phishing

Eber Sarısını koparana büyük ceza veriliyor

Eber Sarısını koparana büyük ceza veriliyor

Eber Sarısını koparana büyük ceza veriliyor
11 Mayıs 2019 - 14:02

 
Afyonkarahisar’ın Bolvadin ve Çay ilçesi sınırları içerisinde bulunan Eber Gölü Havzası ile Konya’nın Akşehir İlçesi sınırlarında bulunan Akşehir gölü havzasında yetişen otsu ve yıllık çalı formunda bir özelliğe sahip bitki türü olmasıyla birlikte Eber Sarısı olarak adlandırılan bitkinin koparılmasına, bir yerden bir yere izinsiz olarak taşınmasına ve zarar verilrnesine çevre düzenlemesi tüzüğü kapsamında 60 bin lira para cezası veriliyor.
 
Afyonkarahisar'ın Bolvadin ve Çay ilçeleri sınırlarında bulunan Eber Gölü Havzasında ve Konya’nın Akşehir ilçesi sınırlarında bulunan Akşehir Gölü Havzasında yetişen, endemik bitki türleri arasında yer alan Eber Sarısı’nın bio kaçakçılık kapsamında  koparana ve bir yerden bir yere izinsiz taşıyana 60 bin lira para cezası veriliyor.
 
Eber sarısı, dünyada sadece Eber ve Akşehir Gölleri havzasında yetişiyor.Her yıl onlarca bilim insanı ve fotoğrafçı, bu türleri fotoğraflamak üzere bölgeye geliyor.
 
Eber Gölü'ndeki alan bu bitki için önemli çünkü bu alan Doğa Koruma ve Milli Parklar tarafından tamamen çitle çevrilerek bitki için Korunaklı bir alan haline getirildi. Bu alan içerisinde Nisan ve Mayıs aylarında çiçek açan, baklagil özelliğinde, nesli tehlike altında olan bu tür bitki özellikle de doğa fotoğrafçılarının ilgisini çekiyor. Boyu ortalama 30-85 santimetreye kadar uzanan bitki, Eber havzasında tek noktada bulunuyor. Bitkiyi özgün kılan en önemli özelliklerden birinin de tek çiçekten 3 meyve veriyor olması olarak değerlendirildi.
 
Eber sarısının 1983 yılında bilim dünyasına tanıtılan, sadece Eber ve Akşehir havzasında yetişen bitkinin Daha önceleri 25 tane ayrı türü olduğu biliniyor.
 
Koruma altındaki bitkiye zarar verenlere ve koparanlara cezai işlem uygulanırken, Eber sarısı, otsu ve yıllık çalı formunda bir özelliğe sahip bir bitki türü olmasından dolayı bu tür endemik bitkilerin bio kaçakçılık kapsamında bir yerden bir yere izinsiz taşınması, çevre düzenlemesi tüzüğü kapsamında 60 bin lira para cezası ile cezalandırılıyor.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum