phishing

Afyonkarahisar Barosu : Bu İnsanlık Suçunun Takipçisi Olacağız

Afyonkarahisar Barosu : Bu İnsanlık Suçunun Takipçisi Olacağız

Afyonkarahisar Barosu : Bu İnsanlık Suçunun Takipçisi Olacağız
05 Ocak 2019 - 14:02

 

 

Ahmed Husseın isimli Mısır vatandaşı 28 yaşındaki gencin, Somali Mogadişu Havalimanından İstanbul Atatürk Havalimanına geldiği, polis kontrolünden geçerken Türkiye vizesi olmaması sebebiyle,  18.01.2019 tarihinde, THY uçağı ile Mısır’a gönderildiği İstanbul Valiliği tarafından yapılan Basın açıklaması ile duyurulmuştur.

Genç hakkında, 67 kişi ile birlikte Mısır Savcılığı tarafından soruşturma açıldığı ve 27.05.2017 tarihinde Kahire Ağır Ceza Mahkemesi tarafından idam cezası verildiği belirtilmektedir.

Uluslararası Hukukun emredici ilkelerinden ve Türk Hukukunun en temel hükümlerinden birisi geri gönderme yasağıdır. 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 4. Maddesine göre “Bu Kanun kapsamındaki hiç kimse, işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya muameleye tabi tutulacağı veya ırkı, dini, tabiiyeti, belli bir toplumsal gruba mensubiyeti veya siyasi fikirleri dolayısıyla hayatının veya hürriyetinin tehdit altında bulunacağı bir yere gönderilemez.”

Bu açık mevzuat hükmü ve Uluslararası Sözleşmelerin çiğnenerek, gencin ifadesi alınmadan, savunma hakkı kısıtlanarak, Mısır’a gönderilmesi hukuksuzdur.

İstanbul Valiliği tarafından yapılan basın açıklaması ile, olay nedeni ile 8 polis memurunun görevden uzaklaştırıldığı belirtilmiştir.

Sorumlular hakkında gerekli işlemler yapılmalıdır. Böyle bir insanlık suçunun işlenmemesini için işin takipçisi olacağımızı bildiririz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum