phishing

Hamilelikte Göz Sağlığına Dikkat Edilmeli

Hamilelikte Göz Sağlığına Dikkat Edilmeli

Hamilelikte Göz Sağlığına Dikkat Edilmeli
27 Mayıs 2019 - 13:38

 
Hamilelik sürecinde yaşanan fizyolojik değişimler, vücutta çeşitli sistemleri etkileyerek bazı rahatsızlıkları beraberinde getirebiliyor. Göz sağlığı da hamilelik sürecinde gelişen değişimlerden olumsuz etkilenebiliyor. Op. Dr. Özgür Gözpınar, sağlıklı bir hamilelik için anne adaylarına göz sağlıklarına dikkat etmeleri konusunda tavsiyelerde bulunuyor.
 
Hamilelik boyunca annenin sağlığı ve bebeğin gelişimi uzmanlar tarafından yakından takip ediliyor. Annede var olan bir takım hastalıkların ilerlememesi ve bebeğe geçmemesi oldukça önemli. Aynı zamanda annede, hamilelikle birlikte birçok yeni komplikasyon da gelişebiliyor. Op. Dr. Özgür Gözpınar ‘Hamilelikte fiziksel ve hormanal değişimler gözleri de etkileyebilir. Bu durum geçici bir göz kuruluğu veya hamilelikten sonra düzelebilen düşük numaralı miyopi olabilir. Nadiren yüksek tansiyonla beraber preeklamsi ve eklamsi sonucu bulanık görme, çift görme, geçici görme kaybı, göz önünde uçuşan cisimcikler olabileceği gibi ileri aşamalarda retina dekolmanı ile ağır görme kaybıyla daha ciddi görme sorunları yaşanabilir. Yine şeker hastalığı ve göz tansiyonu (glokom) varsa bunların gidişatı hamilelik yönünden değerlendirilmelidir’ diyor.
 
Bebeğinizle göz kontağı kurun...
 
Hamileliğin birinci ayından itibaren iki küçük çukurluk olarak belirmeye başlayan gözler, yeni doğan bir bebekte en iyi gelişmiş organlardan biridir. Bazı kısımlar doğum sonrasında da gelişimine devam ettiği gibi, göz küresinin kendisi de doğumdan sonra ilk bir sene içinde çok hızlı gelişiyor. Bu gelişim daha sonra yavaşlayarak, gençlik çağlarına kadar devam ediyor. Op. Dr. Özgür Gözpınar, bu gelişim esnasında anormal durumlara erken müdahale etmek ve saptamak konusunda aileleri uyarıyor. Gözpınar, ‘Sağlıklı görebilmek için gözün sağlıklı gelişimi çok önemli. Gözün kendi gelişimi dışında, beyin gelişiminde oluşacak sapmalar veya diğer sistemik hastalıklar da görmeyi direkt etkileyecek unsurlar arasında sayılabilir. Yeni doğan bebeklerde bazı geçici durumlar saptanabilir. Örneğin; göz kapaklarında hafif yapışıklıklar, erken doğumlarda gözlerde geçici bulanıklıklar gibi… Bu gibi durumlarda ebeveynler, bebeğin göz hareketlerini değerlendirmeli ve süreci takip etmelidir. Bebeğin annesini tanıması genellikle ikinci ayda belirginleşir. İki-üç aylık olduğunda, cisimleri gözleriyle takip etmeye başlar. Anne, bebek ile göz kontağı kurarak, gözün hareketlerini, cisimlere yaklaşımını ve bebek ile kendi iletişimini gözlemlemelidir’ diyor.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum