phishing
AKDAĞ TABİAT PARKI
Faruk BANGİR

Faruk BANGİR

Yaşamın İçinden

AKDAĞ TABİAT PARKI

20 Ağustos 2017 - 22:10

AKDAĞ TABİAT PARKI

 

Akdağ Tabiat Parkı Sandıklı yakınlarında bulunan, barındırdığı bitki ve hayvan çeşitliliği açısından ilimiz ve bölgemiz için çok önemli bir doğal güzellik. Geçtiğimiz haftasonu Afyonkarahisar Doğa Sporları Kulübü (AFDOS) üyeleri ile birlikte bu güzel mekanda bir gece çadırda kalıp ertesi gün ise Tokalı Kanyon’u geçtik.

Araştırmalarımda Akdağ Tabiat Parkı’nda 124’ü endemik olmak üzere 1058 bitki türü olduğunu öğrendim. Ayrıca bölge yaban hayatı açısından da oldukça zengin. Akdağ Tabiat Parkı’nda yılkı atları ile geyikleri görmek mümkün. Yine kara akbaba, kızıl akbaba, sakallı akbaba ve küçük kartal gibi yırtıcı kuşlar da Akdağ’ın sakinleri arasında bulunuyor.

Akdağ’da yürüyüş, dağcılık, mağara gezileri, kanyon geçişi gibi sporları yapmak mümkün. Bölge zaman için de tanıtıldıkça daha fazla sporcunun bu güzelliği ziyaret edeceğine inanıyorum.

Akdağ’a Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapılan bungalov evler de buranın canlanması için güzel bir girişim. Misafirler bu bölgenin güzelliklerine şahit olup bu evlerde konaklayabiliyorlar. Emeği geçenleri kutluyorum.

Akdağ Tabiat Parkı’na ilk kez 4 yıl önce yine AFDOS üyeleri ile gitmiştim. İki gece konaklamıştık. İlk gün yaklaşık 2500 metre yükseklikteki Akdağ Akkıraç Tepe’ye yürümüş ve zirve yapmıştık. Yol boyu gördüğüm o eşsiz doğa manzaralarını hiç unutmadım. Zirve oldukça zorlu olmasına rağmen bu güzelliği keşfedebildiğim için kendimi şanslı sayıyorum. Ertesi gün ise Tokalı Kanyon’u geçmiştik.

Bu gidişimde zirve yapmadım ama yeniden Tokalı Kanyon’u geçmek nasip oldu.

Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir’in her Bodrum’a girişinde bir kez daha Bodrum’u görebildiği için kendini çok mutlu hissettiğini söylediğini okumuştum. Ben de her Akdağ’a gidişimde aynı duyguları hissederim. Akdağ’ı bir kez daha görme mutluluğunu yaşayacak olmam beni çok heyecanlandırır.

Son gidişimizde Akdağ’a ulaştığımızda Cumartesi akşam saatleriydi. Güneş çekilmiş, eşsiz bir orman varlığı karşımızdaydı. Çadırlarımızın bulunduğu Kocayayla’dan Akdağ’ın sık ve güzel ağaç varlığını izlemek yine emsalsizdi. Ağustos ayında olmamıza rağmen Akdağ’da hava serin ve esintiliydi.

Geceyi AFDOS’lu dostlarımla sohbet ederek geçirdik ve ertesi gün Akdağ’ın eşsiz güzelliği Tokalı Kanyon’a gitmek için sabahın erken saatlerinden itibaren hazırlığa başladık.

Gerekli kıyafetlerimizi giydikten sonra Tokalı Kanyon’u geçmek için hazırdık. Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) İl Temsilcisi Mitat Şener’in ekip liderliğinde kanyon alanına girerek ilerlemeye başladık.

Tokalı Kanyon’u geçerken gördüğüm güzellikleri ifade etmem oldukça zor. Bu güzelliği mutlaka görmelisiniz. Bir yandan yürürken düşmemek için önümüze bakarken, bir yandan da etraftaki kaya oluşumlarını izleyerek kanyonda ilerledik. Genişliği 10-15 metreden 1-1,5 metreye kadar daralan kanyonu geçerken bazen yüzmek, bazen de tırmanmak zorunda kalıyorsunuz. Gerekli emniyet tedbirleri almadan kanyonu geçmek mümkün değil. Bu nedenle mutlaka uzman kişiler nezaretinde geçilmesi gerektiğini belirtmek isterim. Mitat Hoca ve öncü arkadaşlarımız gerekli ip emniyetlerini almasalardı bizlerin de kanyonu geçmemiz mümkün değildi. Bu nedenle hepsine de ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Kanyon boyu önümüze çıkan kayalara inip çıkmak yorucu olsa da sonuna ulaşıp tokayı görünce yorgunluğumuz geçti. Büyük iki kaya arasına sıkışmış bir başka kayadan dolayı bu kanyona Tokalı Kanyon denilmiş. Bu sıkışmış kaya, yani toka kanyonun son bölümünde bulunuyor.

Kanyonu emniyetle geçip kamp alanına dönerken Akdağ’ın eşsiz güzelliklerini hafızama kaydetmek için uzun uzun izledim.

Bu emsalsiz doğa varlığını mutlaka görmelisiniz. Bence hayat gezince güzel.

 

 

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum