1 Mayıs


 1 Mayıs

 

Dün, 1 Mayıs Birlik Mücadele ve Dayanışma Günüydü. Emek ve emekçinin bayramı.

Ülkemizde ilk olarak 1923 yılında ‘Amele Bayramı’ olarak başlayan süreç inişli çıkışlı, yasaklarla günümüze kadar geldi.

İlk kitlesel ve açık kutlama (Bahar Bayramı koşullarında) ancak 1976’da DİSK’in öncülüğünde olmuştu. Bir yıl sonra egemenler, işçi sınıfının yükselen örgütlü gücünden korktular. 1977’de kanlı bir girişimle, yüz binlerce emekçi ve emek dostunun katıldığı 1 Mayıs'ta 34 yurttaşımızı öldürdüler. O gün, tarihimize düşen bir kara leke olarak hala aydınlatılmayı bekliyor ve güncelliğini koruyor.

ÇALIŞANLAR PEK ÇOK SORUNU DİLE GETİRDİ

Dün, bilinçli işçiler, onların sendikal örgütleri, meslek odaları, emekten yana parti ve gruplar, sosyalistler, ilericiler, demokratlar, devrimciler özetle 50’den fazla örgütün 1 Mayıs Birlik Mücadele ve Dayanışma günüydü..

Bu ülkenin devrimci güçleri otoriterleşmeye, faşizme, yolsuzluklara karşı tepkilerini haykırdılar. İş cinayetlerine, çalışma sürelerinin uzunluğuna, asgari ücret zulmüne, sendikasızlaştırılmaya, taşeronlaşmaya, kadın haklarına kadar pek çok sorunla ilgili taleplerini de dile getirdiler.

AİHM TAKSİM’İ İŞÇİNİ MEYDANI OLARAK TESCİLLEDİ, AMA…

Taksim ve 1 Mayıs artık simgedir. Taksim’de 1 Mayıs'ı kutlamak emekçilerin anasının ak sütü kadar helaldir. İstanbul’da 1 Mayıs alanı Taksim'dir. Öte yandan iktidarın 1 Mayıs'ın Taksimde yapılmasını engelleme çabaları mevcut yasalara ve uluslararası yasalara göre de suçtur. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) verdiği karar ile de Taksim’in kutlama alanı olduğunu tescil’ edilmiş durumdadır. Bu barışçı, yasal, kazanılmış bir hakkın kullanılmasıdır. Ama izin verilmedi. 1 Mayıs en büyük kutlaması bu yüzden Bakırköy de yapıldı.

AFYON’DA KÜÇÜK GRUPLAR SÖZÜM ONA BAYRAM KUTLADI

Afyon’da 1 Mayıs Afyon’da bir kısım sendika,siyasi parti ve STÖ’ler, bu yılki 1 Mayıs’ı kutladılar. Bazıları ise yokmuş gibi farz etti. PTT meydanında yapılan 1 Mayıs kutlamalarında yaklaşık 100 kişi vardı. Eğitim Sen temsilcisi basın bildirisini okuyordu. Karşıda ise 20-30 çoğu sakallı gençleri gördüm. Yanımda bulunan CHP İl Başkanı Kemal Demirkırkan’a sordum. Bu gençlerin “Osmanlı Ocakları” olduğunu öğrendim ve şaşkınlığım arttı.

Tahminim odur ki bir çoğu işsiz olan bu gençler emek mücadelesi veren insanlara boy gösterisi için orada toplanmış.

SEN NEDEN ORADASIN?

İşsizliğin son yedi yılın zirvesinde yüzde 13’lere dayandığı, her dört gençten birisinin işsiz olduğu günümüzde alanda olan bir avuç insanın talepleri neydi?

Kıdem tazminatına dokunulmasın,

Taşeron işçiler kadroya alınsın,

Kiralık işçilik kaldırılsın.

Mevsimlik işçilerin koşulları iyileştirilsin,

Eşit işe eşit ücret verilsin,

İşsizlik azalsın,

İş alımında atamalarda bilgi,beceri,eğitim ve liyakat esas alınsın.

OHAL kaldırılsın,

Terör sona ersin,

Emperyalist ülkelerin sömürü düzeni bitsin,

Savaşlar olmasın,

Birlik,beraberlik ve dayanışma ruhu ile özgür bir toplumda yaşayan bireyler olarak daha gelişmiş bir Türkiye de yaşayalım,

O PTT önünde toplanan bir avuç insan o nedenle alanda bulunuyordu.

Peki…

Ya sen kardeşim.

Sen bu talepleri istemiyor musun?

Peki, sen neden oradasın?

YEPYENİ BİR HAYAT GELİR…

Sarper Özsan’ın yazdığı ve bestelediği 1 Mayıs Şarkısından bir bölüm ile yazımıza noktayı koyalım:

“Günlerin bugün getirdiği baskı zulüm ve kandır/

Ancak bu böyle gitmez, sömürü devam etmez/

Yepyeni bir hayat gelir, bizde ve her yerde./

1 Mayıs 1 Mayıs isçinin emekçinin bayramı....”

Tüm emekçilerin,çalmadan çırpmadan alın teri ile evinin rızkını çıkarmak için çalışanlar günününüz kutlu olsun…

 Mutlu ve aydınlık yarınlara...