Modern yaşam tarzı egzersizi engelliyor

Modern yaşam tarzı egzersizi engelliyor

Modern yaşam tarzı egzersizi engelliyor
29 Ocak 2017 - 16:45 - Güncelleme: 30 Ocak 2017 - 08:55

Modern yaşam tarzı

egzersizi engelliyor

 

Özel Fuar Hastanesi’nden Uz.Dr. Tamer Salyam: Modern yaşamın getirdiği kolaylıklar ile artık egzersiz yapmak için yeterli fırsat bulunamıyor. Egzersiz kaliteli bir yaşam sağlamanın yanında insanları hastalıklardan da korur

 

 

Özel Fuar Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uz.Dr. Tamer Saylam, günümüzde modern yaşam tarzına sahip insanların yeterince egzersiz yapamadıklarını belirterek, bedensel aktivitenin sağlık üzerine olumlu etkilerinin çok büyük olduğunu vurguladı, “Egzersiz aktif, üretken ve kaliteli bir yaşam sağlamanın yanında insanları hastalıklardan da koruyor” ifadesine yer verdi. “Modern yaşamın getirdiği kolaylıklar ile artık egzersiz yapmak için yeterli fırsat bulunamıyor” diyen Uz.Dr. Tamer Salyam, yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

“Hipokrat zamanından beri orta düzeyde bedensel aktivite sağlıklı ve iyi olma (wellbeing) için önerilmektedir. Yaklaşık 50 yıl önce dünya sağlık örgütü (WHO), sağlığı rahatsızlıklardan ve fonksiyonlardaki zayıflamalardan arınma olarak tanımlıyordu.

 

ENERJİ TÜKETİMİNİN ARTIRILMASI GEREKİR

Son zamanlarda ise halk sağlığı uzmanları sağlığı esenlik (wellness) ve yaşam kalitesi (quality of life) olarak tanımlamışlardır. Bedensel etkinlik hangi yaşta olursa olsun yaşam kalitelesini artırır.

Sağlıklı yaşantıyı korumak ve arttırmak için, tüm sağlıklı 18-65 yaş yetişkinlere haftanın en az 5 günü, en az 30 dakika  orta şiddette veya haftanın  3 günü, en az 20 şer dakika şiddetli etkinliklerde bulunmayı önermektedir.

Düzenli yapılan aktivite çeşitli hastalıkların oluşmasını önlemektedir. Normal vücut ağırlığına sahip olmak veya aktif olmak hastalıkların gelişme riskinde yüzde 50 den fazla azalma sağlar. Dahası fiziksel aktivite yolu ile haftada 1000 kilokalorilik enerji tüketimini artırmak ölüm oranlarını yüzde 20 civarında azaltmaktadır.

 

HAREKET ETMEK İNMEYİ DE ÖNLÜYOR

Orta ve ileri yaş bireylerin spora katılımlarının arttırılması ile kalp hastalıklarından ölme riskini yüzde 35 oranında azaltacağı belirlenmiştir. Aynı şekilde inmenin önlenmesinde de benzer etkileri vardır.

Tip 2 dm gelişim riski aktivitenin dozu ile orantılı olarak azalır. Maksimal kalp atım hızının yüzde 60-75 i şiddetinde, haftada 3-4 kez yapılan 30-60 dakikalık düzenli egzersiz çalışmaları ile kan glukoz düzeyinde azalma meydana gelir. Bunun yanında tip 2 diyabete karşı vücudun savunması güçlenmektedir.

Yapılan araştırmalar düzenli yapılan egzersizin hafif orta düzeyde  hipertansiyonda kan basıncını ortalama 10 mm Hg düşürür. Ayrıca orta yoğunlukta yapılan egzersizin ağır yoğunlukta yapılan egzersize göre kan basıncını daha etkin düzeyde düşürebildiği ispatlanmıştır.

 

DÜZENLİ AKTİVİTE  YAPANLAR DAHA KASLI

Sedanter yaşam kadınlarda menapoz sonrası ve öncesi dönemde meme kanseri riskini %20-30 oranında arttırdığına dair kanıtlar vardır. Endometriyal ve prostat kanseri riskini arttırdığını destekleyen bulgular vardır. Aktivite Kolon kanseri riskini de  azaltmaktadır.

Yaşlılarda görülen kemik erimesinin gelişmesini kemik yoğunluğunun azalmasını önler. Dengenin korunması ve düşmelerin azaltılmasında fizik aktivite önemlidir. Kuvvet çalışmaları kemik mineral yoğunluğunun korunmasında daha etkili çalışmalardır. Düzenli aktivite  yapanlar sedanter yasayanlara göre daha yüksek fiziksel iş kapasitesine, daha hızlı sinir kas sistemi tepkileri verdikleri tespit edilmiştir.”◄Nergiz Mert

 

 

Bu haber 854 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum