phishing
Orhan DURAK

Orhan DURAK

DURAKTAKİ ADAM

HOCALARIN HOCASI METİN TÜREL

            HOCALARIN  HOCASI  METİN  TÜREL

 

 

Değerli Futbolseverler; nereden başlayacağımı bilemiyorum. Ancak şunu belirteyim ki geçtiğimiz Afyonspor’un 1967 kadrosunda kaleci, bilahere TFF Eğitim dairesi başkanlığı yapmış hocaların hocası sevgili Metin abi (Metin Türel ) ile uzunca bir görüşmem oldu. 1937 doğumlu ve 80 yaşında olan Metin abi Afyon ve Afyon’daki tanıdığı dostlarını ad ve soyadı ile sorması inanın beni son derece şaşırttı. Metin Türel 1967-68 sezonunda o günkü muhteşem Afyonspor’un kalesini korumuştu. Aradan geçen 50 yıl Sn. Türel’e Afyonluları unutturmamış. Dostlarını, o dönemki yöneticileri ad ve soyadları ile anması bir Afyon’lu olarak beni son derece duygulandırdı.

Çok kimsenin bildiğini sanmıyorum, Metin abinin profesyonellikle tanışmadan önceki amatör takımı Yavuz Sultan Selim Spor Kulübü. Hem de kiminle beraber oynamışlar biliyor musunuz? O 1967 Afyonspor’unun unutulmaz diğer ismi Güngör Tetik ile yani namı değer Arap Güngör ile. İşin daha ilginç yanı Metin abi ve merhum Güngör Tetik aynı mahallenin çocukları..

TURGAY ŞEREN’İN YEDEĞİ OLARAK OYNADIM

Metin abi anlatıyor; “Yavuz Selim’de oynarken Galatasaray lisesini bitirdim. Yani ben G. Saray Lisesi mezunuyum. Yavuz Selim’den G. Saray futbol takımına transfer oldum. Turgay abinin (Turgay Şeren) yedeği idim. Geldiğimin ertesi yılı Eşfak Aykaç beni Taksim Spor kulübüne kiralık olarak verdi. Taksimden sonra Vefa’ya transfer oldum. Uzunca bir süre burada oynadıktan sonra  İstanbulspor’a transfer oldum. Burada da rahmetli Güngör Tetik ile yolumuz ikinci defa kesişti ve yine uzunca bir süre İstanbulspor’da birlikte oynadık. Daha sonra ben Ankara’ya PTT’ye transfer oldum. PTT’de oynadığım dönemlerde yöneticilerimizin hemen hemen tamamı Afyon’luydular. Bu arada ben futbolu bıraktım ve Alman hoca Kirchard’ın açtığı kursu bitirerek teknik direktörlük diplomasını almıştım.

HASAN DİNÇER BENİ İKNA ETTİ

Yönetimde  o dönemde sözü çok geçen Kemal Kaya isimli bir Avukat vardı (Sarı Kemal daha sonra TFF’nin avukatlığını yaptı) Kemal abi bana “Metin biz yeni kurulan Afyonspor’a Zekai Selli’yi antrenör futbolcu olarak gönderdik, seni de yardımcı hoca olarak gönderelim mi?” diye sordu. “Zekai benim çok eski arkadaşımdır onunla çalışabilirim” dedim. Bunun üzerine ben de Afyon’a geldim. Bütün yöneticiler parkın karşısındaki Şehir Kulübünde toplanmışlardı. Beni de çağırdılar oturduk. Fakat masada çok farklı bir isim vardı: Adalet Bakanı Hasan Dinçer.. Ben Sayın Bakanın Afyonlu olduğunu bilmiyordum. Bir Bakan ile aynı masada oturmak beni gerçekten çok etkilemişti. Konuyu açtılar ve bana “Metin, bizim hocadan çok kaleciye ihtiyacımız var. Senin gibi bir kalecinin kalemizi korumasını çok istiyoruz” dediler. Sayın Bakan beni ikna etti ve antrenör yardımcısı olarak geldiğim Afyon’a futbolcu olarak transfer olmuş oldum” diyor.

AFYONKARAHİSAR’A SÜPER LİG ÇOK YAKIŞIR

Değerli okurlarımız; Metin Türel Afyon’da çok güzel günler geçirdiğini özellikle de Manisaspor ile deplasmanda oynanan ve beraberlikle sonuçlanan maçı unutamıyor. “Çok tatlı anılarla Afyon’dan ayrıldım” diyor.

Metin abi bana tek tek o dönemin Afyon’daki tanınmış isimlerini sordu. Sorduğu kişilerin hemen hemen hepsinin rahmetli olduğunu söylediğimde bana “Orhan’cığım dün de Erdoğan Tetik’i kaybettik sıra yavaş yavaş bize geliyor” dedi. Rabbimin kendisine daha çok uzun ömürler vermesini diledim. Türel, “Yeni stadını gördüm.  Harika olmuş” dediği Afyonkarahisar’a süper ligin çok yakışacağını belirterek, tüm afyonlulara selam söyledi. 

AFYON’DAN AYRILDIKTAN SONRA HEP YÜKSELDİ

Metin abinin Afyondan ayrıldıktan sonraki trendine baktığımızda sürekli yükselişini görüyoruz. Futbolu bıraktıktan sonra Beşiktaş, Trabzonspor, Antalyaspor, Samsunspor, Gençlerbirliği, Zeytinburnuspor ve Adana Demirspor’u çalıştırdığını görüyoruz. Bunlardan yıllardır 1. lig (şimdiki Süper Lig) özlemi çeken Adana Demirspor’u arzuladıkları lige terfi ettiriyor. Yani Adana Demirspor bugünkü adı ile Süper Lig’e çıkıyor.

AHDE VEFAYI KİM BİLİR, KİM BİLMEZ?

Değerli futbolseverler lütfen bu satırları dikkatlice okuyun: Ahde vefa nedir onu gözlemleyeceksiniz. Futbolun yaşayan efsanesi veya ‘Hocaların Hocası’ olarak isim yapmış Metin Türel’i Adanalılar unutmuyorlar. Yıllar sonra Adana Yüreğir Belediyesi muhteşem bir spor kompleksi yapıyor ve adını ne koyuyor biliyor musunuz? Yüreğir Metin Türel Spor Tesisleri.. Siz okuyucularımızca bu davranışın adı nedir acaba. ?

Metin abi Allah sana daha uzun ömürler versin, seni unutmadık ve çok seviyoruz. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum