Aş kelimesinin
kökeni aşktır
Ünlü şef Rafet İnce, AKÜ’de düzenlenen ‘Yemek Sunum Teknikleri’ adlı söyleşiye katıldı ve deneyimlerini Gastronomi Kulübü üyeleriyle paylaştı
Ünlü şef Rafet İnce, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Gastronomi Kulübü tarafından düzenlenen ‘Yemek Sunum Teknikleri’ adlı söyleşiye katıldı.
Söyleşiye gastronomi ve aşçılık bölümlerinden öğretim üyeleri ve öğrencilerin katıldğı söyleşide, İstanbul Rotana Hotel’de ‘Executive Chef’ olarak kariyerini sürdüren Şef Rafet İnce, tecrübelerini katılımcılarla paylaştı.
Bir porselen markasının yetkilisi, porselenin tarihini, porselen çeşitlerini anlattı, katılımcılara, ünlü şef Rafet İnce danışmanlığında tasarımı yapılan tabaklar hakkında bilgi verdi.
AŞA KATARSAN AŞK OLUR SANA AŞ
Daha sonra kürsüye gelen Şef Rafet İnce, konuşmasına “Chef” kelimesinin açılımını yaparak başladı. İnce, şunları belirtti: “C – Culinary (mutfak ) , H – Hospitality (insan ilişkileri) , E – Education (eğitim), F – Food (yemek),CHEF = Mutfak + İnsan ilişkileri + Eğitim + Yemektir. Bu dört özellikten üçü olur biri olmazsa, sen iyi bir aşçısındır. Aşçının açılımı bana göre eli lezzetli pişiricidir. Aşçı kelimesi de Hz. Mevlana’dan gelmektedir: ‘Aşa katarsan aşk olur sana aş, aşa katmazsan aşk olmaz sana aş.’ Yani yapmış olduğun yemeğe sevgini katarak yaparsan o yemek lezzetli yemektir. Aş kelimesi aşktan gelmektedir.”
İYİ BİR ŞEF KOPYACI DEĞİLDİR
Ulusal ve uluslararası yarışma deneyimlerinden bahseden İnce, şunları anattı: “Yarışmalar, insanın hırsını yenmek için bir basamak, kazanılmayan madalyadan çok kazanılan tecrübe meslek hayatında avantaj sağlar” dedi. Türk Mutfağının yanlış tanıtıldığını söyleyen İnce, “İdealist ve realist iyi bir şef olun, kopyacı olmayın.”
Söyleşinin sonunda, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Sandıkçı, Şef Rafet İnce’ye plaket takdim etti.●Kurtuluş



YORUMLAR