phishing

Tan : 10 bin lirada Verseniz Bırakın Bir Torba Kanı Bir Tüp Kan Bile Alamazsınız

Tan : 10 bin lirada Verseniz Bırakın Bir Torba Kanı Bir Tüp Kan Bile Alamazsınız

16 Mart 2019 - 20:57


 
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi öğrencilerine yönelik İnşaat Mühendisliği Kulübü tarafından, “Kan Bağışı ve Kök Hücre Tedavisindeki Güncel Yaklaşımlar” Adlı Konferans Düzenlendi.
Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren İnşaat Mühendisliği Kulübü Akademik Danışmanı Öğr. Gör. Süleyman Gücek, "Bizim inandığımız bir yol var ve insanlara 1 ünite kan ile 3 kişiye can vererek doğaya da 3 fidan dikmek istiyoruz. Kan vererek hem sağlıklı yaşama katkıda bulunuyoruz hem de insanların hayır duasını alıp yaralarına merhem oluyoruz. Allah göstermesin tabi ki ama aynı hayatın içerisindeyiz. Günün birinde bağışlamış olduğumuz kanın bize, ailemize veya sevdiklerimize lazım olmayacağını kim bilebilir ki. O yüzden Türk Kızılayı ile birlikte 2016 yılında başlatmış olduğumuz sosyal sorumluluk projesinin hala üniversitemizde sürdürülmesi ve insanlara umut olmaya devam etmesi şahsım adına ömür boyu taşıyacağım bir onurdur. Hayatın her anı bizler için eğitim olmalıdır. Bu sebepten dolayı öğrencilerimizi teknik anlamda değil aynı zamanda sosyal bir birey olarak da mezun etmek istiyoruz” dedi.
Türk Kızılayı Afyonkarahisar Kan Merkezi Eğitim ve Planlama Sorumlusu Erdal Tan ise konferansta; “Kan bağışının önemini anlatarak, her sağlıklı insanın düzenli olarak kan bağışı yapması manen ve fiziksel olarak kendisini iyi hissetmesini sağlayacaktır. Sağlık Bakanlığının istatistiklerine göre Türkiye'nin bu yıl ortalama 3 milyon 500 bin ünite kan ihtiyacı bulunmaktadır. Bize en çok gelen sorulardan biri de “Kan satılıyor mu?” sorusudur. Böyle bir şey mümkün değildir. Kan Bağış Merkezine gelip 1000 TL değil, 10.000 TL de verseniz bırakın bir torba kanı bir tüp kan bile alamazsınız. Kan bankacılığı prensiplerinde herhangi bir hasta ya da yakını kanla direkt olarak temas edip elden kan alımı yapamaz Dolayısıyla herhangi bir şekilde ücret alıp vermek gibi bir durumla karşı karşıya da kalamaz. Tüm işlemler Kızılay ve hastane arasında profesyonel ekip tarafından gerçekleştirilir. İnsanların bu konuda bilinçlenmesi için bu seminerleri veriyoruz ve bu algı yavaş yavaş kırılmaya başlandı.”
Tan, “Kan bağışı işlemleri kanın sağlıklı bir şekilde hastalara ulaşması bakımından çok önem arz etmektedir. Bu süreçler bazı zorunlu işlemleri ve testleri gerektiriyor. Ve bu işlemlerin doğal olarak bir maliyeti oluşmaktadır. Ve bu maliyet “SGK” tarafından karşılanmaktadır. Parayla kan aldık diyen vatandaşlarımız mutlaka makbuz istesinler ve yetkili makamlara başvursunlar. Hiç bir yerde kan bankacılığı maddi bir gelir olarak görülmemektedir. Kan Bankacılığı gelişmiş bütün ülkelerde bu şekilde yürütülmektedir.Kan bağışı bireysel ve toplumsal bir vazifedir. Kan ACİL değil SÜREKLİ bir ihtiyaçtır” dedi.
Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Gökhan Görhan, konuşmacı Erdal Tan’a vermiş olduğu önemli bilgilerden dolayı plaket takdim edilmiştir.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum