Kurtuluş'ta yayınlanan FETÖ şirketine usulsüz borcu yoktur belgesi davasında İçişleri Bakanlığı Başkan Kayacan için soruşturma izni vermedi

Kurtuluş'ta yayınlanan FETÖ şirketine usulsüz borcu yoktur belgesi davasında İçişleri Bakanlığı Başkan Kayacan için soruşturma izni vermedi

Kurtuluş'ta yayınlanan FETÖ şirketine usulsüz borcu yoktur belgesi davasında İçişleri Bakanlığı Başkan Kayacan için soruşturma izni vermedi
01 Şubat 2018 - 23:12 - Güncelleme: 04 Şubat 2018 - 23:25

Bakanlık, Kayacan için soruşturma izni vermedi

 

Bolvadin’de FETÖ silahlı terör örgütü yapılanmasına bağlı olarak faaliyet gösteren Gökkuşağı A.Ş.’ye ait iki taşınmazın devir muamelesinde Bolvadin Belediyesince; şirketin borcu olmasına rağmen, “borcu yoktur”yazısı verilmesi üzerine yapılan soruşturma kapsamında Belediye Başkanı Fatih Kayacan ile belediye görevlileri hakkında İçişleri Bakanlığı’nca soruşturma açılmasına izin verilmediği öğrenildi.

 

Afyonzafer.net adlı internet sitesinin haberine göre ;Belediye Başkanı Fatih Kayacan ve Belediye görevlilerinin dosyalarının tefrik edildiği soruşturmada, mesai saati dışında daireye girerek evrakı değiştirdiği belirlenen Tuncay Öçal hakkında dava açıldığı belirlendi.

 

Başkan Kayacan’ın imzaladığı “borcu yoktur” yazısının Belediye Mali Hizmetler Müdürlüğünün 06.05.2016 tarihli Müdür yardımcısı Mahmut Çalikkaya tarafından imzalanan yeni belgenin Tapu Müdürlüğündeki dosyaya konulduğu, eski belgenin alındığının ortaya çıkmasıyla şüpheliler hakkında Bolvadin Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma izninin istendiği Bakanlığın izin vermemesi nedeniyle iddianame hazırlanamadığı öğrenildi.

 

Tapu Müdürlüğünde gizlilik prensibine göre düzenlenmiş soruşturmaya konu belgenin kaybolmasına neden olması dolayısıyla Tapu Müdürlüğü görevlisi Tuncay Öçal hakkında Bolvadin Cumhuriyet Başsavcılığınca iddianame hazırlandığı ve ceza mahkemesine gönderildiği belirlendi.

 

Belediye Başkanı Fatih Kayacan’ın belediye başkanlığı süresi sona erdiğinde tefrik edilmiş olan dosyanın tekrar işleme konulacağı ve iddianame hazırlanabileceği ifade edildi.

 

KONUYA İLİŞKİN HABER NEYDİ ?

 

Bolvadin Belediyesinde, FETÖ'cülere yardım iddiası

 

Bolvadin Belediye Başkanı Kayacan’ın FETÖ/PDY terör örgütlerine yakın olduğu ileri sürülen bir yurdun açılmasına yardımcı olmayan personeli sürdüğü iddia edildi. Olay duyulunca açığa çıkmamak için belgede sahtecilik yaptığı da iddialar arasında.

Belediye Başkanı Kayacan’ın, Bolvadin’de bulunan ve FETÖ/PDY adlı örgüte yakın olduğu ileri sürülen bir yurdun yüzde 10 hissesinin devri için gerekli olan emlak vergisi değeri belgesini borcu yatırılmadan vermeyen memuru sürdüğü, yerine kendisinin imza attığı ancak olayın duyulmasının ardından ilgili belgenin Tapu Müdürlüğünden, Belediye Mali İşler Müdürü Mahmut Çelikkaya imzalı belge ile değiştirildiği ileri sürüldü

 

Bolvadin’de yurt ve okulları bulunan Gökkuşağı adlı kuruluş,  yurtlarından birisinin yüzde 10’luk hissesi İzmir’de yaşayan Arife Balıtatlı’ya devretmek istedi. Devir için gerekli olan ‘emlak vergisi değerinin’ alınması için Bolvadin Belediyesi’ne başvuruldu. Emlak Servisi Sorumlusu Mustafa Yağız, söz konusu binanın gecikme tutarıyla birlikte 11 bin 654 TL emlak vergisi bulunduğunu, bu borcun ödenmeden istenilen belgenin yasal mevzuat içerisinde verilmeyeceğini belirtti.

 

EMLAK DEĞERİ BELGESİNİ VERMEYEN GÖREVLİNİN ŞOFÖRLÜĞE ATANDIĞI İLERİ SÜRÜLDÜ

Bunun üzerine, Türkiye’nin her noktasında haklarında soruşturma yürütülen 'Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yakın olduğu ileri sürülen Gökkuşağı firmasının temsilcileri, Bolvadin Belediye Başkanı Fatih Kayacan’a durumu anlattı.

Başkan Kayacan’ın, Gökkuşağı adlı kuruluşa, Bolvadin Tapu Müdürlüğü’ne sunulmak üzere ‘emlak vergisi değerini’ belirten yazıyı kendisi imzalayarak verdi. Söz konusu belgeyi vermeyen Emlak Servisi Sorumlusu Mustafa Yağız’ı da, belediye içerisindeki bir başka birimde, şoför olarak görevlendirdi.

 

KAYACAN’IN İMZALADIĞI BELGE DEĞİŞTİRİLDİ İDDİASI

Başkan Kayacan imzalı, Hastane Mahallesi’ndeki 1203 ada 99 parseldeki 1106,89 metrekarelik yurt binasının değerinin 1.528.910.00 TL olduğunu belirten emlak vergisi değeri belgesi, Gökkuşağı yetkililer tarafından Bolvadin Tapu Müdürlüğü’ne verildi.

Ancak, Kurtuluş’a ulaşan bilgilere göre, Bolvadin Tapu Müdürlüğü’ne verilen Başkan Kayacan imzalı belgenin, olay ilçede duyulduktan sonra Bolvadin Belediyesi Mali İşler Müdürü Mahmut Çelikkaya imzalı yeni bir emlak vergisi değeri belgesi ile değiştirildiği de edinilen bilgiler arasında.

 

HİSSE DEVRİNİN ARKASINDA ŞUFA HAKKI MI VAR?

Bolvadin’de yaşanan bu olay ilçe gündemini sarsarken, söz konusu hisse devrinin arkasında, Türkiye’nin dört bir yanında, eğitim kurumları ve yurtları bulunan şirketlere, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında kayyum atanmasın yattığı öne sürülüyor.

Mülkiyetine el konulan taşınmazlarda yüzde 10’luk hisse sahibi olan pay sahiplerinin, el konulan taşınmazın satışa çıkartılması durumunda hissedar olmayanlara karşı, öncelikli satın alma hakkına sahip olan ‘Şufa Hakkı’ndan yararlanmayı amaçladıkları kaydedildi.

 

KAYACAN’IN DURUMU AK PARTİ GENEL MERKEZİ’NE İLETİLDİ

Öte yandan, olayın duyulmasının ardından, AK Parti İl Teşkilatı’nın, Başkan Kayacan ve olay hakkında bir rapor hazırlayarak AK Parti Genel Merkezi’ne gönderdiği öğrenildi. Olaydan AK Parti Afyonkarahisar milletvekillilerinin de haberi olduğu da edinilen bilgiler arasında.

Bolvadin Kaymakamlığının idari soruşturma açtığı yönündeki haberler ise Kurtuluş’un araştırmasına göre doğrulatılamadı.

 

ŞUFA HAKKI NEDİR?

Vikipedi’ye Şufa Hakkı, tapu sicili işlemlerinde kullanılan bir terimdir. Önalım hakkı olarak da adlandırılmaktadır. Paylı (hisseli) mülkiyete konu olan taşınmazlarla ilgilidir. Herhangi bir hissedarın, hissedar olmayanlara karşı, öncelikli satın alma hakkını belirtmektedir.

Ortak olarak alınan veya ortak olunan bir gayrimenkulde bulunan bir hisse satılacağı zaman, öncelikle diğer hissedarlara satılacak olan hisseyi alıp almayacakları sorulması gerekir ancak mevcut hissedarların bu satış işleminden önce satın almama beyanları ( yazılı veya sözlü olması fark etmez ) mevcut işlem için şufa hakkını ortadan kaldırmaz. Şöyle ki şufa hakkı hisseli gayrimenkullerin satışından sonra ortaya çıkan bir haktır bundan dolayıdır ki satış öncesinde yapılan anlaşmaların hukuken bir bağlayıcılığı yoktur.

Eğer paylı mülkiyete konu olan bir taşınmazın hissedar olmayana satışı sonrasında, mevcut hissedarlar satış işleminden sonra şufa haklarını kullanmak suretiyle dava açabilirler, dava süresi gayrimenkul satışından sonra bildirim yapılmamış ise taşınmazın edinildiği tarih itibarı ile 2 sene, gayrimenkul satışından sonra noter aracılığı ile yeni malikin mevcut gayrimenkul maliklerine bildirim yapması durumunda ise 6 aydır. Eğer gayrimenkul satışı takas ile yapılmışsa, önceki malikler şufa hakkı kullanamazlar

Bu süreler içerisinde dava açılmamışsa diğer hissedar malikler şufa haklarını kaybetmiş sayılırlar.

Bu haber 2760 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum