Nisan 1 ve Burhanettin Çoban

Her yıl 1 Nisan geldiğinde insanların en büyük zevki, sevdiklerine ve yakınlarına çeşitli şakalar yapmaktır. Bu şakalar gelişi güzel değil, ilginç ve eşi bulunmayan türlerdendir. Gerçi ...

Nisan 1 ve Burhanettin Çoban

Her yıl 1 Nisan geldiğinde insanların en büyük zevki, sevdiklerine ve yakınlarına çeşitli şakalar yapmaktır. Bu şakalar gelişi güzel değil, ilginç ve eşi bulunmayan türlerdendir. Gerçi ...

Nisan 1 ve Burhanettin Çoban
01 Nisan 2013 - 10:18

Her yıl 1 Nisan geldiğinde insanların en büyük zevki, sevdiklerine ve yakınlarına çeşitli şakalar yapmaktır. Bu şakalar gelişi güzel değil, ilginç ve eşi bulunmayan türlerdendir.

Gerçi son zamanlarda Nisan 1 şakaları neredeyse tarihe gömülmüş durumda. Yapılanlar ise, intikama veya tamamen çıkara dayanıyor. Kimileride kinlerini kusuyor.

Bazı illerde yerel gazeteler ilginç manşetlerle Nisan 1 şakaları yapıyor. Gizli kinlerini bu şakaya dayandırarak, güya Nisan 1 şakası yapmış oluyor. Örnek verecek olursak, bulundukları ilin belediye başkanı veya valisini hedef alan aleyhte haberler yapıp, sonuna “ Nisan 1 Şakası” cümlesini yazıyor.

Eskiden Nisan 1 şakaları böyle değildi. Komşuya giderdik, “annemin selamı var, bizim evde yumurta kalmamış. Sizde varda 2 tane yumurta verecekmişsiniz. Babam aldığında getireceğiz” derdik. Yumurtaları aldıktan sonra Nisan 1 diye yaygarayı basardık. Veya başka yiyecekler isterdik.

Günler aylar geçti bu yumurtalar paraya dayandı. Önce küçük miktarlar, sonrası büyük rakamlar Nisan 1 şakası olmaya başladı. Hatta bu araba istemelere kadar gitti. Sakın ola böyle bir zamanda büyük miktarda para veya araçla Nisan 1 şakası yapmayın, tüyleri yolunmuş tavuğa dönersiniz sonunda.

Nisan 1 ve Burhanettin Çoban başlığını yazarken, sakın arkasından böyle bir şeyin geleceğini düşünmeyin. Bugün gazeteleri tam incelemedim ama, bizim ilimizde bu tür şakalar yapılmıyor. Beklide bazı yayın organlarında Vali veya Belediye Başkanıyla ilgili Nisan 1 şakası hazırlanmış olabilir. Yada başka siyasiler veya sivil toplum örgüt temsilcileri olabilir.

Elbette Çoban’ı sevenlerin şakası, “Burhanettin Çoban önümüzdeki genel seçimlerde Başbakan Yardımcısı oluyor” denilen habere denk gelebilirsiniz. Sevmeyenlerin yazacakları da, “Burhanettin Çoban Belediye Başkanlığı görevinden ve AK Partiden istifa etti” haberini okuyabilirsiniz. Tabiî ki en sonunda “Nisan 1 şakasıdır” cümlesiyle birlikte.

Bende Burhanettin Çoban’la ilgili Nisan 1 şakası da şöyle olsun istedim. Burhanettin Çoban’ın Afyonkarahisar Belediyesi internet sitesinden yayınlattığı öz geçmişi var. Özgeçmişinde aynen yazılanlar şöyle,  “1962 yılında Afyonkarahisar’da doğdu.”

İyide, Başkan Çoban 1962’de, tarlaya tohum saçılırken mi? yoksa tarladan ekin kalkarken mi? doğdu. Kar mı yağıyordu? Yoksa kızgın sıcaklar mı vardı? Yazılmamış. Bende yazmayayım bari, doğum gününde belediyenin önü hediye vereceklerle kuyruk oluşmasın.

Devam ediyoruz, “Sırasıyla Cumhuriyet İlkokulu, İmam Hatip Lisesi Orta Okulu, Meteoroloji Teknik Lisesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu.”

Söylenecek bir şey varsa, oda helal olsun. O yaşlarda birçok genç, top veya kız peşinde koşarken Burhanettin Çoban kafasını hep okumaya vermiş. Meslek sahibi oldum yeter dememiş.

“Parasız yatılı öğrenci olarak Meteoroloji lisesinde okuduğundan dolayı mezun olduğu 1980 yılında İzmir Çiğli Havaalanına meteoroloji teknisyeni olarak atandı.”

Çoban’ın şansı o zamanlarda da yaver gitmiş. Çoğu parasız yatılıyı kazanamazken, kendisi kazanmış ve ailesini büyük maddi sıkıntıdan kurtarmış. Burasını okuyanlar sanki mırıldanır gibiler. Yok öyle değil, o zaman Burhanettin Çoban siyasette değildi. Torpil falan yok.

“Memuriyet görevinden Hukuk Fakültesini bitirmiş olduğu 1985 yılı sonunda istifa ederek ayrıldı.” Başkan Çoban, hayatının en akıllı kararını işte o zaman vermiş. Eğer memurluğa devam ediyor olsaydı, maaş gününü dört gözle bekleyenler arasında olacaktı.

“1988 Yılından, Belediye Başkanı seçildiği 2009 yılına kadar Afyonkarahisar Merkezi’nde avukat olarak çalışmıştır.” Koskoca 21 yıl Avukatlık mesleğini yapmış. Avukatların ekonomik durumlarının çok iyi olduğunu herkes biliyor. Az değil, 21 yıl gibi çalışan birisinin elbette bir mal varlığı olacaktır. Yani servetini de siyasete bağlayan olmasın. Allah daha çok versin, cemil cümleye inşallah.

Burhanettin Çoban etli pideyi ve patlıcan musakkasını çok sever. Etli pide eski Afyon etli pidesi gibi olacak. Şimdikiler lahmacun gibi çıkıyor da, onun için söyledim. Pideyi kıvırdığın zaman pideden yağlar akacak, çeneye doğru inecek. Hamurda biraz kalın olacak. Ağzınızı silin akmasın fazla. Eeeee musakkada bol kıymalı ve nohutlu olması gerekiyor.

Burhanettin Çoban’ın şiir sevgisini biliyor muydunuz? Mehmet Akif Ersoy ve Necip Fazıl hastasıdır kendisi. Hafızasında çok sayıda ezberde şiir vardır. Şiirle atışmayı çok sever. Ayrıca güzelde şiir okur. Bundan sonraki gecelerde veya etkinliklerde başkana şiir okutalım bence.

2001 yılında kurulan AK Partinin kurucu 30 ismin arasında olan Burhanettin Çoban, 2002 yılında yapılan Genel Seçimlerde İl Başkanıydı. O dönemde AK Parti Afyonkarahisar’dan 6 milletvekili çıkartmıştı. Ama bu milletvekillerinden birisi, üstelik bayan bir vekil, Çoban’ın başını çok ağrıttı. Belki de Burhanettin Çoban siyasete neden girdim diye kendine sorduğu olmuştur, o dönemde.

Benimde Nisan 1 şakam böyle olsun. Burhanettin Çoban’ın azıcıkta olsa özeline girdik. Belediye Başkanlığı görevinde de bugün yaş günü kendisinin. Çünkü 5. Yılına bugün başlıyor.

Hepinizi Allah’a emanet ediyorum.

 

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum