phishing

Bakan Dönmez : Ham Madde Yerine İşlenmiş Ürüne Ağırlık Vermeliyiz

Bakan Dönmez : Ham Madde Yerine İşlenmiş Ürüne Ağırlık Vermeliyiz

Bakan Dönmez : Ham Madde Yerine İşlenmiş Ürüne Ağırlık Vermeliyiz
20 Mart 2019 - 10:47 - Güncelleme: 20 Mart 2019 - 10:48


 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez,  ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Afyonkarahisar’a geldi.
Bakan Fatih Dönmez’in temaslarına Vali Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra Milletvekilleri Veysel Eroğlu, Ali Özkaya ve İbrahim Yurdunuseven ile diğer protokol üyeleri eşlik ettiler.
 
Maden Sektöründe Kurallı Bir Sektöre Doğru Gidiyoruz
Sivil toplum örgütleri ve sektör temsilcileri ile istişare toplantısında bir araya gelen ve madencilik sektöründe yaşanan yeni gelişmeleri paylaşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez: “Madencilikte potansiyelimiz çok yüksek ama bunun farkında değiliz. Belki biraz atadan babadan kalan gelenekler ve küçük işletmeler olması belki de ekonomik nedenlerle küçük ölçekli işletmeler olmasıdır. Kendisine ve ailesine yetiyor olabilir ancak bizim beklentimiz bu ölçekleri daha da büyütmek. Bu işletmeleri orta ve büyük ölçekli işletmeler haline getirmeliyiz. Modern ve güvenli işletme açısından kurumsallaşmak zorundayız.  Maden sektöründe kurallı bir sektöre doğru gidiyoruz. Buna ayak uyduramayanların piyasada kalma şansı yok. Yasa ve yönetmelikleri zamanında iyi okuyun ve ona uygun hareket edin. Beni nasılsa görmezler mantığını bırakın. E-maden diye bir uygulama başlattık. Bundan sonra madencinin evraklarla kapı kapı dolaşmasını istemiyoruz.” dedi.
 
Ham Madde Yerine İşlenmiş Ürüne Ağırlık Vermeliyiz
İşlenmiş ürünlere yönelmek gerektiğini vurgulayan Bakan Dönmez: “Sektörde ithalat oranı kadar ihracat oranı da var. Doğaltaş bizim en çok ihraç ettiğimiz ürün. Bu sevindirici fakat mümkün mertebe işlenmiş ürünlerin ihracatına yönelmeli ve bu alana ağırlık vermeliyiz. Asya pazarı daha çok blok mermer istiyor. Orada da maliyetler artmaya başladı. Kısa vadede Asya pazarında işlenmiş ürünlerde rekabet halinde olacağımızı düşünüyorum. Biz ham madde yerine işlenmiş ürüne ağırlık vermeliyiz. Bunun içinde yeni maden sahalarının bir kısmını 3 ürün üretme şartıyla ihale etmeye başladık. Çinko, bakır vb. gibi. Madencilikte ham maddeyi direk satıyorsanız yarı mamulde 8-10 kat fazla gelir elde etme imkânınız var. Sadece alın teriyle fazla para kazanma imkânı yok. Alın terinin yanına akıl teri de katarsak bire bin kazanmış olacağız. Bu imkânımız da mevcut” ifadelerini kullandı.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum