phishing

TÜRSAB Sağlık Turizmi Çalıştayı Başladı

TÜRSAB Sağlık Turizmi Çalıştayı Başladı

TÜRSAB Sağlık Turizmi Çalıştayı Başladı
01 Mayıs 2019 - 16:20


 
 
 
Termalin ve sağlığın başkenti olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Afyonkarahisar'da Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Sağlık Turizmi İhtisas Başkanlığı tarafından 26-28 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Sağlık Turizmi Çalıştayı Vali Mustafa Tutulmaz'ın katılımıyla başladı.
 
Korel Termal otelde başlayan çalıştaya Vali Mustafa Tutulmaz yanı sıra Bursa Milletvekili Op. Dr. Mustafa Esgin, USHAŞ Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, Kültür Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeleri Genel Müdür Yardımcısı Cemil Turan, TÜRSAB Başkanı Firuz B. Bağlıkaya, TÜRSAB Sağlık İhtisas Başkanı Halil Yılmaz ile ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.
 
Afyonkarahisar Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinde birisidir
 
Çalıştayın açılışında konuşan Vali Mustafa Tutulmaz Afyonkarahisar’ın neredeyse her gün bir konferans ya da çalıştaya ev sahipliği yaptığını belirterek bunun mutluluk verici olduğunu söyledi. Sağlık Turizmi Çalıştayının Afyonkarahisar için önemli olduğuna değinen Vali Tutulmaz: “Afyonkarahisar hem Sağlık Turizmi açısından hem de turizmin diğer alanları açısından önemli merkezdir. Bundan 10 yıl önce birisi bana Afyonkarahisar’ın turizmin önemli merkezlerinden birisi olacak deseydi ben inanmazdım. Çünkü yaklaşık 37 yıldır buradan Antalya’dan Ankara’ya gidiyorum. Yılda 5-6 kez yaptığım bu yolculukta hep Afyon’dan geçtim. Gördüğüm yer genelde lokum satıcıları ve alışveriş alanlarıydı. Şehir merkezine girmiyorduk bile. Ancak buraya Vali olarak atandığımda gördüm ki Afyonkarahisar’ın çok önemli turizm değerleri var. Afyonkarahisar Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinde birisi olabilecek konumda. Hatta bu oldu diyebiliriz. Turizm dergisinde okuduğum bir makalede turizm denince akla sadece Antalya, İzmir, Muğla ya da Afyon mu gelmeli diye bir ifadeler okuyoruz. Demek ki artık turizm denince akla ilk gelen il Afyon oluyor. Bu bizleri oldukça mutlu etti. Biz bu değeri hak ediyoruz.” dedi.
 
Yatak Kapasitemiz 75 Bine Çıkacak
 
Afyonkarahisar’ın turizm potansiyeline de değinen Vali Tutulmaz: “İlimizde 4 termal turizm bölgesi mevcut. Termal yatak kapasitemiz 27.000’dir. 11 tane 5 yıldızlı otelimiz var. Bunu yanında 4 yıldızlı otellerimiz de var. Aynı anda 27 bin kişi termal tesislerden faydalanabiliyor. Bu rakam çok önemli ama yeterli değil. Şuanda 12 bin yatak kapasiteli yeni tesisler ya inşaat aşamasında ya da tamamlanma aşamasındadır. Yani yatak kapasitemiz 12.000 daha artacak. Kalkınma planlarında ilimiz adına ön görülen yatak kapasitesi 75.000’dir. Bu demek oluyor ki biz henüz yolun yarısındayız. Mevcut yatak kapasitemiz kadar daha yatağa ihtiyaç var. Bazılarının da niteliklerinin artırılmasına ihtiyaç var. Bu bizim önümüzde büyük bir potansiyel olduğunu gösteriyor.” diye konuştu.
 
