Kardeş Ülke Azerbaycan’da Türkiye Filmleri Haftası Düzenleniyor


T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün ana sponsorluğunda, TİKA ve Yunus Emre Enstitüsü katkılarıyla, kardeş ülkeler arasındaki köprüleri sinemanın gücüyle kuvvetlendirmeyi hedefleyerek organize ettiği, bu yıl ilki gerçekleştirilecek olan “Türkiye Filmleri Haftası”;7 Aralık Pazartesi günü Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de başlıyor. Türkiye Filmleri Haftası 12 Aralık Cumartesi günü son bulacak.

1.Türkiye Filmleri Haftası ile Azerbaycanlı sinemaseverlere,usta yönetmenlerin dünya festivallerinde ödüller kazanmış, seyirciler tarafından büyük beğeni almış filmlerinden, izleyicilerde derin izler bırakmış zamanın eskitemediği sinema ve belgesel filmlere kadar geniş bir yelpazede hazırlanmış özel bir seçki sunulacak.

Türkiye Filmleri Haftasında, özenli bir seçicilikle hazırlanmış 9 sinemafilmi ve bir belgesel film izleyicilerle buluşurken film gösterimlerinin yanı sıra ücretsiz olarak söyleşiler düzenlenecek.

Kardeş ülkeler Azerbaycan ile Türkiye arasında sinemanın gücüne dayanan bir köprü daha eklemeyi hedefleyen Türkiye Filmleri Haftası, usta yönetmenlerin ödüllü eserlerinin yanı sıra, sinemaseverlerin yoğun ilgisi ile karşılaşmış popüler sinema örnekleri, festivallerden ödüllerle dönen yapımlar ve unutulmayan filmlerle geniş bir çerçevede sinema seyircisinin karşısına çıkarken, hazırladığı seçki ile Türkiye Sineması’nı da “panoramik” bir bakış imkânı sunacak.

“Ustaya Saygı”, “Özel Gösterim” ve “Filmleri ile birlikte” bölümlerinden oluşacak etkinlik;

"Ustaya Saygı" bölümünde,Film haftasının açılış filmi “Uzun Hikâye”filmi ileusta yönetmen Osman SINAV’ı;

"Filmleri İle Birlikte" bölümünde;“Momo Kız Kardeşim” filmleri ile Yönetmen Atalay TAŞDİKEN’i; “Lal Gece” filmi ile Yönetmen Reis ÇELİK’i, “The İmam” filmi ile OyuncuAhmet YENİLMEZ’İ

“Özel Gösterim” bölümünde ise; film haftasının kapanış filmi “Tünel” belgeseli ile Yönetmen Öner KILIÇ’ı, konuk edecek.

Film haftasının açılış gününde Usta Yönetmen Osman Sınav “Uzun Hikâye” filminin gösteriminin ardından gerçekleşecek söyleşi ile Azerbaycanlı sinemaseverlerle buluşacak.

Yönetmen Atalay Taşdiken,Yönetmen Reis Çelik, Yönetmen Öner Kılıç ileOyuncu ve Yönetmen Ahmet Yenilmez filmlerinin gösteriminin ardından gerçekleşecek söyleşiler ile Azerbaycanlı sinemaseverlerin karşısına çıkacak.

Film haftası, Yönetmen Reis Çelik, Yenişafak Gazetesi Sinema Yazarı Suat Köçer, Senarist/Yazar Alper Aksoy ve Azerbaycanlı İki Sinemacı katılımıyla “Türk Sineması ve Ortak Yapımlar” konulu panel/söyleşi ile Azerbaycanlı sinemaseverleri bilgilendirecekler.

 

Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı ve Prof.Dr. Tevikİsmailov’un katılımı ile “Ömer Lütfü Akad” sineması üzerine söyleşi ile Azerbaycanlı sinemaseverleri bilgilendirecekler.

Senarist/Yazar Alper Aksoy “Sinemada Roman Uyarlamaları ve Hikâye Sorunları”, Senarist/Yazar Kamuran Tümay Yıldız “Sinema ve Mesaj”, Yönetmen Öner Kılıç “Belgesel Sinema” konulu programı ile son bulacak.

Gösterilecek Filmler;

Uzun Hikaye

Bir Zamanlar Anadolu’da

The İmam

Lal Gece

120

Selvi Boylum Al Yazmalım

Mommo Kız Kardeşim

Gelin

Kırımlı ve

Tünel Belgeseli…

Türk Filmleri Haftasının açılışı ayrıca Kültür Eski Bakanı Yalçın Topçu ve Ak Parti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu’nun katılımları ile gerçekleştirilecektir.