phishing

Türk Veteriner Hekimleri Birliğinden koronavirüse karşı parazit öldürücü İvermectin uyarısı

Türk Veteriner Hekimleri Birliğinden koronavirüse karşı parazit öldürücü İvermectin uyarısı

Türk Veteriner Hekimleri Birliğinden koronavirüse karşı parazit öldürücü İvermectin uyarısı
07 Nisan 2020 - 02:02


Hayvanlarda antiparaziter olarak kullanılan ivermectin etken maddesi içeren ilacın koronavirüse karşı etkili olduğu yönündeki iddialar Türk Veteriner Hekimler Birliğini harekete geçirerek, veteriner hekimler söz konusu ilacın satışıyla ilgili olarak uyarıldı.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, hayvanlarda antiparaziter olarak kullanılan 'ivermectin' etken maddesi içeren ilaçların koronavirüs tedavisinde etkili olduğu yönünde sosyal medyada bir tarım bilgilerin yer aldığını ve bazı eczaneler ile beşeri hekimlerin veteriner hekim muayenehanelerinden ivermectin içeren ilaç talebinde bulunduğunu belirterek, bu konuda veteriner hekimler oda başkanlıklarını uyaran bir yazı gönderdi.
 
Eroğlu, gönderdiği yazıda şunları kaydetti:
 
"Hayvanlarda Antiparaziter olarak kullanılan “ivermectin” etken maddesi içeren ilaçların, coronavirus tedavisinde etkili olduğu yönünde sosyal medyada birtakım bilgiler yer almıştır. Ancak; bu konuda kesinleşmiş herhangi bir bilgi veya bilimsel bir araştırma bulunmadığı gibi Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü de bu konuda iddiaları teyit edici bir açıklama yapmamıştır.
Sosyal medyada yer alan bu bilgiler sonrasında, bazı eczaneler ile beşeri hekimlerin, veteriner hekim muayenehanelerinden “ivermectin” içeren ilaç talebinde bulunduğu yönünde bilgiler alınmaktadır.
Bilindiği gibi, veteriner tıbbi ürünlerin perakende satışları veteriner hekim muayenehane, poliklinik ve hayvan hastanelerinde yapılabilmektedir. Ancak; bu satışlar, reçete karşılığı ve hayvanların tedavisinde kullanılması için yapılmak zorundadır. Aksi durumlarda ise ağır para cezaları ve mesleki yasal yaptırımlar uygulanmaktadır. Bunun yanında, insanlarda kullanım izni olmayan bir ilacın gayri resmi olarak insanlarda kullanılması ciddi bir yasal sorumluluk doğuracaktır.
Bu nedenle, yasal prosedür dışında, talep edilen bu ve benzeri ilaçların kesinlikle karşılanmaması ve Oda Başkanlığınıza kayıtlı klinisyen veteriner hekimlerin uyarılması hususunda; Gereğini önemle rica ederim"
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum