Eroğlu: Ormanların
kadastrosu tamam!
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın bütçesi kabul edildi. Meclis’te konuşan Bakan eroğlu: Son 13 yılda orman alanlarının 1,5 milyon hektar arttı. Orman alanlarının yüzde 99'unun kadastro işlemlerini tamamladık. Yani artık ormanların tapusu var. Ayrıca 2-B meselesi vardı, bu kangren haline gelmişti, bunu da gerekli teknik çalışmayı yaparak biz hallettik
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 2017 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.
TBMM Genel Kurulu’ndaki bütçe görüşmesinde Bakanlığının en büyük yatırımcı bakanlıklardan birisi olduğunu vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, son 13 yılda 145 milyar liralık yatırım yaptıklarını belirterek, bakanlığına bağlı kurumların yaptıkları çalışmaları anlattı.
Orman Genel Müdürlüğü’nün 3 milyar 750 milyon fidanı toprakla buluşturduğunu, erozyonla ve çölleşme ile mücadele yaptığını söyleyen Prof. Dr. Veysel Eroğlu “2015 yılı sonunda 179 ülkenin katıldığı, BM Çölleşmeyle Mücadele 12. Taraflar Konferansı’nı Ankara'da yaptık ve Türkiye dönem başkanlığına seçildi. 2023'e kadar dünyadaki her insan kadar, 7 milyar fidanı toprakla buluşturmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
CEBELİTARIK'TAN HAZAR DENİZİ’NE KADAR BİZDEN SORULUYOR
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, ülkedeki 24 koruma alanının, dünyanın en iyi korunan alanlar arasında yer aldığını da kaydetti.
DSİ'nin çalışmalarını da anlatan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Türkiye Su Enstitüsü kurumunun düşük bütçesiyle su politikalarını takip ettiğini vurguladı.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün, dünyadaki en ileri teknolojileri kullanarak çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Prof. Dr. Eroğlu “1.674 otomatik meteoroloji ölçüm istasyonu ile bütün Türkiye'nin havasını takip ediyoruz. Hava tahmininde, Cebelitarık'tan Hazar Denizi’ne kadar bütün her yer bizden soruluyor” ifadesini kullandı.
TÜRKİYE’DE ORMAN VARLIĞI ARTIYOR
Orman alanlarının ve odun servetinin çoğaldığına işaret eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Son 13 yılda orman alanlarının 1,5 milyon hektar arttı. Orman alanlarının yüzde 99'unun kadastro işlemlerini tamamladık. Yani artık ormanların tapusu var. Ayrıca 2-B meselesi vardı, bu kangren haline gelmişti, bunu da gerekli teknik çalışmayı yaparak biz hallettik " diye konuştu.
Dünyada orman varlığı azalırken Türkiye'de arttığını vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “2002'de 1,2 milyar metreküp olan odun serveti 1,6 milyar metreküpe çıktı. Sadece ormanlara ağaç dikmiyoruz. 2011'de Orman Genel Müdürlüğünü bütün Türkiye'den sorumlu hale getirdik. Sadece ormanlık alanda çalışılmıyor, yol kenarlarına, mezarlıklara, mabetlere, okul ve hastane bahçelerine de ağaç dikiliyor” dedi.
5 MİLYAR DOLARLIK ŞİFALI BİTKİ İHRACATI YAPMAK İSTİYORUZ
Ürettikleri 740 milyon fidanı toprakla buluşturduklarını, isteyen vatandaşlara ve bütün belediyelere fidanları ücretsiz verdiklerini ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 141 şehir ormanı, 1.304 mesire alanı kurduklarını söyledi.
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi’ni kurduklarını kaydeden Prof. Dr. Eroğlu "Bu merkez sayesinde yılda 600 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz. Ülkemizdeki flora, kıta Avrupa'sından çok daha fazla, yani Avrupa'dan çok daha fazla şifalı bitkiye sahibiz. Yapacağımız çalışmalarla 2023'e kadar 5 milyar dolarlık ihracat yapmak istiyoruz” dedi.
Orman köylüsüne 13 yılda 13 milyar liralık destek verdiklerini belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Ülkede 30 milyon metreküp odun kullanımı ihtiyacı var, bunun 20 milyon metreküpünü biz karşılıyoruz, geri kalanını ithal ediliyoruz. İnşallah geri kalanını da biz karşılayacağız” değerlendirmesinde bulundu.
MUAZZAM BİR BİLGİ İŞLEM MERKEZİMİZ VAR
Yangınla mücadele konusunda yapılanları da anlatan Prof. Dr. Eroğlu “Yangınla mücadele konusunda Akdeniz ülkeleri, hatta ABD'den çok daha güçlü bir sisteme sahibiz. "İki kez e-Türkiye ödülü alan, muazzam bir bilgi işlem merkezimiz, yangın harekat merkezimiz var. Yangın zamanı, havada uçan helikopterin koordinatlarını ve hızını görecek bir teknolojiye sahibiz. Bu teknolojiyi ABD talep etti, biz de onlara her türlü desteği veriyoruz” ifadesini kullandı.
Türkiye'de susuz şehir kalmadığını, şehirlerin içme suyu problemlerini giderdiklerini vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Güneydoğu Anadolu Projesi’ni de (GAP) bitireceğiz. GAP'ta 500 bin hektarlık alanı sulamaya açtık, 2019 yılının sonuna kadar 1 milyon 800 bin hektarlık alanın hepsi sulanacak” dedi.●Kurtuluş
YORUMLAR