‘Termal Kent Projesi’ İle İlimiz Sağlık Turizmi Merkezi Olacak
 
Termal turizmin yanında medikal sağlık turizm alanında da Afyonkarahisar’ın önemli bir potansiyele sahip olmaya başladığını kaydeden Vali Mustafa Tutulmaz; “2 yıl önce Afyon Kocatepe Üniversitesi ikiye ayrıldı ve Afyon Sağlık Bilimleri Üniversitesi adında yeni bir üniversitemiz kuruldu. Bu üniversitemizin kuruluş amacı da termal ve medikal sağlık turizmi alanında Afyon’u daha iyi bir konuma taşımaktır. Sağlık Turizmi alanında çalışmalar yapmak ve tıbbi medikal anlamdaki desteği sağlamak ta diğer bir amaçtır. Üniversitemiz çok yeni ama ilerleyen süreçte sağlık turizmi alanında daha aktif bir şekilde göreceğiz. Valilik olarak bizler üniversitemiz ve diğer kurumların işbirliği ile “Termal Kent” projemiz var. Bu proje kapsamında üniversitemiz yanında 750 dönümlük bir alan ayrıldı. Bu proje için yatırımla ilgili bazı kolaylıkların sağlanması açısından Sayın Cumhurbaşkanımıza bazı talepler iletildi. Önümüzdeki günlerde bazı kanuni düzenlemeler ile Sağlık Endüstri bölgesi ilan edilerek ilave teşviklerle yeni yatırımlar sağlamaya çalışacağız. Bu proje ile günde 3 bin kişiye rehabilitasyon hizmeti verilebilecek bir kampüs oluşturulacak. Bu alanda çalışmalar hızla devam ediyor. Birkaç yıl içinde çözümlenecektir. Bu projeyi gerçekleştirebilirsek Afyon artık sağlık turizminin hem medikal hem de termal anlamda önemli ir merkezi olacak.” dedi.
 
Termal Suyu Verimli Kullanıyoruz
 
Termal sulardan sadece sağlık turizmi açısından faydalanılmadığını söyleyen Vali Mustafa Tutulmaz; “Termal sudan elektrik üretiyoruz. Isınmada kullanıyoruz. Tedavide kullanıyoruz. Seralarda kullanıyoruz. %8’i otellerde yüzde %92’sini de re enjeksiyon ile geri döndürüyoruz. Aynı sudan belli bir süre sonra yeniden faydalanma sistemini kurduk. Örnek olacak bir yönetimi olan AFJET ile AFGAZJET ve SANJET ile de termal sularımızı tek elden işletiyoruz ve yeniden re enjeksiyon ediyoruz. Termal kaynaklarımızı verimli kullanıyoruz. Bu uygulama diğer illere de örnek olmaya başladı. AFJET bu anlamda danışmalık hizmeti de veriyor.” ifadelerini kullandı.
 
Afyon’da Çanakkale Kadar Bilinecek
 
Afyonkarahisar’ın tarihi önemini de anlatan Vali Mustafa Tutulmaz: “Afyonkarahisar tarih açısından da kilit bir şehir. İlimizi zaferin merkezi olarak tanımlıyoruz. Zaferin kazanıldığı bölgelere yapılacak yeni projeler ile tarih açısından da önemli bir destinasyon merkezi olacağız. Afyon’da Çanakkale kadar bilinecek. Tarih ve kültür turizmi bizim açımızdan çok önemlidir. Frig Vadileri diye bilinen doğa harikası bir alan sahibiz. Daha önceleri ismi bu kadar duyulmamıştı. Son iki yılda yaptığımız faaliyetler ile bu bölge artık daha da tanınır oldu. Frig Vadileri hükümetimizin 100 günlük eylem planında da yer aldı. Bu kapsamda da bir açık hava müzesi oluşturulacak ve karşılama alanlarının inşaatına başlandı. Farklı bir müze anlayışı ile bu bölge turizme kazandırılacak. Çok sayıda turist çekmeye başladı. Eminim ki ilerleyen dönemde bu daha da artacak. Şuanda orada bisiklet turu başladı. Frig Ultra Maratonu yapılıyor. Yani artık her geçen gün ilgi artıyor. Daha önceleri 50-60 kişi katılırken şuanda bu sayı 800’e ulaştı. Bu çalışmalarımızın yanında Afyonkarahisar Kalemizin tanıtımı içinde faaliyetler sürdürmekteyiz. Kale Yarışı da farklı bir tanıtım çalışmamız oldu. Meşhur Karahisar Kalesi yarışıyla farklı bir yolla ilimizin tanıtımında katkı sağladık. Hepsinden önemli olan faaliyetimiz Visitafyon sitesi ve buna bağlı geliştirilen Visitafyon Mobil Uygulaması’dır. Hiç kimseden yarım almaya gerek duymadan navigasyon sistemi ile şehir turu yapabiliyorsunuz. Bu uygulamanın diğer illerde örneği yok. Önümüzdeki süreçte kodlu bir sistemle rehberlik hizmetini de sunacağız. TÜRSAB vasıtasıyla bu uygulamanın yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Sadece buradan geçen vatandaşlara bu hizmeti sunsak bile önemli bir tanıtım faaliyeti olacaktır.” şeklinde konuştu.
 
