phishing

Sigara yılda 120 bin kişiyi öldürüyor

Sigara yılda 120 bin kişiyi öldürüyor

Sigara yılda 120 bin kişiyi öldürüyor
28 Kasım 2016 - 09:19

Sigara yılda 120 bin kişiyi öldürüyor

 

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Gazi Gülbaş, "Ülkemizde yılda 120 bin her gün ise 300 kişi sigaraya bağlı nedenlerle ölüyor. Bu çok kaygı verici ve ciddi bir durum" dedi. İhlas Haber Ajansı’nın haberine göre, Doç. Dr. Gazi Gülbaş, sigaranın tam olarak insanlık tarihine girmesinin Amerika kıtasının keşfiyle Kızılderililerden edinilen bir alışkanlık olduğunu söyledi. Sigaranın zararının çok geç anlaşıldığına değinen Gülbaş,  şunları söyledi: "Bin 600'lü yıllardan 20. yüzyılın ikinci yarısından sonra sigaranın zararlı bir madde olduğu anlaşıldı. İlk defa tütünün bağımlılık yaptığı 1964 yılında tanımlanmış. 1979'da nikotinin güçlü bağımlılık yaptığı etkisi tanımlanmış. 1998'de ise nikotinin esrar, eroin gibi bağımlılık yaptığı etkisi tespit edildi.

 

TÜRKİYE’DE NÜFUSUN  YÜZDE 44’Ü SİGARA KULLANCISI

Ülkemizde durum kaygı verici. Yapılan çalışmalar 15 yaş üstü erkeklerde sigara içme oranının yüzde 62-63 oranında olduğu bilinmektedir. Kadınlarda ise yüzde 24 civarında olduğu bilinmektedir. Tüm nüfusu içine aldığımızda nüfusun yüzde 44 civarı da sigara içicisi olduğu bilinmektedir. Dünyada son on yıl içerisinde sigara tüketimi azalırken bizim ülkemizde bu oran Pakistan’ın arkasından artış gösterdiği gözlenmektedir. Bu artışın yüzde 52 civarında olduğu bilinmektedir. Ülkemizde yılda 120 bin hergün ise 300 kişi sigaraya bağlı nedenlerle ölüyor. Bu çok kaygı verici ve ciddi bir durum."

Özellikle KOAH dediğimiz 40 yaşından sonra nefes darlığıyla başlayan hastalık oldukça etkili. KOAH'ların yüzde 80'i sigara içicisi. Yine akciğer kanseri çok önemli. Yüzde 95'inde sigara içiciliği mevcut. Sigaranın zararlarına değinecek olursak doğum öncesi döneme kadar uzanan pek çok zararı var. Kapalı ortamlarda pasif içicilik yüzde 58 gibi çok ciddi bir oranda. Toplumun büyük kısmı bulunduğu ortamda sigara dumanına maruz kalıyor. Ülkemizde çocukların yüzde 55 i pasif sigara içiciliğine maruz kalıyor.”●

YORUMLAR

  • 0 Yorum