Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl ayva üretiminin geçen yıldan daha iyi olduğunu bildirerek, "2015 yılında ayva üretiminin, 2014'e göre yüzde 4,4 artışla 112 bin tona ulaşacağı tahmin ediliyor" dedi.
Türkiye'nin 2013 yılında 630 bin 325 ton olan dünya ayva üretiminin yüzde 22,1'ini tek başına gerçekleştirdiğini bildiren Bayraktar, iller göre ayva üretimini şöyle açıkladı:
Ayva üretimi Sakarya'nın Sapanca gölü kenarında yoğunlaşıyor. 2014 yılında üretilen 107 bin 243 ton ayvanın beşte birini Sakarya tek başına üretti. 22 bin 309 tonluk ayva üretimiyle iller arasında birinci olan Sakarya'yı, 15 bin 640 tonla Bursa, 8 bin 595 tonla Bilecik, 6 bin 406 tonla Denizli, 5 bin 508 tonla Antalya, 4 bin 81 tonla Çanakkale, 3 bin 991 tonla Isparta, 3 bin 846 tonla Kocaeli, 2 bin 502 tonla Ankara, 2 bin 232 tonla İzmir, 2 bin 175 tonla Manisa, 1934 tonla Balıkesir, 1690 tonla Amasya, 1633 tonla Aydın, 1559 tonla Samsun, 1411 tonla Çorum, 1311 tonla Muğla, 1130 tonla Tekirdağ, 1105 tonla Burdur, 1087 tonla Afyonkarahisar izliyor. Uşak'ın 990, Kahramanmaraş'ın 919, Mersin'in 892, Konya'nın 886, Düzce'nin 836, Kütahya'nın 806, Yalova'nın 761, Elazığ'ın 665, Artvin'in 611, Çankırı'nın 599, Bolu'nun 563, Edirne'nin 555, İstanbul'un 538 ton ayva üretimi bulunuyor."●iha



YORUMLAR