CHP’nin 35. Olağan Kurultayı hafta sonu yapıldı. Kılıçdaroğlu’nun yeniden genel başkan seçildiği kurultayın ikinci gününde yapılan parti meclisi seçimlerinde ortaya çıkan tablo, haziran ayında yapılması planlanan tüzük kurultayının ‘seçimli kurultaya’ dönüştürülmesi için muhalifleri çoktan hareket geçirdi bile
Cumhuriyet Halk Partisi’nin 35. Olağan Kurultayı, hafta sonu Ankara’da yapıldı. Ankara Arena’da yapılan 35. Olağan Kurultayda, "Özgür basın varsa, özgür toplum vardır", "Baskı ve zulüm düzeni CHP ile bitecek", "Savaşın değil, barışın partisiyiz", "Türkiye bizimle özgürleşecek", "Barışı birlikte inşa edeceğiz", "Demokrasiyi biz getirdik, biz yücelteceğiz" ve "Ey özgürlük" yazılı pankartları yer aldı.
Atatürk'ün "Yurtta sulh, cihanda sulh" sözünün pankart olarak yer aldığı salonda CHP'nin eski Genel Başkanları Atatürk, İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Deniz Baykal, Hikmet Çetin ve Altan Öymen'in fotoğrafları asıldı.
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu genel başkanlığa tek aday oldu. Kurultayda İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, adaylık için 92 imza toplayabildi ve aday olamadı. Kılıçdaroğlu, bin 238 delegenin oy kullandığı kurultayda, 990 geçerli oyun tamamını alarak, yeniden genel başkan seçildi.
Partililerin yoğun ilgi gösterdiği CHP 35. Olağan Kurultayı'nın ikinci gününde yapılan parti meclisi seçimlerinde, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun listesi, delegelerden çizik yedi.
TEKİN VE BERBEROĞLU PM’YE GİREMEDİ
Partinin önemli isimlerinden CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin ve Genel Başkan Yardımcısı Enis Berberoğlu PM'ye giremezken, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun listesinde olmayan 23 isim, PM'ye girmeyi başardı. 60 kişilik Parti Meclisi listesine 23 isim listeyi delerek girdi. Fikri Sağlar, İlhan Cihaner ve Mehmet Ali Çelebi gibi isimler listeyi delip PM'ye girerken, Kılıçdaroğlu'nun aday gösterdiği anahtar listede yer alan CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin ve Enis Berberoğlu'nun ise delegeler tarafından üstü çizildi.
Genel Başkan Yardımcıları Yakup Akkaya, Sencer Ayata ve Ercan Karakaş ise PM'ye adaylık başvurusu yapmadı. Mehmet Bekaroğlu da Bilim Yönetim ve Kültür Platformu'nda 378 oyla 12'nci sırada kalarak PM'ye giremedi.
HAZİRANDA SEÇİMLİ KURULTAY OLABİLİR
CHP’de ortaya çıkan kurultay sonucu hakkında, hem Kılıçdaroğlu’nun cephesinden hem de partideki en güçlü muhalif kanat olan Muharrem İnce cephesinden aynı değerlendirme geldi; Kurultay sonucu “belediye başkanları darbesi” olarak görüldü. Sonucun bu şekilde çıkmasında özellikle Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun çok etkin rol oynadığı yorumları yapıldı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti tüzüğünün değiştirilmesi için Haziran ayında bir “tüzük kurultayı” toplanması konusundaki tavrını daha önce açıklamıştı.
CHP’nin dünkü kurultay sonucunun ardından ise, Kılıçdaroğlu’nun sadece tüzüğün ele alınması için gerçekleştireceği kurultayın, “seçimli kurultaya dönüştürülmesi” için sesler yükselmeye başladı. Kurultay’dan sadece saatler sonra, CHP kulislerinde alınan sonuçla Kılıçdaroğlu’nun partiyi “yönetmesinin mümkün olmadığı”, bu nedenle Haziran’da yapılacak tüzük kurultayının “seçimli kurultaya” dönüşmesinin gerekli olduğu konuşulmaya başlandı.
8 KORSAN LİSTE ÇIKARILDI
CHP kurultayı sonrasında, özellikle Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun en yakın çalışma arkadaşlarının, neden bu kadar “çizildiği” üzerinde de değerlendirmeler yapılıyor. Bunda en büyük neden olarak, Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesi üzerine kurultay boyunca yaşanan spekülasyonlar ve “gerçek anahtar listenin” salona çok geç gelmesi gösteriliyor.
CHP’de Parti Meclisi için yapılan başvurular için Kurultay Divanı öncelikle ilk gün, yani Cumartesi günü saat 22.00′ye kadar süre tanımıştı. Ancak Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesini tamamlayamaması, yapılan pazarlıkların uzaması nedeniyle Parti Meclis adaylığı için süre ertesi gün saat 11.00′e kadar uzatıldı. Parti Meclisi kesin listesi ancak saat 13.30 gibi ortaya çıktı. Bu listede 462 adayın ismi yer alıyordu.
KILIÇDAROĞLU’NUN LİSTESİ SALONA BİR TÜRLÜ GÖNDERİLMEDİ
Delegeler, Parti Meclisi çarşaf listesinin kesinleşmesi üzerine Kılıçdaroğlu’nun “anahtar listesini” beklemeye başladılar. Önce “anahtar liste” adı altında 47 kişilik bir liste çıktı. Ancak Genel Merkez kaynakları, bu listenin Kılıçdaroğlu’nun listesi olmadığı bilgisini salona ilettiler. “Liste bu değil” bilgisinin geldiği salona, Kılıçdaroğlu’nun “gerçek listesi” bir türlü ulaşamadı. Bu arada, muhalif kanattan Muharrem İnce’nin alternatif parti meclisi listesi salona ulaştı.
Bunun ardından art arda, “Kılıçdaroğlu’nun listesi” olduğu öne sürülen 8 ayrı liste daha salonda dolaştırılmaya başladı. Bu listelerden bazılarının üzerinde, alenen “Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesidir” ibaresi bile yer alıyordu. Delegenin kafası karışınca, Genel Merkez’den “Kılıçdaroğlu’nun tek bir listesi var, o da 104 kişilik liste” mesajı salona iletildi. Ancak listenin kendisi hâlâ ortada yoktu.
Kılıçdaroğlu’nun gerçek, 104 kişilik anahtar listesi salona ancak, 19.30 civarında geldi.
Ancak bu arada delege çoktan kendi seçimlerini yapmış, listesini belirlemişti. Kılıçdaroğlu’nun listesinin delege üzerindeki etkisi çok az oldu. Nitekim Kılıçdaroğlu’nun listesinde yer alan isimlerden büyük bölümü delege tarafından “çizildi” ve Parti Meclisi’ne giremedi. Parti Meclisi’nde ağırlığı da, İstanbul, İzmir ve Ankara’da belediye başkanlarının desteklediği isimler oluşturdu.
CHP PARTİ MECLİSİ ŞU İSİMLERDEN OLUŞTU
"Selin Sayek Böke 691, Erdal Aksünger 603, Fikri Sağlar 595, Ali Özgündüz 546, Necati Yılmaz 526, Veli Ağbaba 523, Aykut Erdoğdu 495, Devrim Kök 492, Haluk Koç 482, Gürsel Erol 454, Candan Yüceer 451, Hakkı Süha Okay 438, Seyit Torun 434, İlhan Cihaner 433, Ali Özcan 422, Mehmet Tüm 414, Bülent Tezcan 413, Mustafa Moroğlu 411, Eren Erdem 410, Sezgin Tanrıkulu 406, Ali Öztunç 405, Çetin Sosyal 404, TekinBingöl 379, Mehmet Ali Çelebi 378, İdris Yıldız 364, Bülent Kuşoğlu 359, Öztürk Yılmaz 358, Gamze Akkuş İlgezdi 354, Gülseren Onanç 349, Çetin Osman Budak 346, Kamil Okyay Sındır 345, Haydar Akar 342, Zeynep Altıok 340, Orhan Sarıbal 338, Hakkı Akalın 336, İdris Akyüz 336, Mevlüt Dudu 335, Aylin Nazlıaka 332, Sibel Özdemir 330, Turan Hançerli 330, Yıldırım Kaya 330, Hüsnü Süslü 329, Berhan Şimşek 327, Yasemin Öney Cankurtaran 325, Kadir Gökmen Öğüt 319, Gülizar Biçer Karaca 319, Haluk Pekşen 317, Mehmet Yula 317, Ekrem Kerem Oktay 316, İrfan Önal 316, Okan Gaytancıoğlu 315, Yaşar Seyman 310."
Afyon’dan 8 delege Balbay’ı destekledi iddiası
AFYON’DAN 8 DELEGE BALBAY’I DESTEKLEDİ İDDİASI
CHP Afyon delegeleri kurultaya eksiksiz katıldı. Balbay’ın adaylığı için İl Başkanı Demirkırkan ve Seçme dışında sekiz delegenin oy verdiği iddia edildi.
Delegeler dışında CHP 35. Kurultayına Dazkırı Belediye Başkanı İsmail Taylan, Evciler Belediye Başkanı Saim Özer ile Sandıklı İlçe Başkanı Fatma Toptaş, Bolvadin İlçe Başkanı Ömer Cengel, Sinanpaşa İlçe Başkanı Harun Güner, Şuhut İlçe Başkanı Atila Kahraman ve bazı partililer katıldı.
AFYON’DAN ÜÇ ADAY
Afyonkarahisar dan PM ne 3 isim aday oldu. Ertuğrul Yılmaz, Hatice Gök ve Adnan Çelik’in aday olduğu PM oylaması sonrası Afyonlu adayların çok düşük oy aldıkları görüldü.
Bu arada Afyon’dan giden partililere Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ın Cuma gecesi, Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal’ın ise cumartesi akşamı yemek verdiği öğrenildi.
●İsmail Akar



YORUMLAR