phishing
Orhan DURAK

Orhan DURAK

DURAKTAKİ ADAM

ANITPARK ve PARK SORUNU

                ANITPARK  ve PARK SORUNU

 

 

Atatürk cumhuriyetin ilanından sonra hemen hemen bütün illerimizde anıtlar ve heykeller yapılmasına önem vermiştir. Yapılan bu anıtlarda ana tema Türk’ün gücünü, kuvvetini ve özgürlüğünü göstermektedir. İşte bunlardan birisi de Afyon’umuza yapılan utku anıtıdır. Yine bu muhteşem yapıtta Türkün gücü ve Yunanlıyı nasıl ezdiği anlatılmaktadır.

Utku Anıtı Avusturya’da 1932 yılında heykeltıraş  Heinrich Krippel tarafından yapılmaya başlanmıştır. Krippel heykeli parçalar halinde ve bronzdan döküm olarak yapmıştır.

 

ANIT’IN İNSANLARI ETKİLEYEN BİR GÖRÜNÜMÜ VARDIR

Avusturya’da heykelin yapım işleri devam ederken Türkiye’de ve Afyon’da kaide hazırlanmaya başlamıştır. Kaide iki aşamalıdır ve ikinci aşamanın dört bir yanında taş çerçeveli ve bronzdan yapılmış kabartmalar vardır. Kaidenin batıya bakan yüzünde Atatürk profili vardır.

1932 yılında yapımına başlanan  heykel 1935 yılında tamamlanmış, 24 Mart 1936 yılında açılmıştır. Anıt’ın son derece görkemli ve insanları etkileyen bir görünümü vardır. Anıtın bulunduğu park kurtuluş savaşında kullanılan 2 topun da yerleştirilmesi ile tarihi bir hava ve görünüm sergilemektedir.

 

ANITPARK SURİYELİLERE TESLİM

Değerli okurlarımız;

Geçtiğimiz hafta üniversite sınavları vardı. Bildiğiniz gibi böyle günlerde eğer hava da güzelse Anıtpark cıvıl cıvıl olurdu. İlçe, kasaba ve köylerden gelen geleceğin pırlanta gençliği Anıtpark’a gelir çayını yudumlar, dondurmasını yer bir de hatıra resmi çektirir giderdi. Sınav günü hava fena değildi ben de şöyle bir dolaştım oralara… Önce sevgili abim Foto Venüs Mustafa Köken’e uğradım. Sağlığı son zamanlarda iyi değildi onunla biraz sohbet ettik, kendisine acil şifalar dileyerek park tarafına geçtim. O da ne? Parkta ne aile ne de öğrenciler vardı. Her tarafı Suriyeli mülteciler doldurmuştu…

 

PARK SURİYELİ, İRAN VE IRAKLI MÜLTECİLERE KALDI

Çoluk çocuk her taraf mülteci idi.  Aşağıya doğru indiğimde taksici esnafından bir tanıdığım ile karşılaştım ve ona Anıt Park’taki görünümü sordum. Hani “Bir sor bin dinle” demişler ya… Taksici kardeşimiz aynen o modda idi. Anlatırken sinirleniyor bazen ağzından çıkan kelimeler adeta büyük harfli oluyordu. “Orhan abi, park diye bir şey kalmadı. Geçtiğimiz yıldan bu yana park o senin bildiğin park olmaktan çıktı. Yerli halkımız, ilçe ve kasabalardan, köylerden gelen insanlarımız Anıt Park’ın çevresine araçlarını park edemiyorlar. Polis müsaade etmiyor, yabancı turistler de aynı şekilde araçlarını park edemedikleri için parka gelmiyorlar, durum böyle olunca da park Suriyeli, İran ve Iraklı mültecilere kaldı. Çoluk çocuk sabah gelip akşam gidiyorlar” dedi ve ekledi: Anıtpark etrafındaki park etme sorunu çözümlenmez ise özellikle dışarıdan gelenler ile yerli halkımız parkta dinlenmek için oturup çaylarını yudumlayamayacak, dondurmalarını yiyemeyeceklerdir. Bu da parkın mültecilere terki anlamını taşımaktadır.”

 

ANITPARK DİSİPLİN ALTINA ALINMALI

Bahar’a girmek üzereyiz. Mülki idarecilerin ve yerel yöneticilerin bu sorunu ciddiye alıp bir çözüm üreteceklerini umuyorum. 81 yıldır insanlarımızın oturup yorgunluklarını giderdikleri bu güzide mekan eski haline ve yine o muhteşem görüntüsüne sahip olabilir. Afyon insanının buna ihtiyacı da var… Önümüz yaz… Buranın bir disiplin altına alınarak gereğinin yapılacağına inancım tamdır.

Sayın Valim, Sayın Belediye Başkanım bu konuyu ancak siz çözersiniz. Afyon’umuz insanına en azından mesaileri dışında dinlenebilecekleri bu alanı kullanılabilir eski haline getiriniz. Özellikle Afyon çevresi ile diğer illerden ve yurt dışından gelen turistler eskisi gibi Anıt Park’tan istifade etsinler. Öncelikle park sorununun çözülmesi ve mülteci hareketinin düzenlenmesi  bir disiplin altına alınması gerekiyor. Ayyaşların ve sarhoşlarında buradan uzaklaştırılmaları gerekir diye düşünüyorum.

                 

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • ertuğrul çağlayan
    7 yıl önce
    orhan bey kendim ve buradaki esnaf arkadaşlarımız adına kanayan yaramıza parmak bastığınız için teşekkür eder başarılar dileriz