phishing

Gazeteciler Firma iflaslarını ve konkordatoları değerlendirdiler

Gazeteciler Firma iflaslarını ve konkordatoları değerlendirdiler

Gazeteciler Firma iflaslarını ve konkordatoları değerlendirdiler
25 Aralık 2018 - 10:53

 

 

Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu Basın Odası programına Gazeteciler Ahmet Tunca, Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim yorumlarıyla katıldılar.

Ekonomik krizin kendini iyice hissettirdiğini söyleyen Gazeteci İsmail Akar, “Geçtiğimiz hafta ulaşım sektörünün öncü firmalarından biri iflasını ilan etti. Yılların dev firması ne yazık ki iflas etti. Yine konkordato ilan eden şirketler olduğunu biliyoruz. İlimizin merkezi noktalarından birinde ucuz ekmek satılan bir büfe bulunuyor. Bu büfenin önünde soğukta insanlar ucuz ekmek almak için bekleşiyorlar. İlimizin en merkezi yerinde böylesi bir büfenin bulunması bana göre doğru değil. Ekonomik kriz gitgide daha da belirginleşmeye başladı” diye konuştu.

“Boş kalan tarlaları ekmenin yollarını aramalıyız”

Diyarbakır’da sosyal yardımlarla geçinen insanların sayısının 700 binin üzerinde olduğu bilgisini basından öğrendiğini aktaran Gazeteci Ahmet Tunca, “Nerdeyse ilin yarısı sosyal yardımlarla geçiniyor. İnsanlarımız bence bunu hak etmiyor. Üretim içinde olmalıyız ve herkes kendi emeğiyle geçinebilmeli. Boş kalan tarlaları ekmenin yollarını aramalıyız. Üretimi durduran fabrikaların nasıl yeniden çalıştırılacağının yollarını aramalıyız. Köklü firmaların iflas ilan etmelerini duydukça üzülüyoruz. Bu firmalar iflas ettikçe ekonomimiz daha da çıkmaza girecektir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

“Her şeyi ithal ediyoruz”

Tarımda üretimin azaldığını ve birçok fabrikanın satıldığını kaydeden Gazeteci Polat Yılmaz, “Her şeyi ithal ediyoruz. Türkiye’nin acilen yerli ve milliliye dönmesi lazım. Yeniden buğday ekmeliyiz. Kapatılan fabrikaların yeniden açılması lazım. Bence bugüne kadar kapatılan veya satılan fabrikalar yeniden üretime geçerse ekonomimiz kendi kendine düzelecektir. Bir sürü önemli fabrika satıldı ve özelleştirme adı altında kapatıldı. Çin’den, Avrupa’dan, ABD’den mal ithal ediyoruz. Ayrıca genç beyinlerimizi de dışarıya ihraç ediyoruz. Bu bir çıkmaz yoldur. Bunu tersine döndürmeliyiz” diye konuştu.

“Ekonomik verilere baktığımızda düzelmeler olduğunu görüyoruz”

2018 yılı Ağustos ayında döviz fiyatlarındaki artışla birlikte ekonomimizin sıkıntı yaşadığını belirten Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Bu artışla birlikte faizler yükseldi ve inşaat sektörü durdu. Besicilerin giderleri arttı, gelirleri düştü. Bazı firmalar finansmandan dolayı sıkıntıda. Borcu olan borcunu ödeyemiyor. Ulaşımın önemli firmalarından birinin iflası bana göre otobüse binen insan sayısının azalmasıdır. Çünkü özel araç sayısı arttı. Bu iflas bana göre sektöreldir. Yalnız ekonomik verilere baktığımızda düzelmeler olduğunu görüyoruz. İşadamı ve esnaflara krediler verilecek. Bu paranın piyasaya sürülmesi piyasayı rahatlatacak” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum