Afyon'da da zereç kaplamalı lokum üretildi

Afyon'da da zereç kaplamalı lokum üretildi

Afyon'da da zereç kaplamalı lokum üretildi
24 Mayıs 2016 - 17:24 - Güncelleme: 02 Mart 2025 - 03:10

 

 

Hak arasında İran Üzümü olarak da bilinen ve “zereç” olarak tanımlanan üzüm çeşidiyle kaplanan lokumlardan Afyon’da da üretildi. Safanbolulu lokumcuların internetten satışa sundukları lokumların aynısını yapan Afyonkarahisar’da bir lokum üreticisi doğal gül yaprakları da kullandı. Güllü lokum ve zereç üzümlü gül büyük ilgi görürken, aynı zamanda üretimi yapılan bu lokumlar tarihi tatları da damak zevkine sunuyor.

Kentte uzun yıllardır lokumu üretimi yapan bir işletmenin müdürlüğünü yapan Ahmet Önder, Türk lezzetleri arasında ilk sıralarda gelen lokum, türleri ve tarihine ilişkin bugüne kadar fazla bilinmeyen önemli açıklamalarda bulundu.

 

GÜLLER GONCA İKEN KULLANILIYOR

Kentte üretimine yeni başlanan ve gül yaprakları ile zereç üzümünün kullanıldığı lokuma ilişkin bilgiler veren Önder, lokumların en büyük özelliğinin pancar şekerinden yapılıyor olması olduğunu ifade etti. Önder, “Aynı zamanda lokumlarımızda bilhassa güllü lokum, zereç üzümlü lokumumuz, Antep fıstıklı lokumlarımız ve bunun yanında da kaymaklı lokumlarımız ön plandadır. Bu lokum türlerinin en önde olanı gül yapraklı olan meşhur ‘güllü lokumumuzdur.’ Bunun özelliği ise gül açılmadan, tomurcuk halindeyken, taze kesilmiş ıslak güllerden yapılmış doğaldır. Bunun bir diğer özelliği ise gül yaprağının mideye de faydası vardır, sağlık yönünden de hijyenik ve doğaldır” diye konuştu.

 

YURT DIŞINA İHRAÇ EDİLİYOR

Zereç üzümlü lokumuna ve faydalarına da değinen Önder, “Zereç üzümlü lokumunda antitoksin bir özelliği vardır. Bunun özelliği de insanları gençleştirir. Belirli yaştaki insanların içinde hafıza kaybını önleyen bir lokumdur. Yani bir nevi ilaç türü bir lokumdur. Lokumlarımız günlük yapılır ve aynı zamanda satışımız kadar yapılır. Natureldir ve doğallığı da lokumlarımızın kendi ürünlerimiz olmasıdır. Zereç üzümleri doğaldır, Kaşgar Dağları’ndan gelir, biz zereç üzümünü ihraç edip getiriyor ve lokum yapıp tekrar yurt dışına geri ihraç ediyoruz” ifadelerini kullandı.●Kurtuluş/iha

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum