phishing

HDP'li 5 Belediye Başkanı Gözaltına Alındı

HDP'li 5 Belediye Başkanı Gözaltına Alındı

HDP'li 5 Belediye Başkanı Gözaltına Alındı
16 Mayıs 2020 - 05:32 - Güncelleme: 16 Mayıs 2020 - 05:50


 
HDP'li Iğdır, Siirt ve Siirt’in Baykan ve Kurtalan ilçe belediye başkanlarıyla Muş’un Korkut ilçesi Altınova Belde Belediye başkanları, haklarında yürütülen terör soruşturması kapsamında gözaltına alındı. Beş belediyeye kayyum atandı.
 
İlk gözaltı haberleri Siirt’ten geldi. Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen terör soruşturması kapsamında operasyon düzenlendi. Operasyonda HDP'li Siirt Belediye Başkanı Berivan Helen Işık, Belediye Başkan Yardımcısı Peymandara Turhan, Kurtalan Belediye Başkanı Baran Akgül, Baykan Belediye Başkanı Ramazan Sarsılmaz gözaltına alındı. Işık, Turhan, Akgül ve Sarsılmaz, sağlık kontrollarının ardından emniyete götürülürken, belediyeler çevresinde geniş güvenlik önlemi alındı. Binalara giren polis ekipleri arama yapmaya başladı.
 
Bir gözaltı haberi de Iğdır’dan geldi. Iğdır Belediye Başkanı Yaşar Akkuş da hakkında yürütülen terör soruşturması kapsamında gözaltına alındı. Polis ekipleri, Cumhuriyet Savcılığı tarafından Akkuş hakkında yürütülen bir terör soruşturması kapsamında, sabah saatlerinde belediyesi binası ve Akkuş'un kent merkezindeki evine baskın yaptı. Ekipler, çevresini bariyerlerle kapattıkları belediye binasındaki Akkuş'un makam odasıyla evinde aynı saatlerde arama başlattı. Evinde gözaltına alınan Belediye Başkanı Akkuş, emniyete götürüldü. Belediye binasındaki aramalar sürerken, polisler de bina çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı.
 
Muş’un Korkut ilçesi Altınova Belde Belediye Başkanı Casim Budak da gözaltına alınanlar arasında.
 
İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, belediye başkanlarının haklarında devam eden 'Terör Örgütü Propagandası Yapmak, Terör Örgütüne Üye Olmak, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin Kurum ve Organlarını Aşağılama' soruşturmaları nedeniyle gözaltına alındıkları belirtildi. Açıklamada başkanların görevden uzaklaştırılıp, beş belediyeye kayyum atandığı belirtildi ve “Belediye Kanununun 45'inci maddesi uyarınca yine Belediye Kanununun 46'ncı maddesi kapsamında İçişleri Bakanlığı’nca Siirt Belediye Başkan Vekilliği’ne Siirt Valisi Ali Fuat Atik, Iğdır Belediye Başkan Vekilliği’ne Iğdır Valisi Enver Ünlü; Siirt Valiliği’nce Baykan Belediye Başkan Vekilliği’ne Baykan Kaymakamı Mehmet Tunç, Kurtalan Belediye Başkan Vekilliği’ne Kurtalan Kaymakamı İhsan Emre Aydın; Muş Valiliği’nce Altınova Belde Belediye Başkan Vekilliği’ne Korkut Kaymakamı Hasan Sadebıyık görevlendirilmiştir” denildi.
 
HDP’den Kayyuma Karşı Dayanışma Çağrısı​
 
Bu arada operasyonlara ilişkin HDP sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Bu sabah Iğdır, Siirt, Kurtalan ve Baykan belediyelerimiz gasp edildi. Saray rejimi bir kez daha halka ve halk iradesine düşmanlığını gösterdi. İktidar halka yaptığı bu düşmanlığın hesabını er geç verecek, halkımız saldırılara boyun eğmeyecektir” ifadelerine yer verildi.
 
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da yaptığı açıklamayla karara tepki gösterdi. Kayyum atanmasını darbe olarak niteleyen Sancar, “İktidar 5 belediyemize kayyum atadı yani darbe yaptı. Belediyelerimiz iktidar tarafından gasp edildi. Bu bir darbedir. Bu demokrasiyi tanımamaktadır, halkın iradesini yok saymaktır, toplumun demokrasi inancını ortadan kaldırmaktır, toplumun bir arada yaşama umuduna darbedir” dedi.
 
Kayyumlara karşı muhalefete dayanışma çağrısı yapan Sancar, “İktidarın darbeci pratiği, zincirleme bir şekilde zamana yayılmış olarak uygulamaya konulmaktadır. İktidar, kayyum politikasıyla Kürt halkına düşmanlık yapmaktadır. Kayyum, Kürt düşmanlığının en sert, en açık örneğidir. İktidarın darbeci anlayışı başka alanlarda da kendini gösteriyor. Belediyelerimiz gasp edildikten sonra batıdaki belediyelere yönelik tehditler de arttırılmıştır. CHP'li belediyeleri kayyum şantajıyla terbiye etme yoluna gitmiştir. Kayyum uygulamalarının başından beri kamuoyunu uyarıyoruz, 'Kayyum darbesini sadece HDP'nin, sadece Kürt halkının bir meselesi olarak görürseniz yanılırsınız' diyoruz. 'Bu iktidarın faşizan anlayışının bütün ülkeye hakim kılınması için yapılmış bir hazırlıktır' diye altını çizerek uyarıda bulmuştuk. O nedenle belediyelerimize yönelik bu gaspa hep birlikte tepki göstermek gerektiğini belirtmiştik. Eğer o gün gerekli dayanışmayı gösterseydik, o gün hep birlikte iktidarın bu gaspçı faşizan uygulamasını hep birlikte durdurmak için bir araya gelseydik, belki bugün bu tablo ile karşılaşmazdık. Bütün demokrasi güçlerine, bu ülkede barış içinde yaşamak isteyen herkese çağrımızı yineliyoruz; gelin bir arada duralım, birlikte mücadele etmenin yollarını genişletelim. HDP bu ülkede demokrasi ve barışın sigortasıdır. Kim ki bu sigortayla çok fazla oynamaya çalışıyorsa, bu sigortayı devre dışı bırakmaya çalışıyorsa o, bu ülkeyi karanlığı boğmaya niyetlidir. Bu sigortayı devre dışı bırakmak, karanlığa davetiyedir" diye konuştu.
 
22 ilin Baro Başkanı da, yayınladıkları ortak açıklamada HDP’li belediyelere kayyum atanmasına tepki göstererek “Belediye başkanlarının gözaltına alınması ve yerlerine kayyım atanması hukukun temel kurallarını, seçme ve seçilme hakkını ağır bir şekilde ihlal etmiştir” dedi.
 
31 Mart Yerel Seçimlerinde 65 belediye kazanan HDP’nin altı belediye başkanına mazbata verilmedi. Şimdiye kadar aralarında üç büyükşehir belediyesinin de bulunduğu 45 HDP'li belediyeye kayyum atandı.
Kaynak : Amerikanın sesi
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum