UYUMAYA DEVAM


                UYUMAYA DEVAM                    

 

 Vatandaş  televizyon başında Beşiktaş-Fenerbahçe kupa derbisini seyrediyor. Maç sevmeyen  özellikle kadınlar, Bodrum Masalı dizisine kilitlenmiş. Bora,Yıldız, Evren, Falyalı karakterinin Dallas benzeri maceralarını izliyor.Y aşı yolun yarısına gelmiş ablamız Facebook’a koyduğu 10 yıl öncesi gençlik fotosunu kaç kişi beğenmiş, kimler yorum yazmış oraya odaklanmış. Öğretmen ve öğrenciyi ise sömestr tatili sonrası ders zili telaşı sarmış. Herkes Pazar akşamı uğraş halinde iken aynı gece 7 firma Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Varlık Fonuna devrediliverdi.

 

FONA DEVREDİLEN FİRMALAR

Önce devredilen firmalara bakalım:

Boru Hatları ile Petrol Arama Şirketi (BOTAŞ): Ödenmiş sermayesi 4.15 milyar lira, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO): Ödenmiş sermayesi 3 milyar lira. Ziraat Bankası: Ödenmiş sermayesi 5 milyar lira Posta ve Telgraf. Ödenmiş sermayesi 981.5 milyon lira. Borsa İstanbul (BIST): Ödenmiş sermaye 423.2 milyon lira. Türksat: Hazine payı 1.47 milyon lira. Eti Maden: Ödenmiş sermaye 600 milyon lira. Ve Çaykur                                                    Varlık fonuna bağlanması kapının eşiğinde olan ise Türk Hava Yolları ve Halk bankası bulunuyor.         

 

BİZDE BÜTÇE FAZLASI VAR MI?

Peki Varlık Fonu nedir ve neden ihtiyaç duyulur ?                                                                            Varlık fonu devletin sahipliği ve yönetimi altında çalışan fonlardır. Bu fonun geliri genellikle bütçe fazlalarından oluşur. Bir ülke eğer bütçe fazlası veriyorsa bu fazlayı Varlık Fonu aracılığı ile a. Harcamalarını artırır, b mevcut vergi yükünü düşürür, c borçlarını erken ödemeye tabi tutulması olarak değerlendirilir.                                                                                Burada en önemli şart bütçe fazlası verilmesidir. İyi de bizde bütçe fazlası var mı? Yok      Peki bütçe fazlası olmadığı halde bu firmalar bir anonim şirket olan Varlık Fonu’na neden devir edilir?                   

 

AMAÇ DENETİMDEN KURTARMAK

Çok basit bir örnek vereyim. Belediyeler belediye yasasına göre yönetilir ve belediye bütçesine göre gelir ve harcama yaparlar. Belediye yasasında kurtulmak adına bazı belediye başkanları belediye bünyesinde şirket kurar bu şirket Ticaret Kanunu hükümlerine tabi olmasından dolayı personel alımından yapacağı harcamalara kadar elini rahatlatır. Genelde şirketin yönetim kurulu başkanı da belediye başkanı olmasından dolayı başkan belediye yasası ile yapamadığı bir çok icraatı bu şirket vasıtasıyla yapar.

Denetimden böylece kısmen kurtulur. Yani bir belediye bütçesi olur ayrıca kurulan şirket veya şirketlerin bütçesi olur.

 

YÖNETİM KURULU’NDAKİ İSİMLER

İşte Varlık Fonu da bu şekilde. Mesela Ziraat Bankasında bir kişinin alımı, terfisi, ücreti vb belli kural kaide ve genellere bağlıdır. Bunun dışına çıkıldığından denetimde sıkıntı yaşanır. Yani bazı işleri yapmanız durumunda eliniz kolunuz bağlı kalır.

Ayrıca Başbakan’a bağlı olan fonlara yapılan atamalar da dikkat çekiyor. Yönetim Kurulu  şu isimlerden oluşuyor. Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Yiğit Bulut, Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sabah Gazetesi yazarı Prof. Kerem Alkin, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Oral Erdoğan.

 

Bizler vaktimizi sosyal medyada harcarken…

Buraya yapılacak atamalar, terfiler, harcamalar ve gelirler daha rahat bir şekilde yapılacak Denetimden uzak olacak hepsi bu.                                                                                                       Futbol ve diziler sayesinde ekran başında uyurken en değerli vaktimizi sosyal medyada harcarken Kanun Hükmünde Kararname ile cebimizi ve bütçemizi yakından ilgilendiren kararlar ortaya çıkıyor.                                                                                                                              Ne diyelim istikrar için durmak yok yola devam…