phishing

Afyonkarahisar Sıfır Atık Projesi ve Atık Bertarafında Başarılı İllerden

Afyonkarahisar Sıfır Atık Projesi ve Atık Bertarafında Başarılı İllerden

Afyonkarahisar Sıfır Atık Projesi ve Atık Bertarafında Başarılı İllerden
09 Haziran 2020 - 11:06


 
Salgın sürecinde kendisini yenileyen doğa bizlere çevre duyarlılığının önemini bir kez daha gösterdi. Çevreyi korumak, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya için duyarlı olmanın önemi her geçen gün artarken, Afyonkarahisar çevre3 duyarlılığında oldukça iyi bir konumda.
COVID-19'un ortaya çıkışı, biyoçeşitliliği yok ettiğimizde aslında insan hayatını destekleyen sisteme balta vurulduğunu da gözler önüne serdi. Dünya nüfusundaki yüksek ivmeli artış ile birlikte sanayi ve ekonominin de gelişmesi ile tüm dünyada tüketim artarken, bu durum sınırlı kaynaklara olan ihtiyacı da arttırmaktadır. Dünya ekoçeşitliliğinin korunmasının yanında doğal kaynaklarımızı daha verimli kullanmak da artık bir zorunluluktur. Bu çerçevede atıkların bilinçli bir şekilde yönetilmesi, geri dönüştürülebilir atıkların geri kazanılması da bir gereklilik olmuştur.
 
Afyonkarahisar Sıfır Atık Projesinde Öncü İllerden
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2017 yılında sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde oluşan atıkları kontrol altına almak ve gelecek nesillere daha temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakmak adına “Sıfır Atık” projesi hayata geçirildi.  “Sıfır Atık Projesi” çerçevesinde; ilimizde bulunan resmi kurumların tamamının projeye tam destek vermesi ile Afyonkarahisar projenin uygulamaya geçişinde önde yer alan iller arasına girdi. Bugün itibariyle, İl genelinde Sıfır Atık Bilgi Sistemine kayıtlı kurum sayısı 1541’dir. Proje kapsamında yürütülen çalışmalar neticesinde, 2019 yılında il genelinde 7.258 ton ambalaj atığı geri kazanılmıştır.
 
Nüfusun %94’ünün Evsel Atıkları Bertaraf Ediliyor
Afyonkarahisar genelinde Atıksu Arıtma Tesisleri (AAT) ile hizmet verilen belediye nüfusunun toplam belediye nüfusuna oranı %75,08’dir. İnşaat sürecinde olan ve projesi hazır olan tesislerin faaliyete geçmesi sonrasında bu oran %96,45 olacaktır.  İl nüfusunun yaklaşık %94 ünün evsel atıkları Afyonkarahisar Katı Atık Düzenli Depolama Tesisinde bertaraf edilmektedir. Dinar İlçesinde yapımı devam eden Katı Atık Aktarma İstasyonu inşaatının 2020 yılının üçünü çeyreğinde tamamlanması ile il nüfusunun  % 100 ünün evsel atıkları Afyonkarahisar Katı Atık Düzenli Depolama Tesisinde bertaraf edilebilecektir.
 
Plastik Poşet Kullanımı %80 Azaldı
Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar gereği 1 Ocak 2019 tarihinde “ücretli poşet” uygulaması hayata geçirilmişti. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten bugüne Afyonkarahisar genelinde gerek vatandaşların gerekse satış noktalarının duyarlılığı ile plastik poşet kullanımında 2019 yılı sonu itibariyle yüzde 80’in üzerinde azalma kaydedildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca; Çevre kirliliğinin önlenmesi, çevrenin iyileştirilmesi ve çevre ile ilgili yatırımların desteklenmesi için 2010-2019 yılları arasında ilimiz dahilindeki Yerel Yönetimlere 75.818.559 TL yardım ödeneği aktarılmıştır.
 
Öğrencilere Çevre Duyarlılığı Aşılanıyor
Afyonkarahisar Çevre Hizmetleri Birliğince, 2019-2020 Eğitim Öğretim döneminde “Sıfır Atık ve Geri Dönüşüm” konulu eğitim seminerlerinde toplam 12.282 öğrenciye eğitim verilirken, atık pil toplama kampanyasında dereceye giren ilk 15 okul ödüllendirildi. Afyonkarahisar Atıksu Arıtma Birliğince, öğrencilerin su kirliliği, su tasarrufu ve çevre koruma konularındaki bilincini artırmaya yönelik yürütülen projeler kapsamında, 2013 yılından bugüne 23 bin öğrenci ile atıksu arıtma tesisine teknik gezi düzenlenmiş, 10 bin öğrenciye seminer düzenlenmiş ve bu öğrencilere çeşitli ödüller verilmiştir. Ayrıca her yıl düzenlenen atık yağ toplama kampanyasında dereceye giren 15 okul ve 15 öğrenciye çeşitli ödüller verilmektedir.   Yapılan çalışmalar ile birlikte, israfın önüne geçilerek maliyetlerin azalması ve verimliliğin artırılması, çevresel risklerin azaltılması, bununla beraber çevre koruma bilincinin gelişmesi dolayısıyla toplumun her kesiminin “duyarlı tüketici” bilincine sahip olmasının sağlanması hedeflenmektedir.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum