phishing

"Engelsiz Bir Dünya İçin..."

"Engelsiz Bir Dünya İçin..."

"Engelsiz Bir Dünya İçin..."
31 Ekim 2016 - 12:48

"Engelsiz Bir Dünya İçin..."

3 Aralık gününde, hem ülkemiz hem de dünya genelindeki engelli insanların sorunlarına dikkat çekmek, onları hayatını kolaylaştırıcı projeler üretmek adına her yıl "Dünya Engeliler Günü" adıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

Elimizdeki veriler bize, Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15’inin, yani 1 milyardan fazla kişinin çeşitli yeti yitimi (Engellilik) durumuna sahip olduğunu söylüyor. Bu sayı sadece doğuştan gelen engellileri kapsamamakta, nüfusun yaşlanması ve kronik hastalıklardaki artış nedeni ile engelli sayısı da artmakta ve engellilik oldukça çeşitlilik göstermektedir.

Sağlık Bakanlığı olarak engelli vatandaşlarımızın kişisel sağlık ve yaşam kalitesini yükseltmek ve geliştirmek için uygun sağlık hizmetlerine kolay erişilebilirliğin artırılmasına yönelik faaliyetlerimiz de devam etmektedir.

Bu doğrultuda engelliliğin önlenmesine yönelik her bebeğimize; "Yeni doğan işitme taraması, Fenilketonüri, Biyotidinaz ve Hipotiroidi Taraması, Gelişimsel Kalça Çıkığı erken tanı ve tedavisi, Hemoglobinopati taramaları yapılmakta, Erken yaş taramalarının yaygınlaştırılması hazırlıkları yapılmaktadır.

Yine engelli vatandaşlarımızın kurum ve kuruluşlarımızdaki sağlık hizmetine erişimlerini kolaylaştırılmasına yönelik olarak "Sağlık kuruluşlarında engelli ve yaşlı hastalara hizmet alımlarını kolaylaştıracak, işlemlerinde yardımcı olacak refakatçi personel (hostes hizmeti) temin edilmekte; İşitme engelli hastalarla iletişimi sağlamak üzere hastanelerimizde sağlık personeline işaret dili eğitimleri verilmekte; Poliklinik hizmetlerinde öncelik sırasına uygun hareket edilmekte; Engelli vatandaşlarımızın sağlık kuruluşlarına kayıt ve kabul işlemleri yapılırken özel durumuna uygun şekilde gerekiyorsa oturması sağlanarak işlemleri yapılmakta; Engelli ve kimsesiz hastaların başvurdukları sağlık kuruluşundan başka bir sağlık kuruluşuna nakli gerektiğinde, imkanlar ölçüsünde transferi sağlanmaktadır.

Yine engelli vatandaşlarımızın, evinden çıkmadan sağlık ihtiyaçlarını da Evde Sağlık Hizmetleri ile karşılamaya çalışıyoruz. Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, STK’lar ve belediyelerle ortak olarak yürütülen Evde sağlık hizmeti kapsamında KOAH vb. solunum sistemi hastalıkları olanlara; yatağa bağımlı hastalara, terminal dönem palyatif bakım hastalarına, ileri derecedeki kas hastalığı olanlara hizmet sunulmaktadır.

Bizler üzerimize düşen ne gerekiyorsa en iyi şekilde yapmaya gayret ediyoruz. Engelli vatandaşlarımızın ve ailelerinin de bizlerin görmediği konularda bizlere talep ve isteklerini iletmelerini istiyoruz. Ayrıca engelliliğin önlenmesinde, engellilere karşı gerekli tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin sunulmasında, bireylerin engellilikle ilgili farkındalığının artırılmasında ve engellilerin kendi haklarının bilincine varmasında, sağlık sektöründen, eğitim sektörüne kadar pek çok sektörün işbirliği içinde olması da çok önem arz ediyor.

Umarız el birliği ile engelsiz bir dünya için çalışmalarımıza devam ederiz.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesile ile bütün engelli vatandaşlarımıza ve ailelerine sevgi ve saygılarımı sunuyor; her türlü öneri ve şikayetlerinde yanlarında olduğumuzu belirtmek istiyorum.

YORUMLAR

  • 0 Yorum