phishing

TMO Nisan ayında piyasaya ne kadar buğday, arpa, mısır satacak?

TMO Nisan ayında piyasaya ne kadar buğday, arpa, mısır satacak?

TMO Nisan ayında piyasaya ne kadar buğday, arpa, mısır satacak?
07 Nisan 2020 - 02:37


 
Un ve makarnaya olan talebin artması TMO’yu harekete geçirdi. Geçtiğimiz yıl Ekim ayından buyana piyasaya müdahale eden TMO, bugüne kadarki en yüksek tonajlı buğday ve arpa satışını Nisan ayında yapacak.
Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, koronavirüsle birlikte un ve makarnaya yoğun bir talep olurken, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) piyasaya müdahale amacıyla Nisan ayında yapacağı ekmeklik ve makarnalık buğday satış miktarında artışa gitti. Buğdayın yanında hayvancılığın en önemli yem girdisi olan arpa satış miktarını da yaklaşık yüzde 50 artıran TMO, yumurta üreticilerine de 90 gün vadeli 17 bin ton mısır satışının yapılacağını duyurdu.
Buğday, arpa ve mısır fiyatlarının yükselmesi üzerine piyasadaki fiyat hareketliliğinin önüne geçmek için geçtiğimiz Ekim ayında piyasaya müdahale amacıyla giren TMO, bugüne kadarki en yüksek tonajlı hububat satışını Nisan ayında yapacak.
Milli Gazete, TMO’nun Nisan ayında yapacağı ekmeklik ve makarnalık buğday ile arpa ve mısır satış miktarı ve satış fiyatlarına ulaştı.
 
VATANDAŞIN UN VE MAKARNA TALEBİ STOKTAKİ BUĞDAY SATIŞINI ARTIRDI
Koronavirüsle birlikte vatandaşın özellikle un ve makarnaya yoğun bir talebi olmuştu. TMO, hem bu talebin karşılanması hem de sanayicinin uygun fiyattan buğday temin etmesi için Nisan ayında geçen aylara göre daha fazla buğday satacak.
 
MART VE NİSAN AYI KARŞILAŞTIRMALI BUĞDAY SATIŞ RAKAMLARI
Mart ayında 497 bin 500 ton ekmeklik buğday, 60 bin 715 ton makarnalık buğday olmak üzere toplam 558 bin 215 ton buğday satışa çıkaran TMO, Nisan ayında hem ekmeklik hem de makarnalık buğday satış miktarını artırdı. Ekmeklik buğday satışını 162 bin ton artıran TMO, makarnalık buğday satışında da iki kat artışa gitti. TMO, Nisan ayında 659 bin 220 ton ekmeklik buğday, 111 bin 598 ton da makarnalık buğday olmak üzere toplam 770 bin 818 ton buğday satacak.
 
FİYATLARDA BİR DEĞİŞİKLİK YAPILMADI
TMO, Nisan ayında da buğday satış fiyatlarında hiçbir değişiklik yapmadı. Piyasada ekmeklik buğday 1550 ile 1700 TL/Ton, makarnalık buğday ise 1700 ile 1950 TL/Ton arasında değişirken, TMO piyasa fiyatlarının 100-150 TL altında buğday satacak. TMO’nun ekmeklik buğday; 1450 TL/Ton ile 1525 TL/Ton arasında, makarnalık buğday ise 1745 TL/Ton ile 1825 TL/Ton arasında satılacak.
ARPA SATIŞINI YÜZDE 50 ARTIRDI
 
Diğer yandan hayvancılıkta en önemli yem girdisi olan arpa satış miktarı da yüzde 50 artırıldı. Mart ayında 253 bin 124 ton arpayı satışa çıkaran TMO, Nisan ayında bu rakamı 352 bin 615 tona çıkardı. Yerli ve ithal arpa fiyatlarında da bir değişiklik yapmayan TMO, yerli ve ithal arpayı 1275 TL/Ton’dan satacak.
 
BESİCİ VE YETİŞTİRİCİYE VADELİ ARPA SATIŞI NİSAN AYINDA DA DEVAM EDECEK
Mart ayında besici, yetiştirici ve sanayiciye yönelik 90 gün vadeli arpa satışı yapan TMO, vadeli arpa satışını Nisan ayında da devam ettirecek. Ancak Mart ayından farklı olarak vadeli arpa satışı sadece besici ve yetiştiriciye yapılacak. Yem fabrikalarına ise peşin bedel mukabilinde arpa satışı yapılacak. Buna göre Nisan ayında satışa çıkarılan 352 bin 615 ton arpanın; 203 bin 73 tonu besici ve yetiştiriciye 90 gün vadeli, 149 bin 542 tonu da yem fabrikalarına peşin bedel mukabilinde satılacak.
 
MISIR SATIŞ MİKTARI DÜŞÜRÜLDÜ TALEP OLURSA ARTIRILACAK
TMO’nun yine piyasaya müdahale amacıyla yaptığı mısır satış miktarı ise düşürüldü. Mart ayına göre buğday ve arpanın satış miktarı artırılırken, satılacak mısır miktarının düşürülmesi dikkat çekti. Mart ayında 236 bin 458 ton mısırı satışa çıkaran TMO, Nisan ayında satılacak mısır miktarının 198 bin 982 ton olarak duyurdu. Ancak lisanslı depolarda ELÜS kapsamında yapılan mısır satışlarında talebe göre gerektiğinde stok ilavesi yapılacak.
 
TMO MISIRDA İKİ ALTERNATİFLİ SATIŞ YAPACAK GÜNEYDOĞU MISIRI TONDA 50 LİRA DÜŞÜK OLACAK
Geçtiğimiz ay sadece yerli mısır olarak satış fiyatını 1250 TL/Ton olarak açıklayan TMO, Nisan ayında (Diğer Bölgeler ve Güneydoğu) diye iki ayrı ürünü satacağını ve Güneydoğu mısırını, Diğer Bölgeler mısırına göre tonda 50 TL daha düşük fiyattan, yani 1200 TL/Ton’dan satacağını açıkladı.
 
YUMURTA ÜRETİCİLERİNİ DESTEKLEMEK İÇİN 90 GÜN VADELİ MISIR SATILACAK
TMO, Nisan ayında bir ilke daha imza atarak yumurta üreticilerine de 90 gün vadeli mısır satışı yapacak. Yumurta üreticilerine 90 gün vadeyle satılacak mısır miktarı ise 16 bin 637 ton olarak duyuruldu.
 
MİLLİ GAZETE
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum