phishing
Orhan DURAK

Orhan DURAK

DURAKTAKİ ADAM

Altınkafa Burhan Geçer’i Kaybettik

Değerli Kurtuluş okurları;

Türk Futbolunda olduğu gibi Afyon Futbolundan da yıldızlar birer birer kayıp gidiyor. Geçtiğimiz hafta, 1967 Afyonspor’unun yıldızlarından kaleci (Uçan Manda) Muzaffer’in vefatını yazmış, ayrıca yine 1967 Afyonspor’unun unutulmaz kaptanı “Altınkafa” Burhan’ın çok ağır hasta olduğunu belirtmiştim. Maalesef Cuma günü de “Altınkafa” yı kaybettik. Kaptan uzun süredir verdiği yaşam mücadelesini kaybederek yakalandığı amansız hastalığa yenik düştü ve aramızdan ayrıldı.

 

PEKİ, ALTINKAFA BURHAN KİMDİR?

Burhan, 1938 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Lise yıllarında Kalespor’da amatör olarak futbola başladı. Aynı zaman da lise takımında da oynuyordu. Nitekim ilk şampiyonluğunu 1955 yılında İstanbul Liseler arası şampiyonada yaşadı.  Kalespor ve Lise takımındaki oyunları ile göze batan Burhan 1956 yılında Tavşanlı Linyitspor’a transfer oldu. Askere gittiği 1959 yılına kadar Tavşanlı forması altında 2 defa Kütahya Amatör küme şampiyonluğu yaşadı. Vatani görevini yapmak üzere gittiği 1959 yılında Kayseri’de Havagücü’nde oynamaya başladı. Burada oynarken Ankara Gençlerbirliği Kayseri’ye gelerek Havagücü ile özel bir maç yapar. Bu müsabakada Burhan çok beğenilir. İki taraf askerlik bitimi sonunda Burhan’ın profesyonel olarak Gençlerbirliği’nde oynaması için anlaşır, el sıkışırlar.

 

BİRÇOK ÖDÜL ALDI

Nitekim 1969 yılı sonun Askerliği biten Burhan Ankara’ya gider ve Gençlerbirliği ile profesyonel anlaşma yapıp oynamaya başlar. 1961-62 sezonu ile başlayan Gençlerbirliği serüveni Burhan’ın Afyon’a geldiği 1967 yılında son bulur. Burhan 1967’den futbolu bıraktığı 1974 yılına kadar formasını Afyonspor’un başarısı için terletir ve Afyonluların gönlünde taht kurar, çok sevilir.

Kaptan Afyon’da oynadığı dönemlerde ödüle doymaz. 1967-68 sezonunda Milliyet Gazetesi’nin organize ettiği 2. lig, kırmızı grup yıldız krallığını, 1968/69 sezonunda Hürriyet Gazetesi’nin organize ettiği 2. lig kırmızı grup “yılın sporcusu” ödülünü alır. En anlamlı ödül ise 1971 yılında yine Milliyet Gazetesi’nin organize ettiği “Türkiye liglerinde oynayan 700 santrahaf (stoper) içinde aldığı birincilik ödülüdür.

Altınkafa 1974 yılında futbolu bırakır. Çeşitli kurslara katılarak “Teknik Direktörlük” unvanını alır. Bu kursların içerisinde 1989 yılında Almanya Köln Spor Akademisi’nden aldığı ödül çok anlamlıdır.

Burhan futbolu bıraktığı 1974 yılından 2002 yılına kadar Afyon’da Teknik Direktörlük, yöneticilik gibi birçok hizmeti başarı ile yaparak 200’de Bursa’ya yerleşir. Burada da5 yıl süreyle Amatör Çalıspor’u çalıştırır ve ardından aktif futbol yaşamını noktalar.

 

AFYONLULAR BENİ SEVDİ Mİ?

Kaptan 2012 yılında kendisini haber yaptığımda, bana yazdığı mektupta “Orhancığım, ben Afyonluları çok sevdim. Bilmiyorum onlar da beni sevdi mi…?” diye sormuştu.

Ben de “Kaptan, Afyonlular taraflı tarafsız seni tahmin edemeyeceğin kadar çok sevdiler, keşke Afyon’dan hiç gitmeseydin” dedim.

Bursa’da da çok dostu olan Altınkafa, Bursa TÜFAD’ın (Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği) 21’nci Olağan Genel Kurulu’nda Sedat Özbağ’ın yönetim kurulunda Denetleme Kurulu üyesi seçilmişti.

Kaptan’ın Afyon’da o kadar çok dostu, arkadaşı vardı ki anlatılamaz. Ancak onun yaşamında rahmetli abimiz eski Milli Hakemlerimizden Şerafettin Öztaylan ve Vural Çetin’in çok ayrı bir yeri vardı. Öztaylan’ın ölümü o’nu çok yıpratmıştı, yakinen biliyorum.

 

ON GÜN KADAR ÖNCE GÖRÜŞMÜŞTÜM

On gün kadar önce Kaptan ile son bir telefon görüşmesi yapmıştım. Görüşmemizde rahatsızlığını dile getirmişti.

Kaptan’ın vefatı ile çok sarsıldım. Uzun yıllar birlikte çalıştığımız Altınkafa’ya rahmet dilerken, “yeri doldurulamayacak bir değerimizi kaybettik” diyorum.

Nur içinde yat Kaptan.

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • hale geçer yıldız
    8 yıl önce
    sayın orhan durak bey,rnyazınız beni çok duygulandırdı.herşeyden önce size ve sizin nezdinizde tüm afyonlulara çok teşekkür ederim.babacığım da afyonu çok severdi ve çok güzel günlerimiz geçti.ailem adına da sizlere çok teşekkür ederim....