phishing
Orhan DURAK

Orhan DURAK

DURAKTAKİ ADAM

KÖY YUMURTASI..

 

            KÖY  YUMURTASI..

 

Hepimizin de bildiği gibi yumurta çok önemli bir besin,bir gıda maddesi..İnsan bedeni için bir çok nedenlerle gerekli.. Şansımızdan Afyon’umuz yumurta konusunda çok şanslı. Türkiye’nin de yumurtada başkentiyiz dersek abartmış olmayız. Ülkemizin günlük yumurta borsası (yumurta fiyatlarının belirlenmesi) Dazkırı,Başmakçı ilçelerimizde belirlenmektedir.. Afyon’da marketlerden yumurta alırken A grubu olsun veya iki XL olsun gibi terimler kullanılmaya başladı.. Çok ufak (güvercin yumurtasından biraz hallice) yumurtadan kaz yumurtası cesametinde ve tek sarılı, çift sarılı yumurtalar satılır oldu.. İnsan bir markete girdiğinde yumurtanın çok küçük oluşundan da, çok büyük oluşundan da tedirgin oluyor ve hangisini alacağına karar vermekte zorlanıyor..

 

KÖY YUMURTASI KARABORSA OLDU

Bu anlattığım yumurta grubundan sonra aklımıza alternatif  bir yumurta geliyor.. Nedir bu..? Köy yumurtası.. Çocukluğumuzda lezzetine doyamadığımız, içinin sarısı neredeyse kırmızıya yakın olan yumurta.. Sokak aralarında dolaşan, bulduğunu yiyen tavukların yumurtladığı ince kabuklu ve normal ebatta büyüklüğü olan yumurta.. Diğer bir tabir ile “köy yumurtası..” Ancak eskisi gibi her yerde bulmak mümkün değil ki alasınız.. Çünkü köylerde de eskisi gibi tavuk yok.. Varsa da çok az.. Köylümüz de artık şehirden temizlenmiş tavuk alıp götürüyor köyüne.. Tabi o köy tavuklarının lezzetini arasalar da bulamıyorlar.. Köy yumurtası için tanıdığınız ve güvendiğiniz bir köylü ahbabınız olacak ve siz tembihledikten sonra biriktirip size yumurta getirecek.. Yoksa öyle her istediğiniz zaman “köy yumurtası” bulamazsınız.. Karaborsa oldu mübarek..

 

MARKETTEN KÖY YUMURTASI

Bilirsiniz eskiden yumurtalar ufak sepetlerde ve saman içersinde taşınır, satılırlardı. Zaman zaman iş yerime yakın olan amele pazarının yanındaki çeşmenin önünde ufacık sepetlerde ve saman içersinde küçük,küçük yumurtalar satılıyor ve fiyatları da biraz yüksekçe.. Bir seferinde almak istedim tanıdığım birisi kaş göz işaretleri ile almamamı işaret etti bende almadım. Daha sonra iş yerime gelen tanıdığım “O yumurtalar köy yumurtası falan değildi, satan adam yumurtaları marketten alıp sepet ve samana koyarak köy yumurtası diye satıyor” dedi, dondum kaldım.. Biz neden böyle olduk bilmiyorum.. Bundan sonra köy yumurtasını hangi cesaret ile alacağız..? Bu anlattığım olay gerçek olup benzeri pek çok olayda anlatılmaktadır. Ne diyelim bu türlü sahtekarlıkları yapanları Allah islah etsin..

                    

YORUMLAR

  • 0 Yorum