan balığı olurdu. Kışın ise Akarçay’ın etrafı yaban kazı ve ördeği ile dolardı. Akarçay köye çok yakın olduğu için babam ve arkadaşları akşama doğru akarçay civarını şöyle bir dolaşır, kaz ördek gibi av hayvanları ile dönerlerdi. Yine böyle bir hafta sonu babam ve arkadaşları Akarçay’a ava gideceklerdi. Babam akşamdan bana, “Yarın seni de ava götüreceğim” dedi. O gece hem sevincimden, hem de heyecandan uyuyamadım. Ertesi gün sabahleyin 8-10 kişilik bir grupla Akarçay’a gittik. Ancak gördüklerimiz karşısında resmen donduk kaldık.. Zira o koskoca dere donmuştu. İşin en hazin yanı av hayvanlarınında bacakları suyun içinde donup kalmış, birçoğu ölmüş birçoğu da çırpınarak yaşam mücadelesi veriyordu. Akarçay’ın üzeri yaban kazı ve ördeği ile doluydu. Rahmetli babam ve arkadaşları tek bir el silah atmadılar. Alabildikleri kadar canlı olan kaz ve ördeklerden yakaladılar ve av sonlandırıldı. O kışı ve av hayvanlarının çaresizliğini hiç unutmadım.

 

KAR YÜZÜNDEN 19 MAYIS TÖRENLERİ ERTELENDİ

1963 yılının Mayıs ayı. Çay Orta Okulunda son sınıfta öğrenciyim. Mayısın gelmesi ile birlikte havalar da ısındı. 18 Mayıs günü birgün sonra yapılacak 19 mayıs hareketlerinin provasını yaptık ve dağıldık. Baharın gelişi ile birlikte her yer yeşile büründü, ağaçlar çiçek açtı, ciddi anlamda da havalar ısındı. Bir sınıf arkadaşım ile birlikte bizdeyiz ve geç vakit yattık. Aman Allahım sabah kalktığımızda her yer beyaza bürünmüştü. Çok fazla kar yağmıştı ve karın ağırlığı nedeniyle ağaçların dalları kırılmıştı. Bu koşullarda okula gittik resmen şaşkındık. Okul müdürü hava koşulları nedeniyle hareketlerin bir gün sonraya aktarıldığını söyledi. Dağıldık evlere gittik. Öğleye doğru saat 12.00 civarı ortalıkta bir gram kar kalmadı. Hava yine ısındı ve karlar eridi. Ardından Belediye hoparlöründen bir bildiri yayınlandı, okul müdürü hava koşulları uygun duruma geçtiği için iptal edilen 19 Mayıs hareketlerini yapmak üzere okula çağrılıyorduk. Sabah anormal kar, öğleden sonra aşırı sıcaklık..Denileni yaptık ve 19 mayıs hareketlerini icra ettik.40 yıl civarında bir süre geçti o günü hiç unutmadım.

 

SAMSUNLULAR KARI SEVİNÇLE KARŞILADI

Bol kar yağışlı kışları çocuklar çok eğlenceli bulup sevinirlerken, çiftçilerimiz ise bereketli bir yazın gelmekte olduğunu bilerek sevinirler.

Samsun’da askerdim ve yılbaşında Afyon’a gelmiştim. Yarım metre kar vardı. İzinim bitip Samsun’a döndüğümde 1 parmak kadar kar yağdı, tüm şehir sevincinden sokağa dökülmüştü. Nedeni ise Samsun’a 19 yıldır ilk defa kar yağıyordu ve çocuklar ilk defa kar ile tanışıyorlardı. 1992 yılında ise gittiğim Kıbrıs’ta arabasına bindiğim taksi şöförü  50 yıldır kar yağmadığını söylemişti. Kazasız belasız bir kış geçirmeniz dileğiyle.

YORUMLAR

  • 0 Yorum