phishing
Orhan DURAK

Orhan DURAK

DURAKTAKİ ADAM

ATEŞ BİLE YEMEDİ..

                ATEŞ  BİLE  YEMEDİ..

 

 

Son dönemlerde Afyon sucuğu adeta tartışılır oldu. Özellikle Kayserili bazı markalar kendi sucuklarının Afyon sucuklarından daha sağlıklı ve kaliteli olduğunu iddia ederek ülke çapında hissedilir bir kampanya başlattılar. Ne derece başarılı olurlar bilemem ancak gerçek olan bir şey daha var o da Afyon sucuğunun sallantıda olduğudur.. O nedenle de çok zaman köşemde dürüst imalatla sucuk yapanlardan bahsederek,  “Lütfen dikkatli olun markamızı tehlikeye atmayın “ demişimdir. Ancak bazı kendini bilmezler tehlikenin farkında oldukları halde bildiklerini okumakta 3’ncü sınıf sucuk üreterek sanki birinci sınıfmış gibi satmaktadırlar. Afyon’umuz adına nasıl zarar verdiklerini bildikleri halde yine bildiklerini okumaktadırlar. Bu konu beni yıllar öncesine götürdü..

ET 9, HAKİKİ DANA ETİNDEN KIYMA 4,5 TL

Yıl 1968.. İhsaniye Hükümet Tabipliği’nde görevli Sağlık Memuruyum. Sağlık Bakanı ise Merhum Dr. Vedat Ali Özkan.. Gıda maddelerinin halkımıza sağlıklı bir biçimde yansıması için son derece kararlı hizmetler veriyor. Teşkilata “gıda maddelerinin kontrolü” için genelge üzerine genelge  gönderiyor. Bu genelgelerde özellikle pazaryerlerinde satılan şeker, sucuk vs. gibi gıda maddelerini numune alınarak durumlarını incelememiz isteniyordu.. Bu maksatla da bölgemizde kurulan Döğer ve Gazlıgöl pazarlarını gözlem altına aldık. Bir Pazar günü birlikte çalıştığımız Hükümet Tabibi Dr. Aysel Özgenalp ile  Gazlıgöl pazarını denetlemeye gittik.. Pazaryerini dolaşırken bir kalabalık dikkatimizi çekti, merakla o tarafa yöneldik. Bir pazarcı kamyonetin arka kapağını açmış ve kasanın üzerinden bağırıyordu “Hakiki dana etinden yapılmış sucuk 4, 5 lira” diye.. Allah Allah nasıl olurdu bu fiyata sucuk? Çünkü dana etinin kilosu 9 liraydı. Bu fiyata olan bir etten yapılan sucuk nasıl 4,5 liraya satılabilirdi? Burada bir pis kokular hissediliyordu, 2 jandarma alıp satışı durdurduk.. 4 ton civarındaki sucukta birkaç halka numune aldık ve kalan sucukları kamyonetle birlikte muhtara yeddi emin ederek ayrıldık. (Yani güvenilir insan diyerek muhtara teslim ettik)

SUCUKLARDAN BİRİSİNİ ATEŞ’E İKRAM ETTİK

Ertesi gün dairenin şoförü ile birkaç halka sucuğu Afyon Halk Sağlığı Laboratuvarına elden gönderdim. Lakin 1 halka sucuğu da Dr. Hanımın kedisi Ateş için ayırdım. Ateş çok güzel bir Van kedisi idi ve doktor hanımın kucağından inmezdi. Dr. Hanım da Ateş’i mutlu etmek için elinden geleni yapardı. Ayırdığımız 1 halka sucukla aklımız sıra Ateş’e bir ziyafet çekecektik. O bir sap sucuğu Ateş’in önüne koyduk! Ancak ne oldu biliyor musunuz sevgili okurlarımız? Ateş sucuğun etrafında şöyle bir tur attı, kokladı sucuğu ön ayakları ile itti ve sucuğa dokunmadan bıraktı gitti. Kendi aramızda bir durum değerlendirmesi yaptık; eğer Ateş bu sucuğu yemiyorsa insanlar nasıl yiyeceklerdi?

SUCUKTA ET DIŞINDA HER ŞEY VARDI

Değerli okurlarımız.. Afyon Halk Sağlığından birkaç gün sonra netice geldi ve bir felaketti..  Sucuğun içine insan sağlığına zararlı ne varsa katmışlardı.. En basitinden birkaç örnek vermem gerekirse: Sucuğun içersinde gram normal et katılmamış kelle eti ve düğü ile sucuk yapılmıştı. İşin en çarpıcı ve acı yanı kırmızı biber yerine de kiremit tozu katılmıştı. Baharat oranı çok yüksekti ve pisliklerini bu yöntemle kapatıyorlardı. 4 ton sucuğun imhasına karar vererek Gazlıgöl’deki bir dereye sucukları döktürdük. Muhtar temin ettiği adamlarla sucukları parçalattırdı ve imha ettik. Ateş’e bir kez daha sucuk ikram ettik ancak yine reddetti.

BU SAHTEKARLAR MUTEBER İŞADAMI ROLÜ KESİYOR

O yıllarda bu konulardaki cezalar çok azdı insanlarda cezası az olan bu suçları işlemeye  devam ettiler.

O günden bu güne pek fazla değişen olmadı. Bazı pislikler yine katkılı sucuk imal ediyorlar. İsimleri yazılı ve görsel basına  taşınan bu insanlar Afyon’da muteber insan sıfatıyla çok rahat geziyorlar. Yorum sizlere ait..   

YORUMLAR

  • 0 Yorum