NASA ve halis Afyon sucuğu


Dünya açlıkla boğuşuyor..

Dünya Gıda Programı (WFP) istatistiklerine göre dünyada sekiz yüz bin insan -yedi insandan birisi- açlık çekiyor. Dünya Açlık Komitesi’ne göre ise bir milyon altı yüz bin kişi de yokluk sebebiyle et tüketemiyor.

Ortadoğu ve Araplar savaşadursun, teknolojide ileri gitmiş milletler ucuz gıda üretmenin peşinde..

NASA, yapay eti üretmek için milyon dolarlar harcadı..

ABD merkezli Modern Meadow şirketine göre, üç boyutlu yazıcılar ile yapay et üretilebilir..

Hollandalı bilim adamları, sentetik et ürettiklerini açıklayalı yıllar oldu..

San Francisco merkezli Memphis Meats şirketi, orijinal et hücrelerini kopyalayarak suni et ürettiğini duyurdu..

 

***

Ve daha bi sürü benzer haber..

Lakin, bunların çoğu fos çıkar..

Siz hiç, Hollandalıların ürettiği sentetik etten, ya da NASA’nın üretmek için didinip durduğu yapay etten tattınız mı?

Hayır elbette..

Oysa, Afyonlu kasaplar, bir kilo sucuğun on iki liradan satılmasına imkan veren et üretimini çoktan gerçekleştirdi bile..

Afyon sokaklarında gezerseniz, Allahın bulgurundan yapılan çiğ köftenin kilosu otuz lira civarında iken, içine daha çok baharat katılması gereken halis Afyon sucuğunun bir kilosunun siz sayın müşterilere on iki liradan gururla sunulduğunu görüp, memnun ve mutlu olabilirsiniz..

Sucuk gibi kıvrımlı..

Et gibi kırmızı..

Kilosu da on iki Türk lirası..

Gurur duyun ey ahali..

Efelenin ey delikanlılar..

Dik dur Afyon kalesi..

Es yiğidin bağrına deli rüzgar..

 

***

Bu elbette büyük bir iş..

Dünya boşuna dönüyor..

Hem, bu iş yalnızca mucitlikle de sınırlı değil..

Büyük fedakarlık gerektiriyor..

Maliyeti var..

İşçiliği var..

Vergisi algısı, bilmem nesi var..

Dükkan kirası, kira yoksa bile günlük masrafı..

Bi sürü gideri..

Kârı..

Bu kadar masrafa rağmen, halis Afyon sucuğu on iki lira...

At tavaya, kır yumurtayı..

Çık meydana..

 

***

“Sadece göğüs ve budunu yiyeceksek, bütün tavuk yetiştirmeyelim” demiş, Winston Churcill, ta 1936’da..

Ancak, o kadar teknolojiye rağmen ucuz et icat etmek, Afyonlu kasap esnafının başarısı, n’aber?

İngilizler, bu başarıya sörlük mü olur, lordluk mu, arşidüklük mü olur, bi unvan bahşetmeli..

Kasabımız çalışmış, didinmiş, tavuk etinin kilosu on üç, en ucuz dana kıymanın fiyatı otuz liradan aşağı değilken, kilosu on iki liradan satılabilen sucuğu icat etmiş..

Ünlü PETA, bizim kasaplara bizim kasap esnafına alkış tutmalı..

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü de Vali Hakan Yusuf Güner’in  'Birlikte Yönetim Modeli'  kapsamında bu mucitlere birer madalya takmalı..

Bu kadar fedakarlık boşa mı gitsin, a canlar?