Ormanlara biyolojik koruma
KURTULUŞ-Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çankaya’daki yerleşkede ve Başbakanlık Resmi Konutu’ndaki bahçede bulunan ağaçlarda görülen ‘On İki Dişli Kabuk Böceği’ ile mücadele biyolojik mücadele edildiğini açıkladı. Çankaya Köşkü ile resmi konutta uygulanan bu metotta feromon denilen kimyasal bir madde kullanıldı. Böcek tarafından dış çevreye salgılanıp özel bir reaksiyon meydana getiren ve aynı tür fertleri tarafından hissedilen feromon ile tuzaklara çekilen bu zararlı kabuk böcekleri yakalanıyor. Tabiatı kirletmeyen ve insan sağlığını tehdit etmeyen bu feromon maddesi yerden 1,3 metre yükseklikte, ağaçlar arasına 15 metre mesafede yerleştirilen 41 adet feromon tuzağına konuldu.
KARINCALAR AĞAÇLARI KORUYOR
Ayrıca söz konusu bölgede karınca plantasyonunu da gerçekleştiren Bakanlık, biyolojik mücadelenin etkin neferlerinden olan kırmızı orman karıncaları ile alandaki ağaçlarda bulunan zararlı böceklerle de mücadele çalışmalarını sürdürüyor. Yine bu kırmızı orman karıncaları sayesinde toprağın havalanması, drenajın iyileştirilmesi ve tohumların taşınması da sağlanıyor.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Bakanlık olarak ülke genelinde ormanlara zarar veren böceklerle mücadele için özellikle biyolojik metotları kullandıklarını belirterek şunları söyledi:
“Zararlı böcekler ülkemizde ormanların sağlığını ciddi manada tehdit ediyor. Biz de tabiattaki diğer canlılara zarar vermemek ve insan sağlığı üzerinde olumsuz herhangi bir tesir oluşturmamak adına biyolojik mücadele metodunu kullanıyoruz. Bu metodu nasıl Çankaya köşkünde uygulayıp başarılı bir sonuç elde ediyorsak, taşradaki ormanlarda da aynı şekilde uygulayarak başarı sağlıyoruz. Bu tür çalışmalarımıza bundan sonra da devam ederek orman varlığımızı korumayı sürdüreceğiz.”



YORUMLAR