phishing

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Yeni Binası Kapılarını Sanatseverlere Açtı

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Yeni Binası Kapılarını Sanatseverlere Açtı

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Yeni Binası Kapılarını Sanatseverlere Açtı
04 Aralık 2020 - 03:13


 
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının (CSO) Yeni Konser Salonu ve tarihi CSO binasının bulunduğu yerleşke, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımlarıyla açıldı. Açılış programında CSO, yeni binasında ilk konserini verdi.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmasına geçen hafta vefat eden CSO emekli başkemancısı Oktay Dalaysel'i anarak başladı.
 
Dalaysel'in Türk keman okulunun önde gelen temsilcilerinden olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasında 30 yılı başkemancı olmak üzere 45 yıl boyunca görev yapan kıymetli sanatçımız verdiği dersler ve yetiştirdiği müzisyenlerle geride gerçekten müstesna bir miras bıraktı. Kendisine bir kez daha Allah'tan rahmet, ailesine ve sanat camiasına sabırlar diliyorum." diye konuştu.
 
Açılış programını, koronavirüs tedbirleri sebebiyle kısıtlı bir katılımla gerçekleştirmek zorunda kaldıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, salgının tüm dünyada vahim boyutlara ulaştığı bu sıkıntılı dönemi hep birlikte tedbirlere uyarak en kısa zamanda atlatmayı ümit ettiklerini söyledi.
 
Bu süreçte siyasi çalışmalarını, görüşme ve kabulleri ile bu tür programlarını salgın gerçeğine göre düzenlediklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Konser salonumuzun açılışını, başkentimizin, ülkemizin kültür ve sanat hayatı için son derece önemli bir eser olduğu için ertelemek yerine hemen gerçekleştirmeyi istedik." dedi.
 
"15,4 Hektarlık Alan Üzerinde 5 Bloktan Oluşmaktadır"
 
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasına layık bir konser alanı ihtiyacının, yıllardır gündemde bir konu olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:
 
"Hemen yanımızdaki bina maalesef talebi karşılamaya yetmiyordu. Göreve geldiğimizde yeni bina ile ilgili yarım yamalak da olsa bazı fizibilite çalışmaları yapılmıştı. Bu çalışmaları yeniden ele alarak eksiklerini giderdik, yüklenici firmadan kaynaklanan sorunları da aşarak projeye hız verdik. Uzun bir dönem sürüncemede kalan bu projeyi bizzat takip ederek hamdolsun tamamlamayı başardık. Bugün Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasını şanına yaraşır bir binaya kavuşturma yanında şehrimizin sembollerinden olacak modern bir mimari eseri de ülkemize kazandırmış oluyoruz."
 
Dünyadaki emsalleriyle yarışacak şekilde inşa edilen Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası konser yerleşkesinin yaklaşık 15,4 hektarlık alan üzerinde 5 bloktan oluştuğu bilgisini veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı:
 
"İnşaat büyüklüğü 62 bin 547 metrekareyi bulan bu projede 2 bin 23 kişilik konser salonu, 500 kişilik mavi salon, 650 kişilik tarihi salon, sergi alanı, hediyelik eşya mağazası ve 10 bin kişilik açık hava konser alanı mevcuttur. Bunun yanında proje, restoranı, kafeteryası ve 800 araçlık kapalı otoparkı ile her ihtiyaca cevap verecek şekilde tasarlanmıştır. Burası sadece mimari açıdan değil, teknik özellikleri itibarıyla da gerçekten özel bir mekandır. Binada yer alan büyük ve küçük konser salonları, dünyaca ünlü akustik uzmanlarınca doğal akustik prensibine uygun şekilde inşa edilmiştir. Tüm imkanlardan devlet opera, bale, müzik grupları yanında özel sanat toplulukları ve kurumları da istifade edebilecektir."
 
"Her Dilden ve Her Telden Dünyanın Sesi Burada Toplanacak"
 
Salgın şartlarının hafiflemesi ile CSO Konser Salonu'nun başkentin ortasında sanatseverler için bir sanat ve müzik vahasına dönüşeceğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:
 
"Her dilden ve her telden dünyanın sesi burada toplanacak, içimizdeki tüm güzellikler notalara burada yansıyacaktır. Pisagor ve Farabi tertibinden ilhamlarla Mozart ile Bach'ın portelerinden tınılar, Şemsettin ile Meragi'den terennümlerle, Shostakovich ile Chopin'in bestelerinden ritimler burada buluşacaktır. Şehnaz besteler uvertürlere, kar-ı natıklar andantelere burada yol gösterecektir. Bir kemanın içli sesinden yayılan ayrılık, bir bağlamanın en zarif perdesinde yankılanan hasret yine burada gönlümüze düşecektir. Bir Itri Neva Kar'ıyla bir Beethoven konçertosu, bir Yunus ilahisine eşlik eden barış senfonisi olarak buradan dünyaya açılacaktır. İnşallah burası önümüzdeki dönemde ülkemizin kültür sanat zenginliğinin nişanelerinden biri olarak milletimize hizmet verecektir. Her açıdan göz kamaştırıcı bu muhteşem eserin tekrar Ankara'ya ve tüm sanatseverlere hayırlı olmasını diliyorum."
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum