TUTULAN DİLEKLERİN GERÇEKLEŞECEĞİNE İNANILIYOR


TUTULAN DİLEKLERİN GERÇEKLEŞECEĞİNE İNANILIYOR

 

 

Avrupa”nın neredeyse genelinde tarihi eserlere önem verilmiş. Belki de Avrupa kültürünü var edende geçmişte yapıyan eserlerin korunarak günümüze gelmesidir.

Avrupanın başkenti diyeceğimiz brükselde bu aaç hava müzelerinin basında geliyor. Tarihi binalarını titizlikle korurken geçmişte bir olayı tasavvur edilen heykelleride özenle korumuşlar. Bunlardan biriside taş ustası Julien Dillens tarafından Everard’t Serclaes anısına yapılan Serclaes’in heykelidir.

Grande Place’dan Brüksel’in, Rue Charles Buls’de yani Charles Buls sokağında hemen solda duvar üstündeki 1849-1904 tarihlerinde yaşamış heykeltraş Julien Dillens’in relief eseri var. Bu yapıt dinen önemli ve şehrin koruyucusu gibi kabul edilmekte.

 

***

1365’te şehri düşman kuvvetlerinin elinden kurtaran Everard’t Serclaes Brüksel’in gelmiş geçmiş en ünlü vatandaşı. Savaş sırasında aldığı yaralar, yaklaşık 20 sene sonra ölümüne neden olmuş. taş ustası Julien Dillens tarafından Everard’t Serclaes anısına yapılan mezar kapağında Serclaes’in koluna dokunarak tuttuğunuz dileklerin gerçek olduğu söyleniyor.

Brüksel’e tekrar gelmek isteyenlerin bu eserin koluna dokunması gerektiğine inanılıyor. Temaslar sonucu heykelin kol kısmı pırıl pırıl.

 

***

Brüksel tam bir street art cenneti. Bizim de nur topu gibi mural (duvar resmi) festivallerimiz olmaya başlamış ve kendimizi sokakta duvarlara hayranlıkla bakmaya alıştırmışken, işin geldiği noktayı bir de Brüksel’de keşfedin derim. Hem de bu etkinlik tamamen ücretsiz. Yalnızca Brüksel Grand Place’e vardığınızda, ara sokaklara doğru kendinizi bırakmanız yeterli.

Meydan gezinin sonunda dileğinizi tuttuktan sonra ise; Brüksel’de tatlı bir son için Büyük Meydan’ın hemen sağındaki köşede, Brüksel’in en iyi waffellarını yapan Gaufres de Bruxelles’i öneririz. Pudra şekerli çilekli bir waffle’la harika bir kapanış yapabilirsiniz.