Dünya Robot Olimpiyatları Geleceğin Mucitlerini Buluşturdu

Dünya Robot Olimpiyatları 2024 (World Robot Olympiad-WRO), İzmir’de 90 ülkeden 3 bin 500 genç ve çocuk yarışmacıyı bir araya getirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZFAŞ ve Bilim Kahramanları Derneği iş birliğiyle düzenlenen etkinlikte genç mucitler, robotik teknolojilerle geleceğin sorunlarına yenilikçi çözümler sundu. Bu yıl “Earth Allies” (Dünyanın Müttefikleri) temasıyla düzenlenen olimpiyatlarda, gezegenin sınırlı kaynaklarının verimli kullanımı ve...

Dünya Robot Olimpiyatları Geleceğin Mucitlerini Buluşturdu

Dünya Robot Olimpiyatları 2024 (World Robot Olympiad-WRO), İzmir’de 90 ülkeden 3 bin 500 genç ve çocuk yarışmacıyı bir araya getirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZFAŞ ve Bilim Kahramanları Derneği iş birliğiyle düzenlenen etkinlikte genç mucitler, robotik teknolojilerle geleceğin sorunlarına yenilikçi çözümler sundu. Bu yıl “Earth Allies” (Dünyanın Müttefikleri) temasıyla düzenlenen olimpiyatlarda, gezegenin sınırlı kaynaklarının verimli kullanımı ve...

Dünya Robot Olimpiyatları Geleceğin Mucitlerini Buluşturdu
30 Kasım 2024 - 17:19 - Güncelleme: 16 Aralık 2024 - 21:49

Bu yıl “Earth Allies” (Dünyanın Müttefikleri) temasıyla düzenlenen olimpiyatlarda, gezegenin sınırlı kaynaklarının verimli kullanımı ve doğal afetlere karşı robotik çözümler geliştirilmesi gibi konular öne çıktı. 28 Kasım’da başlayan etkinlik, bugün gerçekleşecek kapanış töreniyle sona eriyor.


“Robotik Teknolojiyle Daha Adil Bir Dünya”
Olimpiyat boyunca katılımcılar, robotik teknolojiler konusundaki bilgi ve yeteneklerini sergilerken, farklı ülkelerden gelen akranlarıyla tanışma ve fikir alışverişinde bulunma imkanı buldu. Filipinler’den katılan TLGCROBOTICSCATALYST takımının lideri Gabrielle Reselva, robotların geleceğin dünyasında önemli bir rol oynayacağını belirtti.
Filistin’den yarışmaya katılan Juke Cake takımı ise otonom robot projeleriyle dikkat çekti. Takım üyesi Mesk Abdalsalam, “Zor koşullardan geldik ama bu projeyi başardık. Geleceğin yalnızca teknoloji değil, yaratıcı fikirler ve yazılım odaklı olacağını düşünüyoruz” dedi.
Doğal Afetlere Robotik Çözümler
Kanada’dan Les Patriotes takımı, kıyı erozyonuna karşı mangrov eken bir robot tasarladı. Takım üyesi Stefan Teodorescu, projelerinin iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir adım olduğunu vurgulayarak, “Dünyayı değiştirme çabası içinde olmak ve bunu Türkiye’de gerçekleştirmek inanılmaz bir deneyim” ifadelerini kullandı.
Azerbaycan’dan Zagatala Aze takımı ise yangın söndürme robotlarıyla dikkat çekti. Takım lideri Saleh Muradlı, “Robotumuz hem otonom çalışıyor hem de manuel kontrol edilebiliyor. Bu teknoloji insanları ve doğayı korumada büyük bir adım” dedi.
Türkiye’nin Katkısı
Türkiye’yi temsil eden Emergency Tem takımı, doğal afetlere karşı yapay zeka destekli bir erken uyarı sistemi geliştirdi. Takım üyelerinden İbrahem Aljrrah, projelerinin sel, deprem ve yangın gibi afetlere karşı şehirlerin zararını minimize etmeyi hedeflediğini belirtti. Alihan Özermiş ise teknolojinin insanlık için giderek daha vazgeçilmez hale geldiğini ifade etti.
Fuar İzmir İlk Kez Bu Kadar Canlı
Etkinlik hakkında konuşan İZFAŞ Genel Müdürü Tuğçe Cumalıoğlu, “Dünya çapında bir organizasyonu İzmir’de ağırlamak büyük bir heyecan. Fuar alanımızı gençlere, bilime ve inovasyona açmak için projeler geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.
Genç mucitler, İzmir’deki Dünya Robot Olimpiyatları’nda yalnızca projelerini sergilemekle kalmadı, aynı zamanda dünyayı değiştirme yolunda önemli adımlar attı. Fuar İzmir, bu büyük organizasyonla geleceğin teknolojilerine ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadı.

 
 
 
 
…”(1) Dünya Robot Olimpiyatı 2024 Türkiye Uluslararası Finali, dünyanın dört bir yanından bilim ve robotiğe meraklı çocuk ve gençleri İzmir’de buluşturdu. 90 ülkeden İzmir’e gelen 3 bin 500 yarışmacı robotik teknolojilerle geleceğin sorunlarına çözümler üretti. Genç mucitler, geleceğin inovasyon çağı olacağını ifade etti.

90 ülkeden 3 bin 500 çocuk ve genci Fuar İzmir’de ağırlayan Dünya Robot Olimpiyatları (World Robot Olympiad-WRO) heyecanı devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZFAŞ ve Bilim Kahramanları Derneği iş birliğiyle 28 Kasım'da başlayan WRO, bugün kapanış töreniyle sona erecek. 
Genç mucitler, olimpiyat boyunca robotik teknolojilerle ilgili bilgilerini genişletirken aynı zamanda farklı yerlerden gelen yaşıtlarıyla tanışıp fikir alışverişinde bulundu. Bu yıl “EARTH ALLIES” temasıyla düzenlenen finalde, bir yandan gezegenimizin sınırlı kaynaklarının verimli ve adil kullanımına odaklanan katılımcılar, diğer yandan da doğal afetler yaşanmadan ve yaşandıktan sonra robotik çözümlerden nasıl faydalanabileceğimize dair önerilerini paylaştı. Genç mucitler, geleceğin teknoloji çağı olacağını ifade etti. 


Robotların çağı
Filipinler’den gelen TLGCROBOTICSCATALYST takımı oyuncuları, İzmir’de bulunmaktan çok memnun olduklarını ifade etti. Takım lideri Gabrielle Reselva, geleceğin dünyasında robotların ve inovasyonun olacağını söyledi. 

“Yazılımla ilgili yaratıcı fikirler önemli”
Filistin’den finallere katılan Juke Cake takımı mucitleri Mesk Abdalsalam, otonom bir robot yaptıklarını belirterek “Bizler Filistin’den zor bir çevreden geldik. Ama yine de bu projeyi yapmayı başardık. Gelecek sadece çok donanımla ilgili değil yazılımla da ilgili, yaratıcı fikirler önemli. Çok büyük projeler ve araçlar gördük. Geleceğin; araçlarla, yapay zekayla, yaratıcıların kalbiyle ve beyniyle, mühendislerin düşünme şekliyle de parlak olacağını düşünüyorum” dedi.

“Dünyayı değiştirmeye herkes çok odaklanmış durumda”
Kanada’dan katılan Les Patriotes takımından Stefan Teodorescu, “Mangrov eken robot icat ettik. Bu mangrovlar kıyı şeridinin stabilize olmasını sağlıyor. Sulu ve bataklık arazilerde yetişiyor bu bitkiler. Derin kökleriyle toprağa iyi tutunuyor ve erozyonu engelliyor. İklim değişikliğinin en kötü etkilerinden biri deniz seviyesinin yükselmesi. Pek çok ilgi çekici proje görüyorum etrafta. Dünyayı değiştirmeye herkes çok odaklanmış durumda. Bunu yaparken de kendi teknik yeteneklerini kullanıyorlar. Bunun bir parçası olduğum için ve Türkiye’de olduğum için mutluyum” diye konuştu.

“Amacımız insanları kurtarmak, bitkilere zararı azaltmak”
Azerbaycan’dan gelen Zagatala Aze takımından Saleh Muradlı, yaptıkları yangın söndürme robotunu anlattı. Muradlı, “Bu robot iki şekilde işliyor. Hem kendi çalışıyor hem de biz kontrol edebiliyoruz. Kamerası var, su pompasını aktive edebiliyoruz. Ateş sensörleri var, ateşi görüp ateşe doğru su gönderiyor. Bunu telefondan idare edebiliyoruz. Bu teknoloji Türkiye’de büyük bir şey olabilir. Yangın söndürenler için çok lazım bir şey. İnsanların hayatını kurtarıyor. Amacımız insanları kurtarmak, bitkilere zararı azaltmak. Güzel bir fikir hem Türkiye hem dünya için. Gelecekte robotlar olacak” dedi.     
“Döndüğümüzde aklımızda kalacak en önemli anı, burada olmak”
Amerika’dan gelen Gaia Guardians takımından Bonnie Feng, ormanları koruma üzerine geliştirdikleri proje ile İzmir’de olduklarını ifade etti. Feng, “Geliştirdiğimiz robotlar, ağaçların üzerine takılan sensörlerden aldıkları duman işaretiyle, ağaca gidip söndürerek yangınların önüne geçmeyi hedefliyor. İzmir’de böyle büyük bir organizasyona katılmaktan çok mutluyuz. Döndüğümüzde aklımızda kalacak en önemli anı, burada olmak” dedi. 


Teknolojinin insanlığa çok fazla yardımı dokunacak 
Olimpiyata, Türkiye’den de birçok takım katıldı. Onlardan biri olan Emergency Tem takımı, bir şehrin afet sırasında en az zararı görmesini sağlayan bir yazılım tasarladı. Sensörler ve tüm şehri görebilecek kameralarla, yapay zekalarla afetlere anında müdahale edebilen sistemin önemine vurgu yapan takım oyuncularından İbrahem Aljrrah, “Projemizin amacı; şehirde sel, deprem, yangın gibi afetler öncesinde afete neden olabilecek tehlikelerin belirlenmesi ve olası etkilerinin azaltılması” dedi. Alihan Özermiş ise, “Teknoloji hayatımızın her yerinde, internetsiz yaşayamaz duruma geldik. Bize daha çok yardım sağlayacak ileride. Teknolojinin insanlığa çok fazla yardımı dokunacak” dedi.  

Cumalıoğlu: Çocukların gözündeki yarışma heyecanı bizi çok heyecanlandırıyor
İZFAŞ Genel Müdürü Tuğçe Cumalıoğlu, dünyayı İzmir’de buluşturdukları için çok heyecanlı olduklarını ifade etti. Cumalıoğlu, “Biz İZFAŞ olarak dünyanın her yerinden katılımcı ve ziyaretçi ağırlamaya çok alışığız. Bu çok daha farklı ve heyecan verici. Fuar İzmir ilk kez bu kadar cıvıl cıvıl. Çocukların gözündeki yarışma heyecanı bizleri çok mutlu ediyor. Biz bu alanı fuarların haricinde, daha büyük kongrelere, etkinliklere, hem çocuklara hem gençlere, bilimi, teknolojiyi, inovasyonu bir araya getirebilecek sürdürülebilir projelere açmaya çok niyetliyiz ve bunu da gerçekleştireceğiz” dedi. (1)”…

  1. https://www.izmir.bel.tr/tr/Haberler/gencler-inovasyon-cagina-hazirlaniyor-/51354/156

 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum