phishing
ÇEŞMİCİHAN
Mustafa TÜRK

Mustafa TÜRK

TÜRK HAVASI

ÇEŞMİCİHAN

04 Ağustos 2017 - 20:22

 

ÇEŞMİCİHAN

 

Tarihin tozlu yollarında bir yolculuk daha yaşamak için çıktım yollara ama bu kadar keyif alacağımı hiç düşünmemiştim, Osmanlı ve Ermeni mimarisinden kalan renk renk ahşap iki katlı evleri , o dar sokakları gezerken kendimi bu günün dünyasından kopmuş, sanki zaman tünelinde eskiyi yaşıyordum. Gördüğüm güzelliklerin hiç birini bu güne kadar bir arada görmemiştim. Saat kulesi,Camiler, Ermeni kilisesi ,Türbeler, Pessinus antik kent,Konaklar, Açık hava heykel müzesi,Nasrettin hoca ve Yöresel ev yemeklerin adresi olan Çeşmicihan.

***

Binlerce insanın Ankara’ya giderken ,gelirken geçtikleri bir kavşak burası aslında Bir gün yolunuz düşerse bu bölgeye, bir de fotoğraf çekmeye meraklı iseniz, bu güzel Sivrihisar ilçesine uğramamazlık etmeyin. Belki insanlarımızın bu güzel yerleri bilmediğinden belki de yeterli bir tanıtımın bundan önce ki yıllarda yapılmadığından fazla tanınan bir yer değil. Çal dağının eteklerine kurulmuş olan Sivrihisar da düzlük alan yok gibi .Kültür ve sanat şehri olan Eskişehir’in bir ilçesi olan Sivrihisar her anlamda bir açık hava müzesi görünümünde. İlçeye adımınızı attığınızda geniş caddeden yukarıya doğru çıktığınızı fark edeceksiniz. Fakat yerleşim alanına yaklaştığınız artık sizi dar caddeler ve sokaklar karşılayacaktır. Özellikle Çarşamba günü bu bölgeye ziyaret ettiğinizde mutlaka aracınızı bir yere park etmek zorunda kalacaksınız.

***

Bende öyle yaptım aracımı dar sokakların birinde bıraktım sonra Tunç çağı, Friglerin ana yerleşim birimi olan Sivrihisar sokaklarında yürümeye. Tabi ki zamanla bu önemli yerleşim alanından Selçuklu Devleti, Germiyan oğulları ve Osmanlı devleti bir çok eser bırakmış.Bunların başında Ulu cami,Ermeni kilisesi, Saat kulesi,Alemşah Kümbeti, Hazineder Cami, Kurşunlu Cami,Kılıç Minaresi,Nasrettin Hocanın ve kızının türbesi,Ermeni Hamamı, Pessinus antik kenti , Osmanlı ve Ermenilerden kalma bir çok konak size keyifli anlar yaşatacağından eminim. Bu güzellikleri gezerken o dar sokaklardan ayrılmak istemeyeceksiniz çünkü temiz ve bakımlı sokaklarında her taraf çiçeklerle donatılmış. Her kapının önünde mutlaka bir çöp kovası vardır evlerin ama burada çöp kovası yok, yerine çiçeklerle donatılmış harika kutular göreceksiniz. Kimisi eski araba lastiklerini boyamış içerisinde renk renk çiçekler yada asma dalı, kimisi su testilerine çiçekler yerleştirerek harika bir ortam hazırlamışlar.

***

Elbette bununla da bitmiyor muhteşem renklerle donatılmış gece lambaları dar sokaklara bir başka güzellik veriyor açık hava müzesi olan Sivrihisar kentine. İnsanları çok misafir sever yabancı olanları hemen tanıyor ve onlara yardımcı olmaya başlıyorlar. Size gezilecek alanları anlatmaya başlıyor. Hediyelik eşya alabileceğiniz yerlerde ki ortam bir başka güzellikte. Sivrihisar da Metin Yurdanur tarafından yapılmış yüze yakın yaşadığımızda dünya da geçmiş zaman içerisinde önem arz eden kişilerden oluşturduğu açık hava müzesi bir başka güzel. Çal dağının eteklerinde bulunan bu açık hava müzesinde çevre düzenlemesi ve bakımı tam bitmemiş de olsa da çok güzel. Bu anlamda Sivrihisar Belediye başkanı Hamid Yüzügüllü’ye ilçesini tanıtımı için bu kadar emek verdiğinden dolayı kutlamak isterim. Türk insanını güldüren bir o kadar da güldürürken düşündüren dünyaca ünlü Nasrettin hocanın Sivrihisar Hortu köyünde dünyaya geldiğini daha önce birikimlerimden biliyordum ama ilginç olanı bu güne kadar ölümünün ise Akşehir de olduğunu biliyordum.

***

Çünkü bunca yıl Nasrettin hoca konuşulduğunda ilk akla gelen yer Akşehir oluyordu. Sivrihisar Ulu cami de yapılan çalışmalar sonunda Nasrettin hocanın mezarının burada bulunması neticesi ile Sivrihisar bir başka güzellik yaşar olmuş. İnsanların belki de sıcak kanlı ve sevecen olması da sanki buradan geliyor. Nasrettin hocanın kızının da bulunduğu mezar anıtı Afyon-Ankara–İzmir-Eskişehir karayolu üzerinde bulunmaktadır. Bu bölgeyi gezerken Sivrihisar belediye başkanı Hamid beyle tanışmak nasip oldu. Genç bilgili kendini iyi yetiştirmiş ilçesinin tanıtımı için elinden geleni yapan dinamik bir insanı görmek beni mutlu etti. Kendisi hakkında aslında çok güzel şeyler duymuştum. Tesadüf de olsa tanışmamız güzeldi. Daha önce ki yazılarımda da bahsettiğim gibi Frig vadisi çok geniş bir havzayı kapsıyor antik Pessinus kalıntıları da Frig'lerden kalma özel bir yer. Pessinus Ballıhisar köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Burada ilk kazı çalışmaları 1967 yılında yapılmış kazılar sonucunda Frig'lerden kalan mabet, tiyatro, çarşılar ortaya çıkmıştır. Bir çok yerde olduğu gibi Frig'ler dini vecibelerini yerine getirmek için tanrıca Kybele'nin adına yapılmış bir şehirdir Pessinus.

***

Bu kadar güzel tarihin derinliklerinde yolculuk yaptıktan sonra yorulduğunu hissediyorsunuz biraz nefes almak ve yemek ihtiyacınızı karşılamak için etrafınıza baktığınız bir çok şey görebilirsiniz ama Çeşmicihan yöresel ev yemekleri bu anlamda bir numaralı bir yer. Oldukça geniş rahat bir o kadar da güler yüzlü, içinizi sımsıcak ısıtan harika güzellik de bir lokanta. Burasının işletmeciliğini Canan ve Şirin isminde iki bayanın yapması Çeşmicihan'a ayrı bir güzellik katmış ve yemeklerini bire bir kendilerinin yapması ilgimi çekti.

***

Ev hanımı iken bundan altı ay önce bu bölgede bu anlamda eksiklik hissettikleri için ve en önemlisi de kendilerine destek verenlerinde katkıları ile Çeşmicihan’ı açmışlar. Yemeklerinde lezzet bir harika, sunumlarındaki güzellik sizin orada çok keyifli saatler yaşatacağını hissettiriyor. Et yemekleri yanı sıra sebze yemeklerini de bulunduran Çeşmicihan’da kelem dolmasını,İslim kebabını, özel sunumla size getirilen güveci, bamya yemeğini ayrıca yemek sonrası Balıkesir ilinin özel tatlısı olan höşmerimi bir de burada mutlaka tatmalısınız. İnanıyorum ki sebze yemeği sevmeyen bir çocuğunuz dahi olsa bu tatları aldıktan sonra ayrım yapmayacaktır.

Sevgili dostlarım bu güzel Sivrihisar ilçesine yolunuz düşerse değil mutlaka gidip gezmenizi hatta tur organizasyonlarının burayı mutlaka çalışma ortamlarına almalıdır. Kesinlikle memnun kalacaksınız bir de ev yemeklerini seviyorsanız Çeşmicihan Yöresel Ev Yemekleri sizi dünyanın merkezi olarak bilinen Sivrihisar’da bekliyor olacak. Gülen yüzlerinizin solmaması dileği ile sevgi ile kalın ve hep mutlu olun.

YORUMLAR

  • 0 Yorum