Spor Turizminde Önemli Bir Merkez Olduk
 
Afyonkarahisar’ın spor turizmi alanında kamp merkezi haline geldiğine dikkat çeken Vali Mustafa Tutulmaz şöyle konuştu: “Afyonkarahisar Tarihi Termal Kentler Birliği’ne bu yıl üye oldu. Daha önce Bursa ve Pamukkale bu ağa katılmıştı. Bu yıl bizde katılarak Avrupa’da bilinen bir il olduk. Gastronomi alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na Gastronomi alanında başvuru yapacağız. Bu kapsamda 2 yıldır Gastro Afyon Lezzet Festivali düzenliyoruz. Şefler, aşçılar ve büyükelçileri ilimizde ağırlıyoruz. Bu festival ile yurt dışında da daha tanınır bir olacağız. Spor turizmi açısında da iyi bir konuma geldik. Geçen yıl 70’e yakın bu yıl ise 80’e yakın takım, lig öncesi kampını burada yaptı. Kış sezonun da kamp yapmaya gelen takımlar var. Yapılacak yeni sahalar ile kamp merkezi olma yolunda ilerliyoruz. Otel sayılarımız, uygun iklim ile artık kamp merkezi anlamında önemli konuma geldik. 6 salon, 20 futbol sahası ile çok daha fazla hizmet alacağımıza eminim. Dünya Motokros Şampiyonası geçen yıl burada yapıldı ve bu yıl da eylül ayında yine burada bu kez Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yapılacak. 2 gün süreyle dünyaya selam verecek olmak mutluluk vericidir. Bu yıl 4 ayrı şampiyonayı aynı anda yapacağız. İlimiz ve ülkemizin tanıtımında önemli bir hizmet olacaktır.”
 
Trabzon Uzungöl ne ise Akdağ Tabiat Parkı da odur
 
Emre Gölüne yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Vali Mustafa Tutulmaz: “Emre Gölü önceleri sadece bir göldü. Yaptığımız küçük çalışmalar ile şuanda orası da turist çeken bir göl oldu. ATV’ler, bisiklet turları, kayıklarla yapılan geziler ile her geçen gün ilgi görüyor. Akdağ Tabiat Parkı da doğa harikası bir yer. Yeşil ve mavinin birleştiği bir yerdir. Trabzon Uzungöl ne ise Akdağ Tabiat Parkı da odur. Bu doğa harikası yeri mutlaka görmelisiniz. Biraz beklerseniz yılkı atları hatta geyik ve diğer farklı hayvan türlerini de gözlemleyebilirsiniz. Gördüğünüzde Bozkırın ortasında böyle bir yer var mı diyeceksiniz. Bu yıl oldukça ziyaretçi aldı. Eber Gölü de diğer turizm alanımızdır. Kendine has bir dokusu ve güzelliği var. Orada kamp ve karavan bölgesi planlıyoruz. Bir bölgesini lokanta, seyir kuleleri planlıyoruz. Eski balıkçı barınaklarını da restore edip butik oteller yapmayı düşünüyoruz. Gerçekten turizmciler açısından değerlendirmeye değer alanlar.” dedi.
 
Birlikte Oluşturduğumuz Sinerji İle Afyon’a İvme Kazandırdık
 
Vali Tutulmaz; “Afyonkarahisar’da Valilik merkezli çok güzel bir sinerji oluşturduk. Bir nefes olduk ve son yıllarda Afyonkarahisar’a ivme kazandırdık. Belki otellerimize katkısı az ama geçen yıllara göre doluluk oranını beklenenin üzerindedir. Daha önceleri sezonların bir bölümü ölü geçerdi şuanda çok iyi durumda. Daha fazla turist geldikçe bu alan da gelişecektir. Turizm acentelerinin de kamuya yetişmesi lazım. Ulaşım alanında da devam eden çalışmalar ile daha da önem kazanacağız. Burada 12 ay turizm mevcut. Büyük şehirlere göre avantajlarımız oldukça çok. Özetle Afyon’da her şey var yeter ki ziyaret edin görün diyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.
 
Konuşmaların akabinde anı fotoğrafı çekilirken TÜRSAB Sağlık Turizmi İhtisas Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen Sağlık Turizmi Çalıştayı; Seyahat Acentalarının Sağlık Turizmindeki Rolü-Yetki Belgesi Kriterleri, USHAŞ Yapılanması ve Hedefleri ile Termal Sağlık Turizmi Önündeki Engeller konuları görüşülmek üzere devam etti.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum