phishing

ATSO Başkanı Serteser : Kümelenme ile ihracatımız artacak

ATSO Başkanı Serteser : Kümelenme ile ihracatımız artacak

ATSO Başkanı Serteser : Kümelenme ile ihracatımız artacak
06 Ekim 2018 - 13:33

KÜMELENME İLE İHRACATIMIZ DAHA ÇOK ARTACAK
“KOBİ’lere ve Girişimcilere Sağlanan Destek ve Finans Olanakları” başlıklı toplantı ve panel, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi. ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, toplantının açılış konuşmasında mermer sektöründe kümelenmeyi gerçekleştireceklerini belirtti.

“KOBİ’lere ve Girişimcilere Sağlanan Destek ve Finans Olanakları” başlıklı toplantı ve panel, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ATSO) gerçekleştirildi. Toplantıya Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticileri Vakfı (TÖSYÖV) Yönetim Kurulu Başkanı Ş.. Nezih Kuleyin, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, 20. Dönem Milletvekili ve KOSGEB’in eski Başkanı Hilmi Develi ile Afyonkarahisar protokol üyeleri katıldı. 
YENİ TANIMLA KAPSAM GENİŞLEDİ
Toplantının açılış konuşmasını yapan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, KOBİ’ler hakkında bilgi verdi. Serteser, “KOBİ’ler, ülke ekonomimizin can damarı. Yeni düzenleme ile KOBİ tanımının içeriği genişletildi. KOBİ, ‘250 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosu 125 milyon lirayı aşmayan ve yönetmelikte mikro işletme, küçük işletme ve orta büyüklükteki işletme olarak sınıflandırılan ekonomik birimler’ olarak tanımlandı. Eski tanımlamada bilanço 40 milyon lira ile sınırlı bırakılmıştı. Yeni tanımlama ile ülkemizdeki işletmelerin yüzde 99’una yakını KOBİ kategorisine girmiş oldu” dedi. 
KOBİ’LER İHRACAT VE İSTİHDAMDA ETKİN
KOBİ’ler hakkında istatistiki bilgileri de aktaran Serteser, “Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Girişim Özelliklerine Göre Dış Ticaret İstatistikleri verilerine göre, KOBİ'lerin ihracattaki payı, 2016 yılındaki yüzde 55.4 düzeyinden, 2017 yılında 56.2'ye yükseldi. Yine TÜİK’in geçen yıllardaki verilerine göre istihdam edilenlerin yüzde 75’i KOBİ’lerde çalışıyor. Çeşitli kurum ve kuruluşların katkıları ile oluşturulan 2015-2018 KOBİ Stratejisi Eylem Planı’na göre KOBİ’ler, ekonomimizdeki toplam katma değerin yüzde 55’ini, toplam yatırımların yüzde 50’sini oluşturuyor” ifadelerini kullandı. 
UR-GE PROJESİ YARARLI OLDU
KOBİ’lerin ihracata daha çok yönelmesi gerektiğini kaydeden Serteser, ATSO olarak bu noktada önemli çalışmalara imza attıklarını vurguladı. Serteser, Avrupa Birliği projesi olan ATSO KOBİ Akademisi çerçevesinde KOBİ’lerin finansa erişimi ve eğitimine eğileceklerini kaydetti. Serteser, “Oda olarak KOBİ’lerimizin yeni pazarlar bulması için de gayret gösteriyoruz. Bu bağlamda iki Ur-Ge çalışması yaptık. Firmalarımızın yurtdışında temas kurmalarını sağlıyor ve onları ihracata yönlendiriyoruz. İlk Ur-Ge projemizde yapılan çalışmalar neticesinde başarıya ulaşan, ihracatını yüzde 100 artıran firmalarımız da mevcut” dedi. 
HEDEF EN AZ 1 MİLYAR DOLAR
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Serteser, ihracat ile ilgili hedeflerini şöyle açıkladı:
“Önümüzdeki dönem Türkiye’nin büyümesi esas olarak ihracattan sağlanacak. Hükümetimiz de buna yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Bu dönem mermer konusunda kümelenme işini yapmamız gerekiyor. Kümelenmelerle ihracatın çok daha fazla artacağını düşünüyoruz. Her il güçlü olduğu sektörlerde kümelenmeyi sağlamalı. En az 10-15 şirketle bu kümelenmeleri sağlayabilirsek ihracattaki paylarımızın artacağını düşünüyoruz. Bizim için mermer bu konuda çok uygun bir sektör. Bu konuda çalışmalar yapacağız. Hükümetimizin 2023 ihracat hedefi 500 milyar Dolar. Bizim hedefimiz de en az 1 milyar Dolar. Belediye Başkanımızın katkıları ile takımlarımız süper liglere geçti. Futbol takımı da süper lige çıkacaktır. İhracatta da süper lige çıkacağımıza inanıyoruz.”

REKABET EDEBİLİR KOBİ’LER
TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanı Ş. Nezih Kuleyin de yaptığı konuşmada KOBİ ve iş dünyası için belirledikleri hedefler üzerinde durdu. Kuleyin, “İçinde bulunduğumuz dönemde iki temel olayı gerçekleştireceğiz. Türk KOBİ’leri uluslararası rekabet edebilir hale gelsinler. Sanayi 4.0 olgusunu ortaya atan ülke olan Almanya’dan da toplum 5.0’ı ortaya atan Japonya’dan da farkımız var. Bunlar sanayi gelişimini tamamlamışlar. Biz rekabetçi yerli üretimi gerçekleştirmek zorundayız. Kendi KOBİ’lerimizi dünyadaki KOBİ’lerle mücadele eder hale getirmemiz gerekir. TOSYÖV’ün bir amacı da iş etiği ve iş ahlakını yaygınlaştırmaktır. Kimsenin birbirine güvenmediği iş ortamı bize iyilik getirmez. Ahlaklı bir toplumun kalkınmada en önemli konu olduğunu düşünüyorum. Bunları gerçekleştirirsek KOBİ’lere sağlanan finans olanaklarının hepimizin işine yarayacağını düşünüyorum” dedi. 
DENİZ BANK, KOBİ’LERİN YANINDA YER ALDI
Deniz Bank KOBİ Bankacılığı Satış ve Performans Yönetimi Grup Müdürü Tayfur Geler de banka olarak verdikleri desteklerden bahsetti. Geler, “KOBİ bankacılığında sektörün iki üç katı büyüyen bir bankayız. Devletimiz, Oda ve Borsalarımız, TOBB, bankalar bir araya gelerek ciddi destekler sağlandı. Denizbank KOBİ’lere en fazla KGF kredisi sağlayan ilk üç bankadan biri oldu. KGF’nin bir parçası olarak Nefes Kredisi yapıldı. Biz Denizbank olarak 2017 ve 2018’deki kredilerde yer alan tek özel banka olduk. Dış ticaret destek hattı kurduk. Burada uzman personelimiz çalışıyor. Bu numara arandığı zaman 0212 348 34 44 numarasını arayan herkes dış ticaret ile ilgili her bilgiye ulaşabiliyor” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından toplantının panel kısmına geçildi. 


YORUMLAR

  • 0 Yorum