phishing
Orhan DURAK

Orhan DURAK

DURAKTAKİ ADAM

BİR STANDARDI OLMALI..

                                    BİR  STANDARDI  OLMALI..

 

 

Mübarek ramazan geldi getirdi.. İnsanlarımız tatlı bir telaş içindeler. Ramazan ayında oruçlarını tutacak, ibadetlerini yapacaklar. Birkaç gündür Ramazanın gelişi ile gıda fiyatlarının da anlaşılmaz bir şekilde arttığını ve bazı çıkarcıların bu mübarek ayı bahane ederek haksız kazanç sağladıklarını vurgulamıştım ve onları Allah’a havale etmiştim.

Bugün Ramazan ayı boyunca yaşanan ve insanların kafalarını karıştıran iki konuya temas etmek istiyorum..

İKİ HOCA İKİ GÖRÜŞ

Birincisi o neyin bozup neyin bozmadığıdır. Öyle ki aynı konuda bazen değişik yorumlar sergilenebiliyor. Örneğin en çok rastladığımız enjeksiyon (iğne yaptırma) olayı. Bazı din adamlarımız tedavi nedeniyle yapıldığı için “iğne yaptırmak orucu bozmaz” derken, bazı din adamlarımız ise “vücuda dışardan ilaç giriyor oruç bozulur” demektedirler. Yine değişik bir konuda örnek vereceğim: Geçtiğimiz yıl ramazan ayında yaşlı bir vatandaşımız kulakları duymadığı ve denilenleri zor anladığı şikayeti ile eşini kulaklarını yıkatmak için getirdi. Doktora gitmişler ve doktor kulaklarında “buşon var yıkanmaları gerekir” demiş. Yaşlı amcamız  ‘kulak yıkatınca oruç bozulur mu bozulmaz mı’ diye bir din adamına danışmış. Hocamız “Mahsuru yok. Kulak yıkatmakla oruç bozulmaz, yıkatabilirsiniz” demiş. Buna rağmen aile tedirgin ve kararsızdı. Onlara “Madem hala tereddütleriniz var. Benim yakınımdaki caminin hocalarına da isterseniz danışın içinizde bir vehim oluşması” dedim.

Benim bu sözlerim üzerine gittiler ve bir başka hocaya danıştılar. O ise “Oruç bozulur, kulaklarınızı yıkatmayın” demiş. Kafaları karışan aile “ramazan sonu yıkatalım” diyerek kulaklarını yıkatmaktan vazgeçti ve gitti..Ş imdi burada doğru olan nedir.? Benim şahsen her iki yoruma da saygım vardır. Ancak bunun da bir standardı olmalıdır diyorum.. Haksız mıyım?

BİLGİSİNİ PARAYLA SATANLAR

İkinci bir husus ise bazı din adamlarının Ramazan ayı boyunca televizyon kanallarında “aldıkları dudak uçuklatacak paralarla” yaptıkları programlar. Dinden imandan bahsediyorsun karşılığında akıl almaz paralar alıyorsun. Bu ücretler yazılı ve görsel basında dillendiriliyor. Daha şimdiye kadar bu konuda yapılan haberleri kimse yalanlamadı.. Demek ki doğru. İsterdim ki bu programları yapanlar “hayır için ve insanlarımızı bilgilendirmek adına” beş kuruş almadan yapsınlar. Bazı insanlarımız ramazanda yiyecek içecekle köşeyi dönerken, bazıları da din bilgilerini akıl almaz rakamlarla pazarlayarak köşeyi dönüyorlar. Nerede kaldı bu işin ecri ve sevabı.? Dini bilgilerini para ile Müslüman kardeşlerine satıyorsun. Bu işi yaparken kendi yaptığın işin (para ile dini bilgi satmanın)sana yakışıp yakışmadığını hiç düşünüyor musunuz sevgili hatiplerimiz? Bana göre yakışmıyor ve hatta çokta iğrenç buluyorum. Ne olur biraz da bu işleri parasız pulsuz, insanlarımızın hayrına Allah rızası için yapsanız? Sermayeden zarar mı edersiniz?

          

YORUMLAR

  • 0 Yorum