Bu Besinler Ağız ve Diş Sağlığımızı Bozuyor

Bu Besinler Ağız ve Diş Sağlığımızı Bozuyor

Bu Besinler Ağız ve Diş Sağlığımızı Bozuyor
21 Şubat 2020 - 21:22

Ağız ve diş sağlığımız vücudumuz için oldukça önemli. Ağız ve diş sağlığımızı kaybetmemiz, birçok
hastalığa beraberinde getirebilir. Ağız bakımı için tüketmemiz gereken besinler kadar,
tüketmememiz gerekenler besinler de önemli yer tutuyor. Ağız ve Diş Sağlığı
Uzmanı Dt. Cengiz Bahçevan, ağız ve diş sağlığımıza zarar veren bu besinleri şöyle sıralıyor:
Meyveli soda: İçerdiği şeker ile dişlerdeki çürümeyi büyük ölçüde artırıyor. Ayrıca içeriğindeki
yüksek asit, diş minelerine zarar veriyor.
Sporcu ve enerji içecekleri: Bu içecekler yoğun oranda şeker içerdiğinden diş sağlığına zarar veren
içecekler arasında.
Kahve: Kahve, rengi ve içeriğindeki asit oranıyla dişlerin sararmasındaki birincil nedenlerdendir.
Eğer kahve ve çay bazlı olarak dişler sararıyorsa mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır.
Meyve suları: Meyve sularının PH’ı 2,5’dur. Unutulmamalıdır ki PH’ı 7’den düşük gıdalar dişlere
zarar vermektedir.
Limon: Limonun PH’ı 2 olmasıyla dişlere zarar vermektedir. Yani asidik özelliği çok fazladır.
Yapışık gıdalar: Lokum veya jelibon gibi gıdalar dişlere yapıştığı gibi içeriğindeki yüksek şeker oranı
dişlere zarar verir.
Buz: Buz ne kadar zararsız gibi görünse de o da diş sağlığı için zararlıdır. Buz serttir ve çiğnemek
oldukça sakıncalıdır. Eğer ağızda dolgular varsa veya çürümeye yüz tutmuş dişleriniz varsa buz
çiğnenmemelidir. Ayrıca buz çiğnemek diş kamaşmasına sebebiyet verir.
Beyaz ekmek: Beyaz ekmeğin de dişlere zarar veren besinler arasında olduğunu biliyor
muydunuz? Rafine karbonhidrat ağızda bakteri olarak ortaya çıkarak ağız ve diş sağlığına zarar
veriyor.
Patates cipsi: Patates cipsi ne kadar lezzetli olsa da oldukça zararlıdır. Çünkü patates cipsini
yedikten sonra artıklar dişlerin arasına yapışır ve uzun süre orada kalırlar.
Kraker: Krakerlerin içinde bulundan rafine karbonhidratlar hızla şekere dönüşür. Yani krakeri
çiğnemeye başlar başlamaz, çok hızlı bir şekilde bakteriler çoğalmaya başlıyor.
Turunçgiller: Turunçgillerin içeriğindeki C vitamini miktarı sağlığımız için oldukça önemli. Fakat
greyfurt, mandalina, portakal, limon gibi besinlerin aralarında yer aldığı bu grup yüksek oranda asit
içeriyorlar. Bu yüzden bu besinler tüketildikten sonra ağız su ile çalkalanmalıdır.
 

Bu haber 518 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum