phishing

AKÜ’de ilik nakli ve kan bağışı anlatıldı

AKÜ’de ilik nakli ve kan bağışı anlatıldı

AKÜ’de ilik nakli ve kan bağışı anlatıldı
24 Mart 2016 - 18:03

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda kan bağışı ilgili seminer yapıldı. Öğr. Grv. Yusuf Kandemir, Öğr. Grv. Züleyha Kurdak ve Kızılay Kan Kazanım Uzmanları Erdal Ton ile Nejdet Ayduran’ın sunumlarıyla gerçekleşen seminerde ilik nakli ve kan bağışıyla ilgili bilgiler verildi.

Öğr. Grv. Yusuf Kandemir yaptığı konuşmada kan bağışının önemine değinerek, Türkiye’de kan bağışının yeterince yaygınlaşmadığını söyledi. Kandemir, “Her şeyin zekâtını verdiğimiz gibi kanımızın da zekâtını vermeliyiz” dedi.

 

KAN BAĞIŞININ ARDINDAN YENİ HÜCRE ÜRETİLİYOR

Öğr. Grv.  Züleyha Kundak ise, kanın insan vücudu için olmazsa olmaz olduğunu ve insanın vücudundaki kanın belirli bir miktarın altına düşerse yaşamını yitireceğini kaydederek, kan bağışının yerine başka hiçbir şeyin konulamayacağını vurguladı. Kurdak, kan bağışının yaşam için yapılan bir armağan olduğunu dile getirerek şunları kaydetti:

“Kan verdiğiniz zaman, vücudumuzdaki yaşlı hücreler kan ile birlikte gider ve bünyemiz oluşan kan farkını tamamlamak adına yeni genç hücreler üretir. Bu fa daha dinç olmamızı sağlar ve baş ağrısı, tansiyon, yorgunluk hissi eskiye göre çok daha az olur.”

 

800 HASTA KÖK HÜCRE NAKLİ BEKLİYOR

Kök hücre nakli ile ilgili bilgiler de veren Kundak, Türkiye’de kök hücre nakli bekleyen 800’ü aşkın hastanın olduğunu fakat yeterince bağışçının olmadığını dile getirdi.

Daha sonra söz alan Kızılay Kan Kazanım Uzmanı Erdal Ton, kan bağış sürecinden bahsettiği konuşmasında kayıt, muayene ve kan bağışı işlemi hakkında anekdotlar aktardı. Kızılay Kan Kazanım Uzmanı Nejdet Ayduran ise kök hücre bağışındaki prosedürlere ve bağış yöntemlerine değindi.

Seminer öğrencilerin sorularının cevaplanmasının ardından yapılan kan bağışlarıyla son buldu.●Kurtuluş

YORUMLAR

  • 0 Yorum