phishing

Soğuk Havalarda Gribe Dikkat

Soğuk Havalarda Gribe Dikkat

Soğuk Havalarda Gribe Dikkat
21 Ocak 2020 - 20:37

 
AFSÜ Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Öğretim Üyesi Petek Şarlak Konya, Afyon Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programında, havaların soğumasıyla yaygınlaşan griple ilgili uyarılarda bulundu. Dr. Konya, influenza virüsünün sebep olduğu gribin, sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başına kadar olan dönemde daha sık görülen bulaşıcı bir hastalık olduğunu ve her yıl çok sayıda insanı etkilediğini söyledi.
 
Grip belirtilerinin virüsün vücuda girmesinden sonraki 1-3 gün içinde ortaya çıktığını belirten Dr. Konya, ateş, titreme, kutru öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve tıkanıklığı, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, şiddetli halsizlik, ishal ve nadiren kusmanın, hastalığın belirtileri olduğunu söyledi.
 
“Tokalaşma, öpüşme, bir metreden fazla yaklaşarak konuşma da önemli bulaşma yollarıdır.”
 
Gribin, temel olarak, hasta bireylerin öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında yaydıkları damlacıkların, sağlıklı bireyler tarafından solunmasıyla bulaştığına dikkat çeken Dr. Konya şöyle konuştu: “Hasta kişinin öksürmesi ya da hapşırması sonucu etrafa grip virüsü içeren milyonlarca damlacık dağılır. Az da olsa bu damlacıkların bulaştığı yüzey ve nesnelere temas edildikten sonra ellerin ağıza, buruna veya göze sürülmesi ile bulaşabilmektedir. Tokalaşma, öpüşme, bir metreden fazla yaklaşarak konuşma da önemli bulaşma yollarıdır. Kapı kolu, masa, bardak gibi yüzeylerde virüs 2-8 saat canlı kalmaktadır. Hasta kişiler belirtilerin ortaya çıkmasından 1 gün öncesinden başlayarak hastalığın yedinci gününe kadar bulaştırıcıdır.”
 
“Antibiyotiklerin grip ya da soğuk algınlığı tedavisinde herhangi bir yararı yoktur.”
 
Çoğu grip hastasının herhangi bir tıbbi tedavi almadan bir haftada iyileştiğini belirten Dr. Konya, risk grubunda olan kişilerde ise gribin ciddi ve ağır seyredebileceğini hatta ölüm görülebileceğini söyledi. Risk grubundaki kişilerin erken dönemde hekime başvurması ve antiviral tedavi alması gerektiğini kaydeden Dr. Konya sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu ilaçlar, tıpkı antibiyotikler gibi hekim tarafından önerilmedikçe, reçetesiz olarak kesinlikle kullanılmamalıdır. Vücuttan su kaybını önlemek için bol bol sıvı tüketimi gerekir. Antibiyotiklerin grip ya da soğuk algınlığı tedavisinde herhangi bir yararı yoktur. Antibiyotikler bakterileri öldürür, ancak grip veya soğuk algınlığına neden olan virüsler üzerinde herhangi bir etkisi yoktur.”
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum