Patates üretiminde üçüncü sıradayız!

Patates üretiminde üçüncü sıradayız!

Patates üretiminde üçüncü sıradayız!
16 Haziran 2017 - 01:11

Patates üretiminde

üçüncü sıradayız!

 

 

 

TÜİK Bölge Müdürü Dr. Akyol, 476 bin 900 ton patates üretimiyle Ege’de birinci olan Afyonkarahisar’ın Türkiye’de Niğde ve Konya’nın ardından üçüncü sırada yer aldığını açıkladı

 

ARİF YAĞCI-Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığı Manisa Bölge Müdürü Dr. Mehmet Akyol, elde edilen 2016 verilerine göre, Afyonkarahisar’ın patates üretiminde 3. sırada yer aldığını açıkladı.

TÜİK tarafından yayımlanan 2016 yılı Bitkisel Üretim İstatistikleri verilerine göre, ülkemizde 1 milyon 448 bin 572 dekarlık alanda ekilen patatesin 1 milyon 447 bin 56 dekarlık alanının hasat edildiğini kaydeden Dr. Akyol, “2016 yılında ülkemizde patates üretimi bir önceki yıla göre binde 2’lik bir azalış göstererek 4 milyon 750 bin ton olmuştur” dedi.

Geçen yıl Türkiye’de 892 bin 297 ton üretimle Niğde’nin birinci sırada yer aldığını vurgulayan Akyol, Konya’nın 549 bin 802 tonla ikinci, Afyonkarahisar’ın ise 476 bin 900 tonla üçüncü, İzmir’in 367 bin 706 ton üretimle dördüncü olduğunu kaydetti.

EGE’DE PATATES ÜRETİMİ ARTTI

Afyonkarahisar’da 2016 yılı verilerine göre, patates üretiminim bir önceki yıla göre yüzde 9,7 artarak 476 bin 900 ton olarak gerçekleştiğini ve ilin Türkiye üretiminin yüzde 10’unu karşıladığını aktaran TÜİK Bölge Müdürü Dr. Akyol, “2016 yılında Ege Bölgesi’nde patates üretim miktarı bir önceki yıla göre yüzde 2,3 artarak 933 bin 732 ton olmuştur. Ege Bölgesi, 276 bin 641 dekarlık hasat alanıyla Türkiye toplam patates üretiminin yüzde 19,66’sını karşılamaktadır. 2016 yılında Ege Bölgesi illeri arasında en fazla patates üretimine sahip il 476 bin 900 tonluk üretimle Afyonkarahisar ili olurken en az patates üretime sahip olan il ise 657 tonla Denizli’dir” bilgisini verdi.

AFYONKARAHİSAR EGE’DE BİRİNCİ

Akyol’un Ege bölgesine ait verdiği patates üretim rakamları şöyle:

Ege bölgesinde geçen yıl Afyonkarahisar 476 bin 900 ton patates üretimiyle birinci, İzmir, 367 bin 706 ton üretimle ikinci sırada yer aldı. Muğla 29 bin 961 ton, Kütahya 28 bin 664 ton Uşak 12 bin 165 ton, Manisa 10 bin 964 ton, Aydın 6 bin 715 ton ve Denizli ise yalnızca 657 patates üretimi gerçekleştirdi.

SANDIKLI EKİLEN ALANDA BİRİNCİ

2016 yılı verilerine göre Afyonkarahisar ilinde patates üretiminin en fazla olduğu 5 ilçe arasında Sandıklı birinci. Sandıklı’da 176 bin 444, Şuhut’ta 116 bin 992, Dinar’da 51 bin 369, Merkez ilçede 42 bin 312, Bolvadin’de 23 bin 139, Emirdağ’da 20 bin 54, Çobanlar’da 17 bin 630, Sinanpaşa’da 10 bin 490, Kızılören’de 6 bin 611, İhsaniye’de 6 bin 347, Çay’da 4 bin 407, Hocalar’da 265, Evciler’de 248, Bayat’ta 198, Sultandağı’nda 139, İscehisar 101, Dazkırı ve Başmakçı’da da 77 ton patates üretildi.

SULTANDAĞI DEKAR BAŞI VERİMDE  LİDER

TÜİK’in derlediği verilere göre, ilçeler arasında dekar başına patates üretimi 4 bin 344 kilo ile Sultandağı’nda gerçekleşti.

Verilere göre, İhsaniye’de dekar başına üretim 3 bin 847 kilo, Afyonkarahisar merkez ilçe, Çay ve Çobanlar’da 3 bin 846 kilo, Bolvadin, Emirdağ, Sinanpaşa, Sandıklı, Dinar ve Şuhut’ta 3 bin 365 kilo, Dazkırı’da 3 bin 348 kilo, Başmakçı’da 2 bin 852, Bayat’ta 2 bin 870, İscehisar’da 2 bin 806, Evciler’de 2 bin 696, Kızılören’de 2 bin 404, Hocalar’da ise bin 920 kilo üretim alınabildi.

 

 

Bu haber 1379 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum